Протест у мережі: банани проти расизму. ФОТО

Протест у мережі: банани проти расизму. ФОТО
Тисячі людей по всьому світу зараз їдять банани на знак протесту проти расизму.

Хештеги #weareallmonkeys, #bananas, #‎bananaselfies‬ набули шаленої популярності в facebook і twitter, ‒ пише BBC Україна.

З бананами фотографуються сотні тисяч людей по всьому світу від школярів до світових зірок футболу і боксу.

Банановий протест в соцмережах почався після того, як фанат кинув банан в захисника «Барселони» Дані Алвеса під час матчу з «Вільярреалом». У футболістів бананами кидають не вперше. Банани, як расистський жест, часто використовують під час футбольних матчів. В 2012 році вболівальники Хорватії закидали форварда збірної Італії Маріо Балотеллі. Проте інцидент з бананом і Дані Алвесом увійде в історію завдяки тому, що футболіст, на відміну від своїх колег, не розгубився. Захисник «Барселони» підняв банан з поля з’їв половину і спокійно подав кутовий. Червоно-сині, до речі, гру виграли з рахунком 3:2, а фото з бананом спровокувало всесвітню кампанію проти расизму в соцмережах.

Першим соратника по клубу підтримав форвард «Барси» Неймар. «Ми всі рівні, ні расизму! Ми всі ‒ мавпи, і ми всі однакові. Це ганьба, що в 2014 році існує расизм. Прийшов час всім нам сказати: досить! Я вважаю важливим висловити свою позицію і сподіваюся, що якщо багато-хто так зробить, це допоможе вирішити цю проблему назавжди», ‒ написав Неймар в Instagram.

А згодом виклав своє фото з маленьким сином ‒ в руках вони тримали справжній і іграшковий банани. Під картинкою був хештег #weareallmonkeys кількома мовами. Фото Неймара з малюком вже зібрало більше півмільйона «лайків».

Натхненні вчинком Дані Алвеса відомі спортсмени один за одним публікували «селфі» з бананами. Серед них нападник пітерського «Зеніту» Халк і вся йог родина, форвард Дортмундської «Боруссії» Роберт Левандовські, футболісти «Ліверпуля» Луїс Суарес і Філіппе Коутіньо, гравець «Манчестер Сіті» Серхіо Агуеро, чемпіон світу з боксу Віталій Кличко і ще багато інших. Підтримав футболіста і президент ФІФА Йозеф Блаттер.

Сотні тисяч людей вже впродовж трьох днів постять в соцмережах фотографії з бананами на знак протесту проти расизму.

До «бананової акції» приєдналися навіть політики ‒ прем’єр Італії Маттео Ренці сфотографувався разом з головним тренером збірної Італії Чезаре Пранделлі і бананом. Президент Бразилії Ділма Русеф, де вже за кілька місяців відбудеться чемпіонат світу з футболу, підтримала Алвеса, описавши, його вчинок, як «хоробру і сильну відповідь проти расизму в спорті».

Сам Дані Алвес зізнався, що не очікував настільки сильної реакції на свій вчинок. «Я був здивований підтримкою кожного. Я зробив це не думаючи. Світ еволюціонував, і ми повинні розвиватися разом з ним», ‒ цитує футболіста агентство Reuters.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.