У школах Волині - 255 циганських дітей

У школах Волині - 255 циганських дітей
Нині у волинських школах навчається 255 учнів із сімей ромів

Про це йшлося 5 квітня під час сесійних слухань Волинської облради, - пишуть Волинські новини.

Як розповіла головний спеціаліст управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Лариса Роговська, діти ромської національності навчаються разом з іншими учнями, беруть участь у самодіяльності. Так, за її словами, нині у волинських школах навчається 255 учнів із сімей ромів.

Чиновниця переконана, що директори навчальних закладів, педагоги забезпечують рівний доступ до якісної освіти всім дітям шкільного віку.

Також вона зауважила, що вчителі ведуть профілактичні роботи, аби запобігти конфлікти на расовому та етнічному ґрунті.

Щодо створеного у 2007 році класу для дітей-ромів у загальноосвітній школі №16 міста Луцька, де навчалося 16 дітей різного віку, то зі слів Роговської клас закрили, бо «діти почали пропускати уроки». «І навчати когось там було неможливо. Фактично, клас проіснував неповний рік, а в травні не було кого вчити», - додала Роговська.

Нагадаємо, у січні тодішній голова циганської організації «Терне Рома», нині покійний Сергій Григориченко у інтерв"ю ВолиньPost розповідав, що головна причина небажання ромів йти до школи – це ксенофобія. «Роми не йдуть у школу, бо з них там сміються, знущаються. І не тільки діти, а й вчителі», - казав Григориченко.

Щодо ромського класу у 16-тій школі, то Григориченко розповідав, що проблемою його роботи була та ж ксенофобія.

«Тоді ми були змушені трохи змістити графік, щоб не співпадали уроки й перерви з іншими дітьми. Бо ромські діти виходили на перерву, як мавпи з цирку. Всі їх обзивали. З педагогом, яка вчила ромських дітей в експериментальному класі, ніхто не хотів в одній шафі одяг вішати. Думали, якщо вона вчить ромів, то від неї можна вошей набратися», - розповідав Григориченко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цигани
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У школах Волині - 255 циганських дітей
05 квітень, 2012, 12:57