На Волині обмежують права виборців, - ОПОРА

На Волині обмежують права виборців, - ОПОРА
На Волині мешканці виборчого округу № 20 (село Миляновичі Турійського району) мають обмежену можливість перевірити себе у списку виборців через неналежне виконання своїх обов’язків членами дільничної виборчої комісії.

16 травня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував відсутність попередніх списків виборців у приміщені дільничної виборчої комісії № 070907, - пповідомили на сайті ОПОРИ.

«Проблема полягала в тому, що секретар цієї ДВК Тетяна Муха забирає їх зі собою додому і приносить тільки тоді, коли сама чергує. На момент присутності спостерігача ОПОРИ на цій дільниці секретаря не було. В телефонній розмові з спостерігачем вона повідомила, що забирає списки виборців з собою через те, що в приміщенні ДВК не має належних умов для їх зберігання», - йдеться у повідомленні.

Як зазначає ОПОРА, подібні випадки мали місце і в інших виборчих округах.

Громадські спостерігачі відвідуючи виборчі дільниці неодноразово фіксували випадки, коли члени ДВК, що чергували на дільниці, не могли надати для ознайомлення попередні списки виборців, так як вони були зачинені в сейфі або ж про їх місцезнаходження знав лише голова. Такі ситуації мали місце, наприклад, у місті Нововолинську (ВО №19) на виборчих дільницях № 071105 та 071121.

Також спостерігачі виявляли поодинокі факти коли приміщення ДВК у робочий час були зачиненими, або ж членів комісії не було на місці.

На початку тижня не працювали у Ковельському районі (ВО №21) ДВК № 070991, 070993, 070998; так само не працювали ДВК № 070851 (Старовижівський р-н) та ДВК № 070744 (Ратнівський р-н). В Ковельському районі ДВК № 070343 працювала лише до 12:00, а ДВК № 070991 у місті Ковелі працювала до 10:00.

Такі факти є прямим порушенням ч. 1 та 3 ст. 32 Закону України «Про вибори Президента України». Зокрема, дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці наступного дня після отримання попереднього списку виборців надає його для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Кожен громадянин має право ознайомитися із списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Для забезпечення цього права громадян виборчі комісії повинні працювати згідно встановленого

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА наголошують на необхідності сумлінного виконання всіма членами дільничних виборчих комісій своїх обов’язків та закликають виборчі штаби кандидатів провести роз’яснювальну роботу серед своїх представників у ДВК.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині обмежують права виборців, - ОПОРА
17 травень, 2014, 11:01