Тягнибок на Волині говорив про децентралізацію

Тягнибок на Волині говорив про децентралізацію
Метою децентралізації влади в країні мають бути сильні та економічно спроможні місцеві громади, а не регіональні «князівства», в яких уся влада концентрується на рівні регіональних центрів, під контролем регіональних олігархів, - вважає лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода», кандидат на пост Президента України Олег Тягнибок.

Про це він заявив 24 квітня, перебуваючи на Волині.

Спілкуючись із громадою міста Ковель, очільник українських націоналістів наголосив, що сьогодні з боку залишків Партії регіонів та її представників на регіональному рівні відбувається спроба нав’язати Україні модель децентралізації, яка не має нічого спільного із посиленням місцевого самоврядування та спрямована на отримання фактичної автономії регіонів у рамках держави.

«Оскільки представники ПР вже зрозуміли, що більшість українських громадян ніколи не дозволять проведення штучної федералізації України, зараз вони намагаються узаконити свої наміри під гаслами регіоналізації», – переконаний Олег Тягнибок.

Голова ВО «Свобода» зазначив, що мотиви таких дій «регіоналів» – на поверхні: «Вони сподіваються в такий спосіб зберегти свою безроздільну владу, а також незаконно отриману власність у регіонах, які досі перебувають під їхнім контролем».

Водночас націоналіст наголосив, що для побудови могутньої держави українському народові необхідна сила громад, які мають стати міцним фундаментом.

«Місцеве самоврядування не тотожне з регіоналізацією країни. Українцям потрібні передусім сильні місцеві громади, а не сильні регіони. Саме такий підхід у проведенні децентралізації та реформи місцевого самоврядування приведе до збільшення реального впливу громадян на діяльність влади.

Основою має бути передача якнайбільшої кількости владних повноважень та фінансових ресурсів на рівень місцевих громад – базовий рівень влади, який є найближчий до людей і на якому люди мають змогу найбільш ефективно контролювати владу. Саме так мають формуватися б’юджети різних рівнів, за принципом «знизу – вгору», – зауважив націоналіст.

За словами Олега Тягнибока, на регіональному рівні ключове завдання для влади – не перерозподіл ресурсів або контроль за діяльністю місцевих громад, чим займалися обласні та районні держадміністрації, а ефективне адміністрування та координація спільних потреб та інтересів місцевих громад.

Цю функцію мають виконувати обласні ради та призначені ними виконавчі комітети. Як зазначив кандидат на пост Президента України, ОДА і РДА в їхнього нинішньому вигляді не потрібні та мають бути ліквідовані.

«Одночасно необхідно посилити підзвітність органів місцевого самоврядування перед місцевими громадами. Громадяни мають отримати право відкликати депутатів місцевих рад, суддів місцевих судів та право висловити недовіру голові виконавчого комітету, землевпоряднику і керівникові відділу внутрішніх справ шляхом референдуму.

Пропонуємо запровадити якнайширше пряме народовладдя у територіяльних громадах – референдуми, плебісцити, загальні збори тощо. Проводити місцеві референдуми з життєво важливих питань. Запровадити механізм вета громади щодо рішень органів місцевого самоврядування», – підсумував свободівець.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Клоун для клоунов...
Відповісти
послухай, КАЛановічь, клоун - це ти, в костюмчику кольорів Білорусії... твій гуру вже отримав у ВР, отримаєш і ти... так що, продавай свої квартирки, збирай чумуданчики і пістуй далєко на восток!
Відповісти
галіцайщину на всій Неньці!
Відповісти
Останні новини
Тягнибок на Волині говорив про децентралізацію
24 квітень, 2014, 22:30