Літнє оздоровлення дітей: чим на Волині замінять Крим

Літнє оздоровлення дітей: чим на Волині замінять Крим
Попри складну суспільно-політичну ситуацію в державі, відпочинково-оздоровча кампанія для школярів цьогоріч не відміняється.

Звичайно, тепер у Крим діти не поїдуть, тому більше навантаження чекає місцеві табори й санаторії, - пишуть Відомості.

За словами завідувача сектору оздоровлення та відпочинку дітей управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Любові Яремчук, планується, що послуги з оздоровлення та відпочинку отримають понад 67 тис. осіб, що становить 55,6% від загальної кількості дітей шкільного віку в області (з них: оздоровлення — 12%, відпочинку — 43,6%).

У першочерговому порядку оздоровлюватимуться діти пільгових категорій. Зокрема, планується охопити оздоровленням і відпочинком 1294 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (100%), 1727 дітей-інвалідів (65,4%), 7486 дітей із числа постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи (53,1%), 20 290 дітей із багатодітних сімей (68,4%), 6681 дитину з малозабезпечених сімей (76,4%). Будуть оздоровлюватися представники й інших пільгових категорій.

"Субвенція з обласного бюджету в сумі 2930,6 тис. грн, що виділена на ці цілі, розподілена на міськвиконкоми та райдержадміністрації, які самостійно здійснюватимуть придбання путівок для оздоровлення дітей пільгових категорій. З 20 міськвиконкомів і РДА п’ять проводять відкриті торги, вісім — запит цінових пропозицій, решта здійснює придбання путівок на основі укладення угод. У більшості міськвиконкомів і райдержадміністрацій уже відбулося розкриття тендерних пропозицій. В основному путівки було придбано для відпочинку в стаціонарних позаміських таборах — на Волині таких є 10. Там, де були відкриті торги, брали участь й відпочинкові заклади, розміщені за межами області", - розповідає посадовець.

Як запевнила начальник управління освіти і науки ОДА Валентина Загрева, в нашому регіоні докладено максимум зусиль для того, щоб зміцнити матеріально-технічну базу позаміських закладів. Тут щороку проводяться ремонти, впорядковуються ігрові майданчики та пляжі. Серед цих закладів п’ять — "Супутник", "Чайка", імені Олега Кошового, "Барвінок", "Веселка" — належать профспілкам, іще стільки ж — підпорядковані органам управління освітою. Це "Ровесник", "Прикордонник", "Оберіг", "Сонячний", "Світязь". Вартість путівок на 21 день у ці табори становить від 2150 до 2940 гривень.

Уже провів тендерні процедури з закупівлі оздоровчих послуг для дітей Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності — на суму 7900 тис. грн, іще 597 тис. грн буде використано на часткову оплату путівок для дітей.

Щодо оплати, то за кожною категорією виписано норми: є повністю безкоштовні, є такі, коли батькам потрібно заплатити 20, 30 або 50% вартості. Якщо ж дитина не підпадає під жодну пільгову категорію, а мама й тато хочуть її відправити на відпочинок, їм доведеться сплатити повну вартість. Для прикладу, доба перебування у "Супутнику" вартує 140 грн, у "Чайці" — 129 грн, у "Барвінку" — 116 грн, у "Прикордоннику" — 75 грн.

"На організацію відпочинку в пришкільних таборах виділено понад 8 млн 161 тис. грн із місцевих бюджетів. Проте порівняно з плановими показниками це менше на 1 млн 477 тис. грн. Так, на 990,7 тис. грн зменшено фінансування у Луцьку, на 310,0 тис. грн — у Ратнівському районі, на 67,0 тис. грн — у Шацькому, на 42,0 тис. грн — у Горохівському. На 23,6 тис. грн — у м. Володимирі-Волинському", — продовжує Валентина Загрева.

На думку посадовця, пришкільні табори, як би їх не критикували, необхідні, адже не всі мають можливість відправити дітей у село до бабусь і, як результат, діти залишаються без догляду, їхнє дозвілля не контролюється. Однак відвідувати такі табори нікого не заставляють: дитина ходить, тільки якщо є згода батьків.

"Ці табори розпочнуть роботу 1–5 червня. Їх буде 603, з яких 579 — денного перебування (45 533 дитини), 23 — праці та відпочинку (1661 дитина), одне наметове містечко (151 дитина), яке організує релігійна громада Маневицького району, — каже Валентина Загрева.

Що стосується оздоровлення дітей, потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, то тендери з закупівлі путівок проводить Міністерство соцполітики. Тендерні процедури триватимуть до середини червня.

"Фактично оздоровча кампанія в області стартувала ще у березні. Саме тоді розпочалося направлення груп дітей із Волині на оздоровлення до державного підприємства "Український дитячий центр "Молода гвардія" (м. Одеса). У цей заклад уже направлено 78 дітей пільгових категорій. 31 червня туди поїде ще 31 дитина. В "Артек" маленьких волинян не відправляємо", — зауважує Любов Яремчук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Стаття 35 Конституції України: Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від
держави, а школа - від церкви. Про яке наметове містечко звітує освіта?
Відповісти
в крим хто захоче поїде.дорога свобідна.санаторії приймають.
Відповісти
Підкажіть як можна звязатися з Фондом, що до придбання путівок.
Відповісти
Підкажіть як можна
звязатися з Фондом, що до
придбання путівок...
Відповісти
Останні новини
На Волині втік засуджений
30 травень, 2014, 11:26
Літнє оздоровлення дітей: чим на Волині замінять Крим
30 травень, 2014, 11:17