Працівники «Волиньторф» пікетували в Києві. ФОТО

Працівники «Волиньторф» пікетували в Києві. ФОТО
Працівники «Волиньторфу» та ще трьох підприємств пікетували Генеральну прокуратуру та Міністерство палива та енергетики України.

Акція відбулася 30 травня, - повідомили в Конфедерації вільних профспілок України.

Серед основних вимог мітингувальників – забезпечення стабільної роботи підприємств, погашення заборгованої заробітної плати працівникам, збереження, розвиток та модернізація торф'яної галузі України.

До Києва шукати справедливості приїхали працівники державних підприємств: «Черкаситорф», «Рожниторф», «Рівнеторф» та «Волиньторф». До столиці їх привів відчай: немає роботи й заробітку, тож немає за що жити й годувати дітей. Люди втомилися безрезультатно писати до чиновників і терпіти свавілля. Тому до представників влади вони прийшли з мегафонами та плакатами: «Віддайте заробітну плату працівникам ДК «Черкаситорф», «Людині праці – гідну зарплату», «Захистіть від корупції», «Поверніть техніку та обладнання» і т.п.

Спочатку працівники торфовидобувних підприємств провели акцію протесту під стінами Генеральної прокуратури України, бо у такий спосіб хотіли привернути увагу владних контролюючих органів до зловживань на підприємствах галузі. Перед мітингувальниками виступив голова КВПУ та НПГУ Михайло Волинець. Він наголосив на тому, що таку важливу для країни галузь, як торф’яна, потрібно розвивати, а не знищувати. А людей забезпечувати гідною роботою.

«Ми пройшли через Майдан і сподівалися, що у державі нарешті буде наведено лад, – сказав він. – Але бачимо, що «наглядачі» в «Укрторфі», підпорядкованому Міністерству енергетики і вугільної промисловості, залишаються на своїх місцях. Вони знищують підприємства, забирають техніку й здають її на брухт. Бо вважають людей, що залишаються без роботи, - просто рабами, з якими можна не рахуватися. Вони абсолютно не думають про долі їхніх сімей, дітей. Тому ми маємо самі захистити себе».

«Якщо раніше на ДП «Черкаситорф» здійснювався видобуток і брикетування продукції, то у цьому сезоні працівники підприємства залишаються без роботи, - розповідає маркшейдер, член незалежної профспілки Тетяна Іванова. - Така ситуація склалася з приходом у ДП «Київторф» нового директора Дмитра Черняка. Окрім того, на підприємстві залишаються й так звані «наглядачі» з Дніпропетровська. Тому ми приїхали сюди з однією метою: добитися можливості заготовити сировину для брикетування і мати роботу та зарплату, щоб годувати своїх дітей. Ми хочемо жити і працювати».

Її колега начальник виробничої дільниці Людмила Акименко поскаржилася на умови, в яких опинилися працівники ДП «Черкаситорф» не без участі директора Ігоря Сметанка.

«З приходом до нас нового керівника, підприємство перейшло на мінімальну зарплату й почалася виплата грошей у конвертах, - пояснила вона. – Не здійснювалося й належних відрахувань до Пенсійного та інших фондів. Наказом директора людей перевели на одногодинний графік роботи на день. А тим часом з підприємства почала зникати техніка: її здавали на брухт, або передавали на баланс приватної фірми. При цьому, скажімо, дизпальне й матеріали підприємство придбавало за завищеними цінами. Невдовзі почали спеціально зменшувати видобуток торфу. Наприклад, через брак того ж дизпального».

На жаль, ніхто з представників Генпрокуратури до мітингувальників так і не вийшов та не виявив бажання поспілкуватися з людьми, котрі за останні копійки приїхали до столиці. Тому про свої проблеми трудівникам торф’яної галузі довелося кричати у мегафон, сподіваючись, що їх голос таки почують у високих кабінетах відомства. Тільки з другої спроби голові КВПУ та НПГУ Михайлу Волинцю вдалося передати вимоги протестувальників представникам Генпрокуратури.

Тому працівники державних торфовидобувних підприємств вирішили шукати правди далі й рушили колоною до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Під його вікнами вони знову в мегафони говорили, як знищують їхні підприємства, а людей залишаються без засобів для існування. Через певний час до протестувальників вийшов представник Міненерговугілля, якому працівники торфодобувної промисловості передали свої вимоги. Хоча зустріли «посланця» не вельми привітно.

Представники ДП «Рівнеторф» з обуренням заявили, що не довіряють представникові міністерства, бо неодноразово зверталися до відомства за допомогою, але їхніх проблем так і не вирішили.

«Наших директорів люди по три місяці не бачать на підприємствах, а працівницю звільнили за те, що пішла до лікарні й запізнилася на роботу на п’ять хвилин. Три місяці тому ми уже зверталися зі своїми проблемами до міністерства, але ним так нічого й не зроблено для їхнього вирішення. Хоча ми не просимо чогось надзвичайного, а лише роботи й нормального керівництва», - сказав один із протестувальників.

Представники торфодобувної галузі вирішили, якщо їхніх вимог не розпочнуть виконувати, вони знову зберуться у Києві.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
от то Єремєєву подякуйте за банкрутсво волиньторфу, також приведення до банкрутсва луцьктепла...а на томість дякуйте що відкрив Портсіті й влаштував концерт й танці в той час коли на сході гинули хлопці на полі бою...а потім у нього вистачає наглості везти туди речі...та нехай вийде до людей! вічно так тривати не буде....
Відповісти
Останні новини
Працівники «Волиньторф» пікетували в Києві. ФОТО
31 травень, 2014, 08:44