Порошенко звільнить Пустовіта?

Порошенко звільнить Пустовіта?
Голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт може стати жертвою ротації губернаторів, яку проводитиме фактичний переможець виборів Президента України Петро Порошенко.

Про це на сторінках Еспресо.TV пише Дмитро Качура.

Квотний принцип призначення голів ОДА вже найближчим часом буде скасовано. Очевидно, що головними постраждалими стануть ті губернатори, які прийшли у виконавчу владу під патронатом «Свободи» і «Батьківщини».

Багато хто з них протягом останніх двох тижнів активно веде переговори з Порошенком щодо своїх подальших перспектив. І у багатьох губернаторів є шанс утриматися на своїх місцях. Тим паче що тільки лінивий не говорить про кадровий голод, що спостерігається у команді Петра Порошенка. У нинішній ситуації в нестабільних регіонах Південного Сходу не так важлива лояльність, як ефективність керівництва.

Найбільш лояльним до Петра Порошенка є губернатор Вінницької області. Анатолія Олійника в ЗМІ називають кумом Петра Олексійовича , хоча сам Олійник цей факт заперечує. У кого залізобетонні позиції, так це у губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Події на Південному Сході перетворили його з олігарха, що спочатку ризикував втратити бізнес, в регіонального менеджера, який має величезний вплив в цілому ряді областей. Фактором збереження впливу при Порошенко має стати активна інформ-підтримка з боку Ігоря Валерійовича під час виборчої кампанії.

Впевнено себе можуть почувати всі глави областей, підконтрольні Коломойському. У першу чергу, мова йде про голову Одеської ОДА Ігоря Палицю, призначеного на цю посаду на початку травня після трагічних подій у Південній Пальмірі .

Практично гарантовано залишається голова Запорізької ОДА Валерій Баранов. По-перше, вплив Коломойського в цій області не варто недооцінювати. А Баранов, як кажуть, працює в ОДА саме під патронатом дніпропетровського губернатора. По-друге, Валерій Олексійович є особистим другом Віталія Ковальчука, якого, до слова, нібито готують на посаду глави Адміністрації Президента.

Окрім цього, до інтересів Коломойського входить Івано-франківщина, де губернатором став Андрій Троценко. Варто відзначити, що батько голови ОДА - Володимир Троценко вже багато років працює в структурі , підконтрольній дніпропетровському чиновнику-бізнесмену «Укрнафта». З 2003 по 2007 рік він був заступником голови правління цього підприємства, а з 2011 року очолює там департамент будівництва та науково-технічної політики.

Якщо ж говорити про бунтарський Донбас, то тут ситуація ускладнюється тим що вибір кандидатур на заміну фактично відсутній. Якщо говорити про Донецьку область, то Сергій Тарута наразі є безальтернативною фігурою. У Луганській області всі кандидатури також відмовляються від цієї посади. Тому, швидше за все, вже найближчим часом в.о. губернатора Луганської області Ірина Верегін претендуватиме на те, щоб закріпитися в кріслі глави ОДА.

Ще з деякими нинішніми главами ОДА у Порошенка, за інформацією нашого видання, існують неформальні домовленості. Приміром, у потенційно неспокійній Харківської області, судячи з усього, залишиться Ігор Балута, якого називають людиною нинішнього глави МВС Арсена Авакова. Складається враження, що тільки люди Арсена Борисовича в змозі утримувати область у відносно спокійному стані.

Може залишитися на чолі Херсонської області й Юрій Одарченко. Область нервова, з постійними провокаціями. Проте Юрій Віталійович, схоже, зумів втихомирити ситуацію в регіоні. До того ж, у Порошенка і Одарченко досить рівні стосунки. Зокрема , ще в квітні 2013 Одарченко фактично став віп- агітатором Петра Олексійовича, назвавши останнього гідним кандидатом у мери Києва.

У Київській області, схоже, теж обійдеться без змін. Володимир Шандра нібито вже домовився з Петром Олексійовичем . Варто нагадати , що обидва політики в свій час були в близькому оточенні Віктора Ющенка і зберегли певні контакти.

Мають всі можливості для того, щоб залишитися на своїх місцях і губернатори від « УДАР». Йдеться про Чернівецьку область (Володимир Івашко) , Черкаську (Юрій Ткаченко) , а також Хмельницьку область (Леонід Прус). Тим не менше, ці посади цілком можуть стати об'єктом торгів у Києві. Якщо говорити про Черкаську область, то, швидше за все, у випадку кадрових перестановок на посаду губернатора в цій області може претендувати Олег Свинарчук, який відомий як генеральний директор Черкаського автозаводу «Богдан».

Не настільки райдужні шанси на збереження постів у представників квоти ВО «Свобода». Особливо становище погіршилося після надзвичайного низького результату на президентських виборів Олега Тягнибока. Крім того, поки не зовсім ясно, чи буде вписуватися в розклади з формування коаліції у Верховній Раді «під» Порошенко фракція націоналістів.

Тому під ударом опинилася Житомирська область, ОДА якої очолює «портновець» Сидір Кізін. Також під великим питанням знаходиться Полтавська (Віктор Бугайчук) , Тернопільська (Олег Сиротюк), Рівненська (Сергій Рибачок ) і Львівська область, ОДА якої очолює Ірина Сех. Остання, щоправда, нібито вже активно веде переговори про те, щоб «зберегтися». Наскільки це їй вдасться, стане зрозуміло вже найближчим часом.

