У Луцьку визначилися, що робитимуть з «відумерлою спадщиною»

У Луцьку визначилися, що робитимуть з «відумерлою спадщиною»
У Луцьку затвердили «Порядок поводження з відумерлою спадщиною». Документ дозволить не лише забезпечити багатьох людей житлом й земельними ділянками, а й допоможе залучити додаткові кошти до бюджету Луцькради.

Про це 28 травня під час сесії Луцької міської ради розповіла автор проекту рішення депутат Олена Голєва.

Під час розгляду даного питання Олена Голєва пояснила присутнім значення терміну «відумерла спадщина».

За словами депутата, це така спадщина, яка з тих чи інших причин: відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, залишається нічийною.

Орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади.

За словами автора проекту рішення, необхідність затвердження цього порядку зумовлена тим, що Луцька міська рада хоч і зобов’язана стежити за відумерлою спадщиною, однак цього не робить. За останні чотири роки лише одна квартира в обласному центрі Волині була визнана відумерлою спадщиною та прийнята до власності територіальної громади. Тоді як в Одесі, де прийнято схоже положення, за рік вдалося отримати у власність територіальної громади 71 квартиру.

Як пояснює Олена Голєва, «відумерлою спадщиною» може бути не тільки квартири та будинки, а й земельні ділянки, нерухоме майно, транспорт, а також цінні папери. Згідно з порядком поводження з відумерлою спадщиною, у разі відсутності спадкоємця, Луцька міська рада буде зобов’язана подавати до суду через рік після відкриття спадщини і приймати це майно у власність територіальної громади.

Для тих, хто надасть міській раді інформацію про таку спадщину може розраховувати на винагороду: 1% від загальної вартості спадщини. Якщо несподівано з’явився спадкоємець, який зможе довести, що через поважну причину не зміг вступити у свої права.

Йому повернуть його спадщину, але після того, як людина відшкодує усі судові витрати, які зазнала міська рада. Проект рішення підтримав 31 обранець громади.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Можливо той будинок що біля міськради за зупинкою теж під цю категорію підпадає? Коли вже його знесуть чи щось там зроблять?Міськраді та голові не стидно шо такий сарай в них прямо під носом стоїть?
Відповісти
Цілком підтримую! Скільки ще дивитись на це неподобство! Невже не можна знайти пару гривень, щоб хоча б фасад відремонтувати цього сарая!
Відповісти
І для чого дублювати норми Цивільного кодексу? Створюють видимість якоїсь роботи.
Відповісти
"Йому повернуть його спадщину, але після того, як людина відшкодує усі судові витрати" ТУТ ЗАКЛАДЕНА БРЕХНЯ.... потрібно буде доводити поважність причин пропуску і ще масу масу причин..... а якщо хтось вспіє придбати як у нас люблять по заниженій ціні і буде визнаний добросовісним набувачем.... то запийте водою пані "юрист" голева....
Відповісти
Тож це не новина. В законодавстві таке давним-давно прописано.
Відповісти
В нашій країні, це називається "замутить" чуже і купити дешевше на тендерних торгах, до яких допустять лише обраних.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку визначилися, що робитимуть з «відумерлою спадщиною»
28 травень, 2014, 15:47