Через суперечку «Візора» з маршрутниками потерпають незрячі

Через суперечку «Візора» з маршрутниками потерпають незрячі
У Луцьку громадська організація, що об’єднує людей із вадами зору, ще у грудні заплатила за встановлення звукових інформаторів на міських маршрутках, проте їх і досі не встановили. Причина – у тривалому конфлікті між власниками міських маршруток і компанією «Візор», про який уже не раз писали ЗМІ

Мова йде про автоматичні звукові інформатори: маршрутка зупиняється на запинці, і інформатор повідомляє номер маршруту і напрям руху автобуса. Цю інформацію було би чути і в салоні авто. Такі інфоматори працюють в системі GPS-моніторингу громадського транспорту міста.

Керівник організації сліпих «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук розповів, що ці автоматичні інформатори необхідні для незрячих людей, адже полегшили б їм орієнтування в місті. Коли б відкривалися двері маршрутки людина, яка стоїть на зупинці, мала би чути номер маршруту та напрям руху.

Коли громадські активісти звернулися до міськради за порадою, у відділі транспорту їм порадили працювати тільки з компанією «Візор», розповіла керівник проекту організації Людмила Фурсова. Мовляв, більшість маршруток міста мусять використовувати для GPS-навігації їхнє обладнання згідно з тендерними умовами.

Все той же GPS

У грудні 2011 року «Генерація успішної дії» перерахувала гроші для компанії «Візор», аби ті встановили інформаційні системи на маршрутки.

«Угоду ми підписали, кошти їм надійшли 15 грудня, при чому насправді кошти не маленькі, адже ринкова ціна була за один інформатор 220 гривень. А ми заплатили 350 гривень, однак це за умови, що компанія надає безкоштовну установку. Але вони нічого не зробили», - розповідає Фурсова.

Загалом громадська організація придбала 14 інформаторів. Визначили, що найбільш популярними у незрячих є луцькі маршрути № 31 та № 47.

Однак перевізники не хочуть співпрацювати з компанією «Візор». Як пояснює начальник відділу транспорту і зв’язку Олександр Середа, проблема – у конфлікті компанії «Візор», що повинна надавати послуги GPS-моніторингу згідно з тендером, та деякими перевізниками.

Як відомо, ряд перевізників Луцька стверджують, що не зобов’язані купувати GPS-обладнання у «Візора», яке, з їх слів необґрунтовано дороге і недосконале.

«Перевізники не особливо хочуть працювати з «Візором». А ми від того страждаємо», - говорить Віталій Ткачук.

Ще на початку року один інформатор погодилося втановити на автобус маршруту № 15 Луцьке підприємство електротранспорту. Радіоведучий Андрій Зубенко взявся безкоштовно озвучити назви зупинок. «Він навіть декілька днів поїздив. Але у нас були певні зауваження до того, як він працює. Бо він не на усіх зупинках говорив, для ЦУМу, Там-Там, де багато транспорту – його просто не чути було. Ми зробили зауваження, але їх так і не виконали», - розповідає Фурсова.

Зрештою, ЛПЕ взагалі відмовилося встановлювати цю апаратуру – через ті ж непорозуміння з «Візором».

Хоч один…

Директор компанії «Візор» Степан Чухрій стверджує, що перевізники відмовляються ставити їх, оскільки просто не хочуть мати зайвої мороки. «Ніхто не хоче ставити їх. Це ж навантаження на водія, бо воно говорить там. А водій каже: а навіщо воно мені, я гроші буду мати чи що?», - пояснює Чухрій.

Вдалося дійти згоди з перевізником, що обслуговує маршрут 17а. Тут вже до Великодня у «Візорі» обіцяють поставити зовнішні звукові інформатори, які стоятимуть на дев’яти машинах. Куди поставити ще 5 – поки що невідомо.

«Машина приватна і треба з ним домовлятися. Ми ледве домовилися. Самі змушені були піти на поступки: безкоштовно все поставити обладнання. І перевізник за це не платив», - запевняє Чухрій.
* * *

У «Генерації успішної дії» кажуть, що стали заручниками ситуації. Відстояти власні права у судовому порядку організація не може, адже вже підписала всі акти виконаних робіт.

«Кошти йшли через казначейство. Умова казначейства така, що вони проводять кошти лише тоді, коли підписані всі документи: акт виконаних робіт, договір. Всі документи в нас підписані. Через казначейство по-іншому кошти не можуть прийти. По суті ми навіть на «Візор» до суду подати не можемо. А лише скаржитися, говорити, просити», - говорить Людмила Фурсова.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: незрячі
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Водій маршрутки, наприклад №31, побачивши сліпого з тростиною не зупиниться на зупинці і ви навіть не будете знати, що поїхала тридцять перша і будете вистояти на зупинці ще 30 хвилин, як мінімум, і якщо не попросите когось зупинити вам маршрутку, інформатор вам не допоможе. У Європейському Луцьку, не реально, щось зробити для людей з допомогою Європейців, я маю на увазі водіїв. А про Європейську владу нашого міста, я взагалі мовчу, ще посадять.
Відповісти
Останні новини
Через суперечку «Візора» з маршрутниками потерпають незрячі
12 квітень, 2012, 15:42