Волинський депутат каже, що Кучма не давав кримінальних вказівок

Депутат Волинської обласної ради Олександр Свирида вважає, що другий Президент України Леонід Кучма справився з рядом важливих завдань, зокрема не допустив перекосів у національній політиці.

Про це Свирида заявив у своєму інтерв’ю виданню ВолиньPost.

Нагадаємо, Олександр Свирида з 1998 по 2002 рік був народним депутатом України ІІІ скликання, а з 2002 по 2003-й працював заступником Міністра фінансів України.

«Час Леоніда Кучми минув безповоротно. Оцінку його діяльності робити передчасно, бо писати історію потрібно про людей через десятки років», - сказав Свирида.

«Його період управління державою був драматичним. З одного боку, він прийшов у 1994 році, коли ми не мали держави. Він виконував двоєдину функцію: становлення держави зі всіма інститутами та зміна суспільно–політичної формації. Ми жили у період соціалізму, а треба було будувати капіталізм. Це було зроблено невдало, відбулося велике розслоєння людей, погано була проведена приватизація», - сказав Свирида.

«Україна перебувала під впливом Росії і постійно існувала загроза: а чи не буде дороги назад до матушки–Росії? Кучма з цією задачею справився, він не допустив перекосів у національній політиці, вів відбалансовану мовну політику, не дав в Україні розвиватися двомовності», - вважає депутат.

«Але ми пам’ятаємо скандал навколо Гонгадзе, що лишила величезну пляму навколо репутації Кучми і інші скандали. При тому що я криміналу йому «не шию». Він був гарячою людиною, міг сказати, що там хтось такий–сякий. Я переконаний, що ніяких кримінальних вказівок він не давав, і мою правоту підтверджує 2004 рік. Кучма міг застосувати будь–які заходи. Розігнати Майдан силою і таке інше. Але він такої команди не дав і, навпаки, певною мірою його лінія поведінки посприяла тому, що переміг Ющенко. Це свідчить про те, що Кучма не ніс на собі нічого кримінального», - сказав Свирида.

Свирида додав, що неможливо порівняти умови ведення бізнесу за часів президентсва Кучми і теперішньому президенті Януковичу. «їх не можливо порівняти, бо при Кучмі не було режиму, країною не правила «сім’я», - сказав Свирида.

Читати більше в інтерв’ю Олександра Свириди

Довідка


В бесідах, записаних співробітником Служби Охорони Президента Миколою Мельниченком, оприлюднених у 2000 році, чути як нібито президент Леонід Кучма та його найближчі помічники — Глава Адміністрації Президента Володимир Литвин, Міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко та керівник СБУ Деркач, які обговорюють діяльність журналіста Георгія Гонгадзе і вирішують, як з ним бути. На думку, приміром, Олександра Мороза та деяких інших членів парламенту, ці бесіди дають підставу вважати, що Президент певним чином причетний до вбивства Гонгадзе.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Свирида
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинський депутат каже, що Кучма не давав кримінальних вказівок
09 квітень, 2012, 10:18