У Луцьку запалювали страсні свічки

У Луцьку запалювали страсні свічки
У четвер, 12 квітня у луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі відправили службу, яка читається раз у рік – Ранню з читанням 12-ти євангельських уривків про страждання Ісуса Христа, яку інколи називають просто «Страсті»: люди несли додому з храму запалені свічки.

У храмах у цей день читають так звані «Дванадцять Страсних Євангелій», в яких розповідається історія страждань Ісуса Христа.

Богослужіння Чистого четверга присвячені найважливішій євангельській події, Таємній вечері - останньої святкової трапези, яку провів Христос зі своїми 12 учнями.

На Таємній вечері Христос пророкував зраду Іуди, встановив обряд причастя та омив ноги своїм учням, продемонструвавши необхідність смирення.

Після вечері Христос привів учнів в Гетсиманський сад. Тут його після зради Іуди й арештували. З цього часу починаються земні страждання Ісуса Христа, й саме тому церковну службу називають «Страстями».

Саме з Великим четвергом в більшості своїй пов'язані народні звичаї та обряди Страсного тижня.

За народними повір'ями в цей день прийнято мити і прикрашати житло, купатися (звідси «чистий четвер»).

Протягом всієї служби прийнято стояти із запаленими свічками, які потім нести додому. У домівках від цих свічок запалюють лампадки. Існує звичай зберігати четверговий вогонь в лампадах до Великодня. Інколи кіптявою від палаючої четвергової свічки малюють хрести на дверних отворах і стелях.






Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Великдень
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку запалювали страсні свічки
13 квітень, 2012, 09:02