В урочищі на Волині вшанували Героїв України

В урочищі на Волині вшанували Героїв України
В урочищі «Прощаниця» Іваничівського району на Волині вшанували героїв, які загинули в боротьбі за вільну Україну.

Захід відбувся 20 травня, - повідомили у прес-службі Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Разом із громадою вони вшанували пам'ять загалу Запорізьких козаків, бійців УСС, вояків УПА з куреня «Мирона», підстаршинської школи УПА.

У заходах узяли участь голова Волинської «Свободи», народний депутат України Анатолій Вітів, перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик, голова Іваничівської районної ради, свободівець Віктор Вілентко, голова Іваничівської РДА, свободівець Андрій Бадзюнь, представники громадськості. Поминальну молитву звершили священики УПЦ Київської патріархату на чолі з отцем Андрієм.

«Сім років тому, у травні 2008-го, на поминальних заходах в урочищі «Прощаниця» побував голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок. Він тоді висловив обурення з приводу паплюження пам'ятника Героїв Крут на Чернігівщині, який вандали розписали образами та грубим російським матом... Якби тоді подібним фактам влада давали адекватні оцінки, якби українофобів садили в тюрми, то, може, сьогодні й не проливалася би кров новітніх українських Героїв», – зауважив у своєму виступі Олександр Пирожик.

«День Героїв повинен стати загальнонаціональним святом, щоб свідомість українців формувалася на традиційних цінностях наших Героїв, – сказав тоді ж в урочищі «Прощаниця» Олег Тягнибок. Сьогодні в Україні вже відзначають День Героїв. Але цьогорічний День Героїв, на жаль, не стане для нас святом: ми вшановуватимемо його із траурними стрічками – в пам'ять про тих, хто й сьогодні проливають кров та гинуть за волю України, захищаючи її від російських окупантів», – додав Олександр Пирожик.

Довідка

Урочище знаходиться у лісі Павлівського лісництва, що розділяє села Завидів і Милятин Іваничівського району Волинської області.

Назва урочища походить від слів «прощання», «прощення», «примирення». На цьому місці селяни благословляли на визвольну війну в козацьке військо своїх синів, чоловіків, братів. Тут клялись на вірність Україні січові стрільці. Сюди приходили присягати Українську вояки УПА.

За свідченнями легенд на цьому місці в XVII столітті загін Запорізьких козаків врятував від смерті і неволі знемагаючих в бою з татарами польських вояків.

Прощаючись з козаками і дякуючи за спасіння, вони поклялись, присягнувши хоругвами у вічній дружбі. Після вдалого бою стомлені козаки вирішили стати табором на ніч над джерельцем. Підступні ж польські вояки опівночі, коли козацький табір заснув, напали на нього і вирізали воїнів. Тут же над джерельцем усіх захоронили.

На Прощаниці похований священик. Бо таким був його передсмертний заповіт. Поставлено чавунного хреста і огорожу. Але після, восени 1939 року все це було зруйновано.

У 2001 році в урочищі було побудовано і освячено каплицю.

14 жовтня 2002 року відкрито пам'ятний знак на братській могилі.

За давньою традицією 22 травня, на релігійне свято Миколи, кожного року тут відбувається поминальна панахида, яка збирає масив місцеве населення і багато приїжджих.

З 1996 року щорічно у травні в урочищі "Прощаниця" проводять свої таборування молоді козаки Волині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Урочище "ПРОЩАНИЦЯ"знаходиться в лісовому масиві ЗАВИДІВЩИНА
Відповісти