Як живеться волинським військовим на Донеччині

Як живеться волинським військовим на Донеччині
Волинським військовим, які зараз перебувають на Донеччині, не вистачає бронежилетів, касок та питної води.

Про це розповів військовослужбовець 51 окремої механізованої бригади (м. Володимир-Волинський).

За словами вояка (ім’я та прізвище не вказуємо на його прохання), волинські військовослужбовці другий тиждень перебувають на Донеччині.

«До того часу ми були в одному з міст західної України. Проходили навчання на полігоні. Потім нас усіх дружно посадили у потяг і відправили у невідомому напрямку. Спочатку казали, що везуть у одну область, а потім звідти бригаду перекинули у Донецьку й батальйони розставили на блокпостах», - каже чоловік.

Спочатку на блокпості під містом Волноваха шість днів чергував перший батальйон, далі його змінив третій батальйон. Простояв там чотири дні, аж до трагічних подій.

Виявляється солдати не мали найнеобхіднішого – засобів спецзахисту: бронежилетів та касок. І така ж ситуація й у першому батальйоні, де служить наш співрозмовник.

«У нас, на 60 чоловік у батальйоні, є лише 14 бронежилетів. Каски є, але немає толку. Вони пробиваються», - ділиться військовий.

Якщо із харчуванням та озброєнням у військових все гаразд. До речі, з харчами дуже допомагає місцеве населення, то з питною водою не так все добре.

«Найбільша проблема у нас – із питною водою. Її мали розвозити кілька молоковозів, але молоковоз лише раз приїздив», - розповідає військовий.

За словами чоловіка, ще однією проблемою є їхній офіційний статус.

«51 механізована бригада мала виконувати інше завдання: стерегти білоруський кордон. Згідно з документацією ми мали знаходитися там, але нас чомусь на східну Україну закинули. Офіційно ми навіть не є учасниками Антитерористичної операції. Бо тим, хто є учасником офіційно платять у 2,6 рази більше ніж нам. Нам дають 1800 гривень, а їм - десь шість тисяч. Нас тут офіційно немає», - запевняє волинянин.

Нарікає військовий і на те, що їм обіцяли дати у підмогу працівників ДАІ, щоб ті перевіряли підозрілі авто, що рухаються біля блокпостів, однак обіцянка залишилася обіцянкою.

«На блокпости нам обіцяли надати даішників. Так їх тут ніхто й не бачив. Правда на одному з блокпостів були міліціонери із райвідділу. Слідчі та сержанти. Приїжджали без зброї: один бронежилет на двох та одна на двох каска. Але вони бояться, відмовляються зупиняти автомобілі», - продовжує він.

Як переконує чоловік, кілька разів до блокпостів на автомобілях приїздили сепаратисти. Ставили безглузді запитання, намагалися роздивитися позицію військових.

«Розпитували хто ми такі, що тут робимо, вмовляли їхати додому, поважати їхнє право на свій власний шлях, мовляв референдум провели і без вас тут впораємося, наведемо лад»
Тепер військових першого батальйону знову повернули під Волноваху, на підсилення блокпосту», - мовив він.

«Найгірше, що нам ніхто нічого не каже: коли додому й що буде далі», - зазначив чоловік.

Офіцер Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Володимир Скоростецький переконує, що зарплата у волинських військових така, не через «неофіційність» статусу.

«Хлопці, які були призвані в ході часткової мобілізації, служили не повний місяць, тож відповідно і зарплата менша.», - стверджує Скоростецький.

Також він зазначив, що саме керівництво Антитерористичною операцією (штаб АТО)видає накази військовим командирам частин: де має стояти частина, які накази виконувати та які сили й засоби до цього слід залучити.

На запитання, коли ж врешті критична ситуація із забезпеченням військових спецзасобами захисту зміниться, офіцер медіа-центру переконує: до літа проблема зникне.

«Має здійснитися централізоване забезпечення військових засобами спец захисту. Закуплять їх за гроші українців, які надіслали кошти на короткий номер «565». Процес цей не швидкий, його і так прискорили. Тендери мали тривати 60 днів, їх скоротили до 20. Закупляти бронежилети будуть не лише в Україні, а й за кордоном. До літа їх вже мають поставити всім», - констатував Володимир Скоростецький.

За його словами, найшвидше забезпечення військових засобами спецзахисту йде за допомогою активістів. Вони збирають кошти, закупляють бронежилети, привозять їх з-за кордону й постачають у війська.

Також військовий пояснив причину, чому так тягнули з оприлюдненням інформації про долю обстріляних на блокпосту під містом Волноваха.

«Міністерство оборони України та штаб АТО в опублікуванні такої інформації має дотримуватися певних процедур. Терористи просочуються скрізь, як ніж у масло, тому ми не хотіли у відкритих джерелах публікувати інформацію й персональні дані військовослужбовців, які брали участь в Антитерористичній операції, щоб не переслідували їх родин, не мстилися», - відзначив Скоростецький.

