Як на Волині збирають березовий сік

Як на Волині збирають березовий сік
На Волині березового соку заготовляють найбільше: за сезон тут збирають більш як тисячу тонн соку.

Про це розповідається у сюжеті Першого Національного.

Сік цього року пішов рано, кажуть лісівники. Але його багато й він смачний і корисний. Тепер щоб зібрати сік, замість банок використовують поліетиленові пакети.

«У банку влазило три літри, і треба було ставити дві банки і два кілочки. А мішок, береза груба, дає багато соку, і можна поставити мішок і зібрати 15-20 літрів соку», – розповів лісівник.

«Машина приходить і буквально години 3-4 роботи, щоби зібрати машину соку – молоковоз. 3600 в машину входить соку. За день. А якщо під вечір машина приходить, то ще секцію збираємо соку. Ще тонну шістсот», – каже заготівельник соку Дмитро Бурик.

Тутешні лісівники відмовилися від металевих цівок. Натомість використовують дерев'яні. Кажуть, так робили ще діди.

Свіжий сік – нарозхват. Його замовляють заздалегідь. Хто хоче зібрати власноруч, мають отримати спеціальний квиток. Сік можна брати лише від берези, якій щонайменше 60 років, пояснюють лісівники.

«Ми підсочуємо за 5 років до рубки головного користування. То є за правилами. І що потім ми цю деревину можемо зрізати і використати. А люди підсочують там, де бачать», – коментує головний лісничий ДП «Цуманське лісове господарство» Микола Кузнецов.

З лісу сік одразу везуть на переробку. Волинь єдина в Україні область, що зберегла при держлісгоспах консервні цехи. Їх в регіоні шість.

У Цуманському лісгоспі – найстаріший. Але асортимент широкий: сік березовий класичний із цукром, з лимонною кислотою. Чимало купажованих – із додаванням ягід і лікарських рослин.

Першими в країні тут почали випускати сік із екстрактом стевії – природним замінником цукру. Для людей із зайвою вагою і хворих на діабет.

«Сьогодні на ринку для діабетиків дуже мало іде продукції. За рахунок того, щоби ті самі діабетики мали можливість той цілющий сік споживати, як здорові люди», – каже начальник консервного цеху Зінаїда Рябчун.

На березовий сік зі стевією – великий попит. Замовляють уже й варення та джеми із додаванням екстракту цієї рослини.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як на Волині збирають березовий сік
04 квітень, 2012, 16:30