Нардеп з Волині розкритикував Яценюка

Нардеп з Волині розкритикував Яценюка
Ініціатива надання російській мові офіційного статусу в окремих регіонах гратиме на руку сепаратистам, загрожує територіальній цілісності України та є хибною і непродуманою, - вважає народний депутат від ВО «Свобода» Анатолій Вітів.

Про це він заявив, коментуючи сьогоднішню пропозицію прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, - повідомили в прес-службі «Свободи».

«Переконаний, що пропозиція оформити в Конституції офіційний статус російської мови є непродуманою, шкідливою і загрожує територіальній цілісності України. Не можна підігрувати сепаратистам і йти на поводу у них та у Путіна. Офіційна російська мова на території регіонів лише сприятиме розцвіту сепаратизму, русифікації, остаточному знищенню української мови. Хіба задля цього стояли люди на Майдані?» - зауважив нардеп.

Анатолій Вітів наголосив, що після перемоги Майдану настав час нарешті подбати про захист і розвиток української мови. Адже, на його думку, тотальне нехтування формуванням української ідентичності і стало причиною розгулу сепаратизму на сході.

«Зараз навпаки настав час подбати про захист і розвиток української мови як інтегруючого чинника української нації. Адже саме повне ігнорування проблем дерусифікації, відродження національної свідомості впродовж 23-ох років української незалежності і привело сьогодні до спалаху сепаратизму та спроб влаштувати етнічні чистки для українців на сході країни. Я хотів би нагадати главі уряду, що в Криму через провальну державну політику попередньої влади української мови майже не було. І тим не менше панівний статус російської мови не завадив місцевим сепаратистам та Росії анексувати цю українську землю. Тотальне панування російської мови в певних регіонах України потрібне Росії для того, щоб використовувати цей чинник для подальшої анексії нових територій і ліквідації усього українського», - вважає нардеп.

«Мене дивує позиція Арсенія Яценюка, який раніше висловлювався за єдину державну мову і скасування закону «Ківалова-Колесніченка», прийнятого депутатами від Партії регіонів і Комуністичної партії. Це помилкова і хибна ініціатива, реалізація якої абсолютно не зупинить сепаратистів-терористів, знищить паростки українського на сході країни і дасть у майбутньому додатковий привід Росії висувати територіальні претензії до України», - додав свободівець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В міру зменшення дебілізму в Украні, провідником якого є свободА, є встановлятиме нормальне життя.
Відповісти
Якби, після вигнання Януковича, у ВР не виступив Тягнибок по мовному питанню, то може і такої ситуації не було б в Україні і Крим би не профукали! Перед тим як щось ляпати - треба думати!!! Він же хоче бути Президентом всієї України, то чого на Схід не їздить і не переконує людей? А це ж Єдина Україна! Такі от погляди в нього і у соратників?! То ви і будете рвати Україну на шматки, що зараз і робите політикани-крикуни!!! Ганьба!!!
Відповісти
Про державу подумали б, а не себе піарити.
Відповісти
Чому дивуватись,що може думати і говорити "обранець" народу в якого після 100 гр.напою в карамельці горять очі і трястись починають руки.Подивіться уважніше на це лицьо і все стане зрозумілим.Пора лікувати від залежності.
Відповісти
Там лікувати треба всю партію "Свобода"!!!
Відповісти
Депутати який нічого не зробив для країни і не має ніяких заслуг перед людьми, починає піаритись мовами.
Відповісти
Нет ума,считай калека....................
Відповісти
Про вимогу введення другої (російської чи руської) державної мови.
Ті, хто цього вимагає, нездатні дати визначення категорії державна мова і тому на невідомих підставах вимагають рівноправ'я в Україні української і російської мов. Аби виявити наявність підстав для такого рівноправ'я звернемося хоча б російської wikipedia
(http://ru.wikipedia.org/wiki/%CE%F4%E8%F6%E8%E0%EB%FC%ED%FB%E9_%FF%E7%FB%EA):
"Официальный язык — язык, имеющий привилегированный статус в государстве или международной организации. Применительно к официальному языку государства часто используется термин государственный язык ...". Прийнявши до уваги право націй на самовизначення, можемо стверджувати, що державна мова — це мова нації, яка самовизначилася у відповідній державі; мова державного правління, законодавства і судочинства; мова, яка виконує інтеграційну функцію в межах певної держави в політичній, соціальній і культурній сферах; мова, яка є одним із символів певної держави. Отже, бачимо, що для введення в Україні другої (російської чи руської) державної мови не існує, оскільки руські, нехтуючи правом на самовизначення багатьох націй, вже скористалися цим правом для себе і в РФ мають власну мову в якості державної. Більш того, всі мовні потреби руських громадян України були задоволені в Законі "Про мови в Українській РСР", який набрав чинності ще у 1989 році. Таким чином, вимога введення в Україні другої (руської) державної мови є виключно політичною забаганкою, яка не має ніяких не юридичних, не моральних підстав.
Відповісти