Є свої питання по Кіровоградській області, якою керує «свободівець», колишній помічник нардепа від цієї політсили Святослава Ханенка - Олександр Петік. На користь Олександра Владиславовича говорить той факт, що він досвідчений функціонер, який за часів мерства Сан Санича Омельченка очолював Головне управління з питань внутрішньої політики КМДА. До того ж, як говорилося вище, у Порошенка - дуже коротка лава запасних.

У багатьох губернаторів за квотою «Батьківщини» з приходом Порошенка можуть виникнути серйозні проблеми. Досить складна ситуація спостерігається в Сумській області, де губернатором за квотою «Батьківщини» став Володимир Шульга.

Керівником штабу Порошенко в цій області був «ударовец» Сергій Ліхман, але за тиждень до виборів - 19 травня - він безслідно зник. Тому поки не зовсім ясно, які рішення будуть прийняті у цій області.

На Волині, швидше за все, доведеться посунутися Григорію Пустовіту, який є головою обласної організації «Батьківщина». У Чернігівській області аналогічне положення у губернатора Володимира Івашка, що є депутатом облради від «Батьківщини». На його місце сватають бізнесмена і народного депутата Владислава Атрошенка.

Практично немає шансів утриматися на плаву у губернатора Миколаївської області Миколи Романчука , який довгі роки очолював суднобудівний завод «Океан» Вадима Новінського. Останній, нагадаємо, має досить напружені взаємини з Петром Порошенко. Хоча, зрештою, все залежатиме від домовленостей між олігархо-політиками.

Мало шансів зберегти свою посаду і у губернатора Закарпаття Валерія Лунченко. Проблема полягає у тому, що зараз в області ведеться кулуарна боротьба між нинішнім губернатором і сірим кардиналом цього регіону Віктором Балогою. Останній планує поставити на посаду губернатора свою людину і нишком ставить палиці в колеса.

Зокрема, здійснюються спроби натиснути на Лунченко за допомогою облради. Враховуючи, що Балога на президентських виборах став довіреною особою Порошенко, у нього є всі шанси знову зайняти губернаторське крісло.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
о це дійсно добра новина!!!!!!!!!!
Відповісти
давно пора!!!!!!!!!!!!
Відповісти
Так це добре, з ними треба так поступати як вони поступають.
Відповісти
Давно пора місцевому БЮТу висновки робити хто у них в партії..Заср....лись ще на попередніх виборах. Де нардепи-бютівці від Волині?
Відповісти
Ця новина покращила мій ранок. Дякую, ВП!!
Відповісти
Крісло голови ОДА займе якесь рило із ПР, адже ви, придурки, проголосували за міністра уряду Януковича.
Відповісти
Пустовіта потрібно залишити. Він не олігарх і живе як всі нормальні люди. Неприховує своїх статків накрадених. це не регіонали із межигірями
Відповісти
Порошенко нормальний чоловік, буде на Волині хороший менеджер
Відповісти
НУ НУ) МОЖЕ ЯК МУЖИК ВІН НОРМАЛЬНИЙ, АЛЕ ЯК ПОЛІТИК, ХІТРИЙ ДУЖЕ...Й СКОРИМ ЧАСОМ КОЛИ СТАНУТЬ РАЙОНАМИ КЕРУВАТИ РЕГІНАЛИ БИВШІ..ТОДІ Й БУДЕ ВАМ ВСІМ ХАНА))
Відповісти
Перемога Ляшка у Луцьку - "гарна " оцінка роботі виборчого пустовітовського штабу. Доведеться збирати чемодани. Плани на державну квартиру тю-тю.
Відповісти
Нормальні люди не засновують ПРррррррррр.
Відповісти
Ну а ЮЛЬКА нормальна? Лазеранка гроші закінчились ось і казочці кінець...
Відповісти
Дайте людині попрацювати, прийшов у найскладніші часи. Керівник хороший, вимогливий.
Відповісти
Взявся Пустовіт за дисципліну і правильно зробив. За декілька місяців показав тверду руку керівника та господаря.
Відповісти
Пройшло дуже мало часу. Пустовіт лише почав вникати у справи області, і уже видно добрі результати та напрацювання. Дай Бог, область почне розвиватися!
Відповісти
Де ви бачите гарні результати та напрацювання??? Може, які гроші в область прийшли? Чи будується щось? А Пустовіт таке тряпло, що до людей вийти боїться, тільки на прийомах мудрий вказівки направо й наліво роздавати, а як матері содатів приходили, то й носа не показав до них!!! То це - мудрий і професійний керівник??? Тільки й вміє когось крайнім робити, коли сам обс***ться!
Відповісти
А про якi грошi i будiвництво ти говориш, що не бачиш яка ситуацiя. I не треба Пустовiта обгаджувати. Це чесна i порядочна людина, сам не бере i iншим не дасть. Цим i не влаштовуе. А ти кого, тих що з рук Еремеева кормляться хочеш? Вже мали таких.
Відповісти
Пустовіт під добрячим каблуком у БЮТу сидить. Що бют каже, те він і робить. А ще під дудку Гузя грає. В нього тверда рука? Він як всі бютівці тільки язиком далеко. Поговорити в бюті вміють, туди тільки таких і беруть. Надіюсь Порошенку хватить мудрості його замінити. Народ Пустовітом не задоволений, то будуть і про Порошенка так говорити, як залишить. Нащо йому бютівський губернатор?
Відповісти
Останні новини
Порошенко звільнить Пустовіта?
27 травень, 2014, 06:58
ЦВК порахувала 94% голосів
27 травень, 2014, 06:37