Стосовно того, чи будуть покарані відповідальні особи за прорахунки в облаштуванні блокпосту, що вартували життя та здоров’я кількох десятків людей, то Володимир Скоростецький запевнив: розслідування уже ведеться.

«Рішення про облаштування блокпосту приймає сам командир. Він орієнтується на місцевості і використовує знання, які він отримав у військовому училищі. Є певні стандарти для облаштування блокпосту. В даному бою, під Волновахою, укріплень не видно. Чому цього не зроблено це вже скаже комісія, яка працює на місці. Цей інцидент отримає і правову оцінку й військову. Прокуратура з питань нагляду законності у військовій сфері вже порушила дві кримінальних справи. Триває слідство», - мовив він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нами керують балаболи
Відповісти
То тепер не будуть слухати балаболів
Відповісти
Чекайте хлопці поки полковники ТЕНДЕР проведуть.
Відповісти
Насамперед Найщиріші співчуття родинам загиблих!Але хіба це можна назвати "блок-пост"??? Це так, виїхали хлопці на пікнік, стали по дорозі, вибачте за слово,на пересцик. Жах!!
Відповісти
Цілоком з вами згідний. Спершу під виглядом місцевих приходять і роблять розвідку з відео. А зранку спокійно розстрілюють...
Не кажучи про "відпочинок" на узбіччі, не можна дозволяти будь кому дізнаватися про чисельність та озброєння підрозділу.
І тим більше знімати це на відео і викладати в мережу!
Відповісти
https://www.youtube.com/watch?v=rjpslX9ZaVo
Відповісти
НАЩО ТЕНДЕР? ЩЕ ХАЙ 25 ЧИСЛА 500 ПОМРЕ, ТОДІ ТЕНДЕР..., Я В ШОЦІ!!!!ВАС ТУДИ!!!
Відповісти
Нехай міністерство оборони відзвітується, де поділися 120 мільйонів гривень, які назбирало населення для підтримки армії.
Відповісти
Тимчук сказав, що МО виплатили собі премії
Відповісти
як завжди переливають воду з пустого в порожнє...життя загиблим уже не повернеш...саме неприємно, чути звинувачення в сторону загиблого командира... земля хай буде пухом, хлопці! Герої не вмирають, вмирають вороги!
Відповісти
Не вішайте лапшу на вуха,хлопці вже1,5 місяці служать.
Відповісти
Що ви тут розказуєте,хлопці вже 1,5місяці служать.
Відповісти
Підстава на кожному кроці!
Але найгірше, що ви виказуєте ймовірні наступні акції
населення. ДНР прочитає ЦЕ:
«Найбільша проблема у нас – із питною водою. Її мали розвозити кілька молоковозів, але молоковоз лише раз приїздив», - розповідає військовий.
І ПРИВЕЗУТЬ ВОДУ. ЗАРАЖЕНУ!
Відповісти
А чому наших західних дітей відправляють захищати тих, хто все своє свідоме життя називає нас "бандерівцями". Там що своїх мужчин і хлопців немає. Густота населення Донбасу перевищує густоту населення західних регіонів в рази. Більшість хочуть в Росію от і нехай човпуться там зі своїми сепаратистами. А наших дітей потрібно повернути додому. Чи вже "західняків" не потрібно в Україні, можна трохи відстріляти.








Відповісти
Володимир Скоростецький, напевне, не вміє рахувати..Хлопців призвали 10 квітня.(це щоб було зрозуміло куди їх зарплата ділася). В них немає нічого крім сухпайка і автомата(2 обойми)!!!!, В багатьох хлопців навіть берців немає( бо видали на 2-3 розміри менші),немає банальної комунікації зі штабом чи авіацією - все через мобільні телефони!!!!
Ви ,БАРАНИ, тендерами бавитеся(100% кум,сват,брат виграє якогось міністра), а пацанів там косять
Зараз найдете крайнього на нього все скинуть тай все!!!!Відмазались.
Ви кинули їх в чужу місцевість, до нелюдів, які знають кожен кущик не одлягнувши, не озброївши,
Як не страшно це звучить, але ви кинули їх туди як м'ясо - це повторюють практично всі бійці вони не вірять нікому,а особливо нашим генералам. Всі польові командири,БЕЗПЕРЕЧНО,сраку рвуть за своїх пацанів - знаю це точно!!!!!
Сьогодні 28.05 - 51 бригада дальше на сході,51 бригада дальше кудись їде, 51 - бригада дальше без берців,касок,бронижелетів НЕ знає куди їх везуть.
Знаю це з особистих джерел, оскільки там мій брат.
А пацанів Вам ніхто не пробачить. Хай земля буде їм пухом. Герої не вмирають!!!!!

Відповісти
звинуватили командира...а те що нема бронежилетів і каски то це не причина...всі вояки просять надати обмундирування а вони тендер...це жах...знову крадуть гроші як завжди...і я згідна що східна україна нас гадить як може...противно читати їхні коментарі..а хлопці гинуть за них...то хай собі там воюють а нас не чіпають
Відповісти