Проблеми Луцька: безпритульні собаки

Проблеми Луцька: безпритульні собаки
Мало хто знає, що Луцьк – одне з небагатьох міст в Україні, де позитивно вирішується проблема безпритульних собак.

Здавалося б, повірити важко, адже чотирилапі безхатченки на вулицях нашого міста нікуди не зникали, як і скарги лучан на зграї бездомних псів, - пишуть Хроніки Любарта.

Наприкінці квітня на запрошення газети «Хроніки Любарта» до Луцька приїхала група журналістів зі Сходу й Півдня України. З-поміж інших вражень приємно здивували їхні слова про те, що у Луцьку, мовляв, дуже мало безпритульних собак.

Виявляється, так воно і є. У більшості українських міст ця проблема не вирішується роками, а масова стерилізація й реєстрація домашніх тварин – узагалі далека перспектива. Київ, Донецьк, Харків, Одеса, Львів та Луцьк – ці міста можна назвати «передовиками» у вирішенні проблеми бездомних тварин, хоча у кожному з цих міст є свої труднощі. Луцьк у цьому переліку займає особливе місце.

У цьому переконує і директор комунального підприємства «Ласка» Дана Новарчук, яка ще у 2008 році створила організацію «Волинське товариство захисту тварин», об’єднавши небайдужих любителів братів наших менших. Саме завдяки її активності й наполегливості тепер бездомних собак в нашому місті не відстрілюють гицелі, як це було раніше. Та й кількість безхатченків суттєво зменшилася.

«Починали стерилізувати собак у мене в квартирі. Тоді, у 2008 році, не було фінансування, ми тільки починали розвиватися як громадська організація. Нашим завданням було довести міській владі, що найдієвіший метод – стерилізація. Було багато труднощів. Згодом я почала активно працювати з депутатським корпусом. Зрештою наприкінці 2012 року ми таки створили комунальне підприємство «Ласка». Воно тепер безпосередньо опікується цією проблемою, на його базі діє собачий притулок, який поки не відповідає нормам, але тим не менш у перспективі – створення повноцінного притулку», – розповідає Дана Новарчук.

До створення КП «Ласка», у 2012 році, в Луцьку загалом налічувалося близько 3 тисяч безпритульних собак. Нині ж популяція бездомних псів у обласному центрі зменшилася до 2 тисяч. Все це – завдяки стерилізації.

«Минулоріч ми відловили понад 800 собак, більшій половині з них знайшли власників. Простерилізували 982 собаки, 300 собачок із цього числа допомогли простерилізувати міжнародна організація «Чотири лапи» ще до створення «Ласки». Цьогоріч ведеться не менш активна робота», – переконує вона.

Переваги стерилізації очевидні, пояснює Дана Новарчук. Більшість стерилізованих тварин (близько 80%) стають спокійнішими, відтак перестають становити загрозу для людей. Агресивними собаки бувають у двох випадках: коли у них «тічка» і коли вони мають цуценят. Саме такі пси зазвичай можуть налякати чи навіть покусати людину. Стерилізована тварина не «тічкує» і не народжує, відтак проблема загрози для людей практично зникає.

«Хоча бувають справді озлоблені тварини. Як зрештою і люди. Такі собаки без причини можуть когось за штанину схопити, накинутися й вкусити. Таких навіть після стерилізації ми не повертаємо туди, звідки відловили. Якщо ми відпускаємо назад, то тільки тоді, коли впевнені, що собака соціалізована і безпечна, і зі згоди мешканців. Повертати стерилізованих тварин на їхні території треба, не всіх, звісно, але треба. Бо коли собака стерилізована і далі живе на своїй території, то нові пси на цю територію не претендуватимуть. Бо вони чують запах, знають, що територія мічена», – пояснює директорка підприємства «Ласка».

Статистика свідчить, що нині зменшилася кількість укусів людей безпритульними собаками. Якщо до створення КП «Ласка» за рік фіксувалося 600-700 укусів (включно з домашніми тваринами), то тепер ця цифра зменшилася в середньому на 300. А от агресія домашніх улюбленців – тема дещо інша.

У Луцьку проблему безпритульних псів вирішують виключно гуманним методом, як це власне передбачено українським законодавством. Як відомо, з 2006 року, із прийняттям закону «Про захист тварин від жорстокого поводження», в Україні законодавчо заборонено знищувати бездомних собак, евтаназія застосовується в окремих випадках.

«Ми дотримуємося гуманного методу. А от у Харкові 90% відловлених собак евтаназують, решту прилаштовують. За чотири роки активної роботи їм вдалося суттєво зменшити кількість безпритульних собак, але чимало людей засуджують евтаназію. Тим паче, що це суперечить законодавству», – пояснює Дана Новарчук.

Одним із важливих напрямків роботи підприємства «Ласка» є реєстрація домашніх тварин. На жаль, лучани не надто охоче реєструють своїх домашніх улюбленців. Хоча з вересня 2013 року в Луцьку запроваджена обов’язкова реєстрація собак, зробили це понад три сотні лучан. За словами Дани Новарчук, всього у Луцьку налічується близько 10 тисяч домашніх собак.

«Насправді безпритульних тварин дуже мало. Значно більше домашніх собак. І саме звідси починаються всі проблеми. Бо ж чимало людей дозволяють собі викидати на вулицю новонароджених цуценят, не маючи бажання чи можливості їх прилаштувати десь. Ще гірше, коли люди викидають свого собаку, який десь провинився, захворів чи просто набрид. І поки люди так ставитимуться до тварин, повністю позбутися вуличних собак – нереальне завдання», – констатує Дана Новарчук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: собаки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
брехати легше ніж боротись з заразою незалежної України - сепаратистами-бомжами та бродячими тваринами. Це у вас щось на кшталт доповіді собачого генсека черговому збіговиську собачої партії. Доки при владі будуть Комунюки порядку в місті годі й чекати.
Відповісти
У статті говориться про порядок у місті з вуличними собаками!? Пропоную зайти у двір будинку №14, 16А (спільний для цих будинків).Там зграї великих собак вільно гуляють на дитячому майданчику. Інколи важко вийти з під"їзду-собаки не дадуть.
Відповісти
Все в статті брехня

Недавно був сюжет і писали напевно тут про жахіття, що відбуваються у притулку
Алкашки без зубів на старому ринку збирають гроші для притулку, тварини там без води на жарі, кажуть вмирають і на наст день нових приносять

В притулкуголодні собаки і туди нікого не пропускають

Це просто жах
Я недавно почула всі ці історіі, в шоці
Як Дана здихалась нормальних людей, які дійсно переживають за собак і взяла на так звану роботу тих алкашів, для чого? Це сталось коли почали виділяти кошти.... Все гроші...
Кому цікаво-знайдіть сюжет на аверсі, недавно був , це тільки квіточки там розказані

Але владі зараз не до того напевно, хоча може зоч хтось небайдужий знайдеться
Відповісти