У Волинському онкодиспансері й досі не працює нове обладнання

У Волинському онкодиспансері й досі не працює нове обладнання
Найновіше обладнання для променевої терапії у Волинському онкодиспансері ще не працює.

Як відомо, для Волині приблизно 7 місяців тому придбали сучасний двадцятизрізовий комп’ютерний томограф і лінійний прискорювач, - пишуть Відомості.

Загальна їх вартість — 18,4 млн грн. До того ж витрачено 5,5 мільйона гривень із обласного бюджету на спорудження спеціального приміщення, яке збудували за особливою методикою.

Через події в Україні налаштування апаратури довелося відкласти.

Ще наприкінці минулого року головний лікар Волинського онкодиспансеру Орест Андрусенко зауважував, що скоро пацієнтів лікуватимуть за допомогою сучасного комплексу для проведення дистанційної променевої терапії. Вже тоді було набрано необхідний штат лікарів, спеціалісти пройшли підготовку для роботи з лінійним прискорювачем. Однак здійснити запуск апаратури не вдалося.

Сьогодні, як пояснив Андрусенко, йдуть пусконалагоджувальні роботи, які здійснюють спеціалісти «Укрмедтехніки». Мовляв, ця апаратура дуже складна, доводиться залучати експертів із-за кордону. Головний інженер, який курує цю роботу, запевнив, що робиться все можливе, щоб пришвидшити процес запуску лінійного прискорювача.

Як довго триватимуть ці роботи і що стало причиною того, що обладнання не працює, журналісти поцікавились у фонді Рината Ахметова «Розвиток України». Адже на сайті благодійної організації є інформація, що на Волині лінійний прискорювач уведено в дію.

Там відповіли: «Перші етапи введення в експлуатацію — завантаження і монтаж прискорювача, загальне налаштування обладнання, перші етапи навчання персоналу на робочому місці — було завершено в січні та на початку лютого 2014 року. Ця інформація була оприлюднена на сайті www.fdu.org.ua. Наступні етапи — спеціалізоване (прецизійне) налаштування, навчання лікарів на робочому місці — були відкладені в екстреному порядку виробником медичного обладнання у зв’язку з подіями, що відбувалися в лютому в м. Луцьку, в м. Києві й інших регіонах країни. Оскільки виробник медичного обладнання не може гарантувати безпеку своїх співробітників, громадян країн ЄС, усі вони були відізвані з України. Експлуатація медичного лінійного прискорювача протягом перших тижнів після встановлення без залучення спеціалістів виробника неможлива задля безпеки пацієнтів і персоналу».

«Наразі ведуться перемовини щодо відновлення та налаштування медичного лінійного прискорювача. За повідомленням виробника, продовження налаштування прискорювача заплановане на червень 2014 р. Благодійний фонд «Розвиток України» використовує всі можливі шляхи для якнайшвидшого початку експлуатації медичного лінійного прискорювача у Волинському обласному онкологічному диспансері, адже на нього чекають тисячі пацієнтів», - повідомили у фондді.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гроші вкрали на налаштування, а тепер одне місце чухають.
Поганому танцюристу щось завжди заважає.
Розігнати той диспансер, бо більше людей покалічив, аніж вилічив. Не з чуток.
Відповісти
Останні новини
У Волинському онкодиспансері й досі не працює нове обладнання
30 травень, 2014, 11:27
На Волині втік засуджений
30 травень, 2014, 11:26