Біженці на Волині знову оголосили голодування

Біженці на Волині знову оголосили голодування
Біженці з Сомалі, які зараз перебувають у пункті для нелегалів у Журавичах Ківерцівського району, у четвер, 12 квітня відмовилися від вживання їжі під час обіду.

Про це повідомив депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик.

Як розповів Пирожик, йому стало відомо, що голодування оголосило 57 сомалійців.

"Це ті нелегали, які прибули в Україну з Сомалі. Вони написали заяви про надання їм статусу біженців. І от, поки заяви в Києві розглядаються, вони відмовилися від обіду сьогодні. Мовляв, поки нас не випустять - будемо голодувати. Вони вимагають невідкладного розгляду їх заяв", - пояснив депутат.

Олександр Пирожик очолює тимчасову контрольну комісію облради з контролю за діяльністю пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні (село Журавичі Ківерцівського району).

"Ми передбачали, що такий розвиток подій як чергове голодування утриманців притулку, цілком можливий. Адже це проблема, яку не вирішиш, просто час від часу випускаючи чергову групу невдоволених біженців" - стверджує Пирожик.

"Ящо не змінити систему пдходів, не впорядкувати усі неузгодженості, то такі бунти, такі "голодування на публіку" повторюватимуться і надалі", - вважає депутат.

"Це саме те, для чого і була створена наша комісія - ми хочемо виробити ті пропозиції, які дадуть змогу уникнути, не допустити таких ситуацій в майбутньому", - сказав Пирожик.

"Тут питання не до працівників притулку чи депутатів. Тут питання до правоохоронних органів і Державної міграційної служби, які не попонують механізму вирішення проблеми" - додав він.

Як пояснив Пирожик, корінь проблеми - у тому, що Україна має підписаний договір про реадмісію з країнами Євросоюзу, але не має такого договору з Росією і Білоруссю. Відтак біженці, які потрапляють до нас з території Росії (а таких - близько 80 % усіх біженців, що приходять в Україну), не можуть бути відправлені назад. А тих, які з переходять західний кордон України, йдучи далі в Європу, повертають.

В Сомалі ж тривають воєнні дії, відтак міжнародні норми права забороняють депортувати таких біженців до їх країни.

Нагадаємо, біженці у пункті для іноземців та осіб без громадянства у селі Журавичі Ківерцівського району бунтують не вперше. Зокрема, у лютому вони вимагали скоротити їх термін перебування, який, згідно із законом, раніше був 6 місяців, а тепер рік. А у січні 2012-го голодували.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: нелегали
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та що ж це коїться? Скільки можна терпіти? Чого взагалі сюди їдуть?!
Відповісти
Останні новини
Біженці на Волині знову оголосили голодування
12 квітень, 2012, 20:04