Юлія Тимошенко: важливі для громад питання мають вирішуватись на місцях, а не в одному кабінеті в Києві*

Юлія Тимошенко: важливі для громад питання мають вирішуватись на місцях, а не в одному кабінеті в Києві*
5 травня відбувся всеукраїнський з'їзд голів сільських, селищних і міських рад, а також депутатів місцевих рад. Асоціація голів сільських і міських населених пунктів була заснована у 2009 році з ініціативи Юлії Тимошенко.

За п'ять років місцеві самоуправлінці трохи зміцили свої позиції, та не змогли досягти основної мети – децентралізації влади і передачі повноважень та фінансових ресурсів на місця. Кандидат у президенти України Юлія Тимошенко після ув'язнення і хвороби повернулась до співпраці з лідерами сіл, селищ і невеликих міст, на з'їзд, ініційований Юлією Володимирівною, з усіх областей приїхали більше 6 тисяч активістів.

Чисельною на з'їзді голів та депутатів місцевих рад була делегація із Волині. До Києва на зустріч із Юлією Тимошенко приїхали 120 волинян із Луцька, Луцького, Ківерцівського, Рожищенського, Горохівського районів.

Ключовим моментом з'їзду стало підписання Меморандуму про партнерство між Українською асоціацією міських і селищних рад та кандидатом у президенти України Юлією Тимошенко.



Мета цього документа – втілення концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, внесення змін до Земельного, Бюджетного та Податкового кодексів задля зміцнення фінансової і матеріально-технічної бази територіальних громад. Меморандум набрав чинності з моменту підписання і діятиме до повного виконання сторонами взятих на себе зобов'язань.



ВЛАДА В РУКАХ ОЛІГАРХІВ

Юлія Тимошенко вважає, що одна з головних проблем в Україні - це гіперцентралізована влада. Всі важливі для країни рішення приймались в одному центрі, фактично – в одному кабінеті. Всіма бюджетними потоками розпоряджається міністерство фінансів, а керівники територіальних громад не мають ні голосу, ні можливостей покращувати життя громади.

За словами кандидата у президенти, всі попередні президенти прагули зміцнити авторитарний режим правління, а задля цього їм була вигідна безправність, безпорадність і фінансова виснаженість регіонів, їх повна залежність від вказівок із Києва.

Лідер ВО „Батьківщина” переконана, що федеративний устрій держави підтримують ті люди, які ненавидять Україну. Вона пояснює, що федералізація призведе до утворення 25 автономних республік Крим, в яких буде повний хаос.

Області за таких умов перетворяться на феодальні князівства, де будуть керувати окремі олігархічні клани, а громадяни так і залишаться безправними та бідними. За словами політика, саме напружена соціальна ситуація в регіонах стала підгрунттям для сепаратизму, що спалахнув у східних регіонах. Бунтівників, які до кінця не розуміють ідей федералізації і наслідків розчленування країни, підтримує Кремль.



ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ ГРОМАД

Юлія Тимошенко робить ставку на голів сільських і селищних рад, міських голів, адже вони несуть відповідальність за благополуччя громади, при цьому не мають впливу на формування бюджету, на вирішення проблем шкіл, лікарень тощо.

Зараз в Україні нараховується 12 тисяч територіальних громад, у 4800 громадах – менше тисячі жителів. Майже 5,5 тисячі місцевих бюджетів дотаційні на 70%, ще півтисячі – отримують 90% дотацій вирівнювання. Це означає, що на цих територіях не функціонує система розвитку, громади абсолютно залежні від райнних і обласних держадміністрацій, що підконтрольні Києву.

Кандидат у президенти Юлія Тимошенко знає, звідки можна брати ресурси для розвитку громад. За її словами, податками, які збираються на місцях, землею і орендною платою за неї мають розпоряджатися територіальні громади. До центрального бюджету, на думку політика, мають надходити лише обмежені кошти на забезпечення функцій центральної влади, силових органів, судів і виконання державних програм.

Щоб сільради могли розпоряджатись заробленими фінансами, місцеві ради мають отримати виконавчі функції, що зараз захоплені ОДА, які прямо підпорядковуються президенту.

За словами лідера „Батьківщини”, без укрупнення територіальних громад не обійтись, але це має відбуватись поступово, виважено і після узгодження з місцевими жителями. А вибори до місцевих рад після обрання президента потрібно провести ще за старою схемою, аби області не стали некерованими.

Поки проходитиме реформування місцевого самоврядування, має бути створений дотаційний фонд для фінансової допомоги громадам. Тимошенко пояснює, що дотації - це тимчасова річ, якщо місцеві управлінці і центральна влада правильно налагодять взаємини, то громади з часом стануть самоокупними.

Прес-служба Луцького окружного штабу кандидата у президенти Юлії Тимошенко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
правильно,адже на місцях ж видніше які існують проблеми - вірне рішення ,щодо децентралізації влади.
Відповісти
Подобається рішучість і активність Юлії Володимирівни. Її не змогли зламати цькування Януковича, увязення і хвороба, вона переосмислила багато чого за той час вимушеної ізоляції під надуманими приводами. Ні одне звинувачення не підтвердилось. Вона сильна жінка і знає, як можна стабілізувати ситуацію в країні.
Відповісти
Правильно. Питають за все з місцевого голови, а землю ділять у Держкомземі без відома громади. Від самоврядування одна назва. Гроші - в адміністраціях, не на місцях. Права в одних-обов"язки в інших. Юлю треба підтримати.
Відповісти
Було б добре, щоб Юлька стала президентом!!! В неї хоча б є реальна програми реформування нашої багатостраждальної країни.
Відповісти
Ну просто як в КПРС, а Юля Генсек.
Відповісти
Оце молодець)))
Відповісти
Останні новини
Юлія Тимошенко: важливі для громад питання мають вирішуватись на місцях, а не в одному кабінеті в Києві*
08 травень, 2014, 16:04