У Піддубцях поблизу Луцька 9 травня освятили пам’ятник воїнам УПА

У Піддубцях поблизу Луцька 9 травня освятили пам’ятник воїнам УПА
В селі Піддубці Луцького району Волині освятили пам’ятник воякам Української повстанської армії Максиму Малімону та повстанцю на псевдо «Аполон», справжнє ім’я якого невідоме. Їх убили енкаведисти навесні 1945 року.

У заходах взяли участь перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик та перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Кудрявцев, повідомили у прес-службі Волинської обласної організації ВО «Свобода».

Перед посвятою пам’ятника в місцевому храмі Святих Петра і Павла відбулася панахида за загиблими у Другій світовій війні.

Згодом учасники мітингу-реквієму поклали вінки та квіти до меморіалу «Борцям за волю і незалежність України». Там покояться останки жителів Піддубців: першого сотника УПА Сергія Качинського на псевдо «Остап», командира групи УПА «Турів» Миколи Якимчука («Олег») та викарбовані прізвища 30 загиблих повстанців.

На сільському кладовищі, де покоїться прах загиблих від рук енкаведистів повстанців Максима Малімона та «Аполона», теж відправили панахиду.

Лише віднедавна загалу стало відомо, що тут – могила героїв. На ній встановили пам’ятник знак, який тепер освятили.

Олександр Пирожик наголосив: для багатьох свідомих українців 9 травня – не свято, а день пам’яті та скорботи.

«Саме тоді, коли Радянська армія святкувала перемогу над фашистською Німеччиною, українські повстанці продовжували боротися і гинути за незалежність України у себе на батьківщині, на своїй землі. Вояки УПА не програли тоді у тій війні. Вони перемогли, бо переміг їхній дух, який і нині тут присутній, він надихає нас на нові українські перемоги. Цей незламний дух підхопили всі, хто повстав на Майдані, з цим духом ішла під кулі за Україну Небесна сотня. Сьогодні в Україні – знову війна, знову чобіт кремлівського окупанта зазіхає на нашу землю. Але цей повстанський дух, підсилений енергетикою Майдану і жертвами Небесної сотні, уже ні зброя, ні погрози, ніщо не зламає! Справжня перемога українців та Української держави твориться саме зараз!», – зазначив Олександр Пирожик.

Під час поминальних заходів над могилами повстанців звучали українські повстанські пісні, які виконував хор «Посвіт» під керівництвом Ростислава Кушнірука.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це шо ми фашистів освячуєм? вони вбивали дітей,людей і мирне населення а ми їх освячуєм?
Відповісти
Останні новини
У Піддубцях поблизу Луцька 9 травня освятили пам’ятник воїнам УПА
09 травень, 2014, 18:04