Волинські діти три дні мандрували батьківщиною Шевченка

Волинські діти три дні мандрували батьківщиною Шевченка
Море емоцій, нових вражень та приємних знайомств привезли з триденної екскурсії 40 вихованців загальноосвітніх шкіл Рожищенського, Турійського, Луцького, Горохівського та Локачинського району.

Поїздку відбулась з 16 по 19 травня, - повідомили у прес-службі народного депутата Сергія Мартиняка.

«Ідея нагородити переможців шкільних районних конкурсів, присвячених 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка, поїздкою до Канева виникла у Сергія Васильовича. Тому ми намагалися організувати екскурсійний тур, аби охопити якнайбільше цікавих історичних об’єктів Черкащини. Для цього залучили кращих екскурсоводів та продумали програму шляхами двох найяскравіших постатей в історії цього краю – Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького», - розповідає про поїздку керівник Громадської приймальні народного депутата Сергія Мартиняка Василь Голоденко.

За його словами, у Каневі юні волиняни відвідали Чернечу гору, Шевченківський меморіал, музей Тараса Шевченка та музей «Тарасова світлиця». Після цього маршрут мандрівників пролягав через село Мошни, де оглянули Спасо-Преображенську церкву, збудовану архітектором Воронцовського палацу Джорджіо Торічеллі та село Шевченкове, де розташований Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка». Побували юні шевченкознавці у трьох селах, де ріс Кобзар – Шевченковому, Кирилівці та Моринцях.

Наступний пунктом маршруту став Чигирин, де діти оглянули резиденцію Богдана Хмельницького, залишки Чигиринської фортеці XVII століття, бастіон Дорошенка, музей Богдана Хмельницького. Не оминули увагою й пам’ятні місця періоду Коліївщини та Меморіалу героям Холодного Яру, поруч з яким досі росте 1100-літній дуб Максима Залізняка, висота якого 24 метри, а обхват стовбуру – понад 9 метрів.

Про враження від поїздки нам наперебій розповідали вихованки навчальних закладів Рожища – Ірина Ткачук та Марія Галаш. Вони наголосили, що раніше так далеко на екскурсії ще не їздили, а найбільше їм сподобались розповіді екскурсоводів, завдяки яким дізнались багато нового та цікавого про рідний край. Найбільше запам’ятався будинок Шевченка та краєвиди з Чернечої гори.

Учениця Турійської школи-гімназії Аліна Риль із захопленням змальовує мандрівку: «Нам все сподобалось, дуже цікаво було проходити місцями Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького. Особливо сподобалась атмосфера в автобусі – ми співали, веселилися – було дуже класно».

«Найбільше запам’яталося, як ми піднімалися на Чернечу гору до могили Кобзаря. Було приємно покласти на його могилу квіти. Це перша моя поїздка. Була гарна атмосфера, що навіть не хотілося розлучатись, хотілося ще лишитися ще хоча б на один день, – зазначає Яніна Ковальчук із ЗОШ Городище-2 Луцького району.

Зазначимо, що групу школярів з кожного району супроводжували педагоги. Вони теж були під враженням від поїздки. Зоя Володимирівна Знаковська з Берестечківської школи Горохівського району не без хвилювання розповідає, що поїздка, справді, вдалась і мала надзвичайно велике змістове навантаження.

Нагадаємо, що конкурси юних шевченкознавців тривали впродовж квітня – у п’яти районних центрах області – Луцькому, Рожищенському, Локачинському, Турійському та Горохівському. Кращих з кращих помічники народного депутата відзначили грамотами, сувенірними ручками та поїздкою до Канева.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Супер!
Відповісти
А детям рассказали, что всю свою прозу Шевченко писал на русском языке (потом уже она переводилась на украинский)?
Відповісти
Останні новини
Волинські діти три дні мандрували батьківщиною Шевченка
21 травень, 2014, 12:55