На Волині відзначили річницю утворення Колківської республіки

На Волині відзначили річницю утворення Колківської республіки
У селищі Колки Маневицького району відзначили 71-шу річницю утворення Колківської республіки.

Заходи відбулися 11 травня, - повідомляють у прес-службі ВО "Свобода".

Учасники пройшли колоною до пам’ятного хреста «Борцям за волю і незалежність України», де відбулася панахида. Після цього громада рушила до меморіального знаку «Колківська республіка» на Народне віче.

Відкриваючи віче, ветеран ВО «Свобода», заступник голови Маневицької районної парторганізації Ярослав Мосійчук зауважив, що десятиліттями радянська влада намагалася стерти з пам’яті спогади про повстанців, які утворили в тилу окупантів власну повстанську республіку.

«Це ті герої, про яких легендарний французький державець Шарль де Голль сказав: «Якби я мав таку армію, яку мала УПА, ні один німецький чобіт не топтав би Франції», – наголосив Ярослав Мосійчук.

На віче виступили: голова Волинської «Свободи», народний депутат України Анатолій Вітів, перший заступник голови Волинської обласної ради свободівець Олександр Пирожик, перший заступник голови Волинської облдержадміністрації свободівець Сергій Кудрявцев, керівники та очільники міських і районних організацій ВО «Свобода», представники наукових кіл, місцевої влади та громадськості.

У своєму виступі голова Волинського крайового братства вояків ОУН-УПА імені полковника Клима Савура Василь Кушнір відзначив вагомий внесок свободівців у справі вшанування національних героїв та перемозі Майдану. За дорученням Головної Булави Братства ОУН-УПА України народному депутату Україну Анатолію Вітіву та першому заступнику голови Волинської обласної ради Олександру Пирожику він вручив пам’ятні ювілейні медалі «105 років від дня народження Степана Бандери».

Перед колківською громадою та гостями селища виступив також голова Донецької обласної організації ВО «Свобода» Ігор Славгородський, котрий розповів про ситуацію на Донбасі.

«Подвиг колківчан надихає нас і є прикладом у нашій боротьбі. Ситуація на Донеччині дуже непроста. Всі мають розуміти, що якби упав Донецьк, то завтра Путін міг би бути в Києві, післязавтра – у Львові, Луцьку… Але цього не станеться, допоки в Україні мешкають горді нащадки героїв УПА, Колківської республіки, які продовжують нашу боротьбу. На жаль, більшість активістів з Донбасу сьогодні змушені виїхати за межі області, бо керовані з Кремля терористи влаштували на них справжнє полювання. Хоча загалом настрої місцевого населення – за єдину державу, за Україну, і це – близько 80% донеччан. Просто люди там ще бояться про це говорити», – зауважив Ігор Славгородський.

Під час віче вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих за Україну. Привітали зі святом також українських матерів, які народжують нашій державі міцних духом синів та дочок.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Колківську республіку можна, а Донецьку і Луганську ні?:)
Відповісти
дебіл, чи косиш?
Відповісти
косить
Відповісти
Останні новини
На Волині відзначили річницю утворення Колківської республіки
12 травень, 2014, 08:10