Найдавніша 950-літня українська писанка родом з Волині

Найдавніша 950-літня українська писанка родом з Волині
У Рівненському обласному музеї відкрили зал найцікавіших речей, які витягли із хрінницької землі археологи за останні 20 років. З усіх знахідок найбільш цінними називають 950-річну глиняну писанку часів Київської Русі, яку знайшли на Волині.

Виставку по цій ділянці показують вперше в Україні, - пише Gazeta.ua.

«Люди селилися уздовж берегів річки Стир ще 5-6 тисяч років тому. Поселення змінювалися одне іншим, тому знахідок багато. Там можна відкопати все – від зброї бронзового віку до горщиків Середньовіччя», - розповідає рівненський археолог Олексій Войтюк.

«Коли на Хрінницькому водосховищі на Стиру будували ГЕС, почали руйнуватися береги – тоді територією навколо зайнялися волинські та рівненські науковці. Загалом в експедиціях за 1993-2013-ті роки побувало 2,5 тисячі людей. Ми й досі із задоволенням виїжджаємо туди щороку на два місяці. Розкопки у басейні Хрінницького водосховища є одними за наймасштабніших у Західній Україні», - зазначає він.

У музеї розповідають, що полив'яну писанку розкопали у давньому могильнику. На розписному яйці зображено хвилі та колоски. Всередину давні майстри заклали камінчик і заліпили його глиною, щоб калатав. Таке яйце вважалося потужним оберегом.

«Це перша настільки давня писанка на Волині, яку знайшли цілою – вона просто безцінна», - припускає зберігач фондів музею Людмила Бабінчук.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Найдавніша 950-літня українська писанка родом з Волині
20 квітень, 2014, 09:25