51-ша бригада: «п'яні, обмануті, в скотських умовах». ФОТО

51-ша бригада: «п'яні, обмануті, в скотських умовах». ФОТО
Про будні 51-ої механізованої бригади розповів запорізький журналіст.

Геннадій Волков побував разом із кортежем волинських нардепів у місці розташування 51-ї бригади.

Текст репортажу подаємо без змін, лише переклавши:

"Довелось нещодавно побувати на "східному фронті", в розташуванні 51-ї механізованої бригади української армії. З поїздки привіз в основному гнітючі враження.

Бригада кількістю більше 4000 чоловіків укомплектована представниками західних регіонів, переважно жителями Волині. Логіка зрозуміла: "западенцям" простіше стріляти в ментально чужих "східняків". Але це - на перший погляд. Все трохи складніше.

На блокпостах солдати службу несуть дуууже уважно. Нещодавня трагедія під Волновахою краще від усяких нотацій дала зрозуміти військовим, що статути писані кров'ю і їхні життя - тільки в їхніх руках. Пильність на блокпостах - слово з великої літери. Але, як зізналися в неформальній бесіді бійці, за великим рахунком ці блокпости до одного місця: сепаратисти прекрасно об'їжджають їх польовими грунтовками і їдуть, куди їм треба. "Ми самі себе охороняємо".

Наш кортеж, який вели джипи з волинськими нардепами, які привезли своїм землякам військовим бронежилети і корисні гаджети типу тепловізорів та біноклів нічного бачення, супроводжувала вантажівка з охороною: солдати й офіцер. Як виявилося, ніхто з військових противника ще не бачив. "Обстріляним" виявився їхній командир, причому обстріляли його свої ж.

За його словами, справа була так: групу військових послали зустріти якогось заблукалого на УАЗі полковника. У місці, де він, імовірно, міг бути, пошукова група дійсно побачила, що стоїть на узбіччі армійський позашляховик. Але тут раптово з придорожніх заростей з'явилися люди в чорних масках, камуфляжах і з автоматами. Пошукова група, прийнявши їх за сепаратистів, дала по газах. А ті, в свою чергу, дали з автоматів по машині.

Підсумок: водій убитий, один солдат поранений, а люди в масках виявилися представниками батальйону місцевої оборони. На місце події приїхав п'яний прокурор, менти взагалі відморозилися. Ніякого покарання ніхто не поніс. Ось так воювати в однаковій формі без знаків і з однаковою зброєю.

До речі, про форму. Навіть одягнути солдатів в української армії немає можливості. Бійці на блокпостах виглядають чи то мексиканськими повстанцями, чи то кавказькими моджахедами. Коротше, таким собі напіввійськовим формуванням у формі, що складається з камуфляжів всіх армій світу і цивільних шмоток. У багатьох форма зношена і давно не прана.

Я не збираюся нагнітати, але з пісні слова не викинеш, а солдати попросили мене передати в інтернет: "Нас тут тримають всупереч нашій волі в скотинячих умовах, ми обмануті усіма".

По-перше, жодного добровольця серед військових немає. Всі мобілізовані, причому відчуття, що хапали всіх без розбору.
Питаю у волинського пацанчика з ментівським АКСУ (а озброєні всі без винятку): "Як тебе мобілізували?" - "Викликали до військкомату, сфотографували, за 1 день зробили військовий квиток, потім в поїзд - і у війська. Видали автомат, патрони - і ось я тут. Навіть стрельнути з нього не дали". - "Стоп, що означає "не стріляв?" Ти строкову служив?" - "Ні, не служив, я взагалі в армії не був!"

Людина автомат Калашникова і службу тільки в кіно бачила, а його хвать за шкірку - і в окопи Сталінграду! Ось воно, гарматне м'ясо незалежної України 21 століття, яким заткнули дірку на "східному фронті". Це якийсь сюр, вивих реальності! Новий 1941-й. Загребли навіть студентів, які не встигли закінчити ВНЗ, селян, які стогнуть про кинутих полях, які нікому обробляти.

До речі, механізованою ця бригада може вважатися швидше умовно. Якщо вірити солдатам, величезна кількість бронетехніки, яку привезли і вивалили в чистому донецькому полі, в основному несправна й не здатна пересуватися. У це легко повірити, дивлячись на БМП, які останній раз фарбували, напевно, ще до польоту Гагаріна.

Умови, в яких змушені 2 місяці жити ці нещасні люди, напевно, підпадають під статтю Женевської конвенції про жорстоке поводження з військовополоненими. Головна проблема - страшний дефіцит води. Щодня солдати виконують важку фізичну роботу, але помитися, попрати - тупо ніде і немає в чому. Яка там польова лазня, про що ви! Їм навіть пити нічого. Добре, хоч яка-ніяка жратва є. Але польових кухонь, які ми звикли бачити на міських заходах, - немає жодної! Їжу готують на вогнищах або на буржуйках зразка 30-40 років.

Стародавні брезентові намети протікають, як решето. Місце для відпочинку солдата - кинутий на голу землю брудний матрац. Яка там постільна білизна, які там спальники! Приблизно так ночують бомжі в підвалах. Якби була зима, то в таких умовах і до тифозних вошей недалеко.

Обіцяної зарплати контрактників - немає. Дали по 1300 грн за квітень, але ці гроші солдати вже витратили в магазинах навколишніх сіл на воду і хавчик. Виручає тільки "підігрів" із дому грошима і продуктами. В цілому, мобілізовані і їхні родичі вже самі витратилися на своє перебування в армії. А якщо врахувати, що багато були єдиними годувальниками своїх непрацюючих дружин з дітьми - то можете самі уявити їх моральний стан і бойовий дух.

Тому не дивно, що серед солдатів - масове пияцтво. Ми потрапили в розташування бригади під вечір, провели там декілька годин, і у мене буквально на очах зростала кількість бухих людей в камуфляжах. У кожного з яких, нагадаю, автомат з боєкомплектом. Офіцери це прекрасно бачать, але "бз*ять" навіть робити зауваження, та й взагалі воліють не чіпати бійців без особливої ​​необхідності. На щастя, нетверезі воїни не агресивні, бо п'ють не для куражу, а від туги і безвиході".


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 33
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
банда! Слава Неньці.
Відповісти
Майдан незабаром...попередні два- кіно!
Відповісти
Я в шоці!!!!!!! Та де ж та армія, де найманці, де десантура, де всі????????????????????????? Розігнали б тих кончених чурок і кацапів за 2 дня і все. Крапка.
Відповісти
Вася, йди служи і розганяй, тобі хтось не дає??? легко сидіти і коментувати і когось винним робити!! За два дні всіх розженеш!!
Відповісти
Да блін, довели армію командири. Самі нездари і нездарами командують. Та краще б там була тисяча, але добре озброєних, психологічно стійких вояків ніж оте обдерте пяне село.
Відповісти
то певно ти психологічно стійкий вояк,тільки якого милого сидиш Васьок в неті-пора тобі на Схід,а не бути пяне село. Герой-нездара.....
Відповісти
Без сліз читати про будні наших дітей на Сході не можна.Напевне влада і чути нас,матерів,не хоче.Як забирали в армію,то це і мені відомо,забрали мого сина за 2години,без повістки і без ніякого проходження мед.огляду з тупими словами-на 45днів-,а вже по 2-місяці минає,а дітей не відпускають.Як можна так знущатися над людьми,щоб тримати там на Сході без повного військового забезпечення і як свиней?Невже не можна всіх військовозобов"язаних потримати хоча-б по 2місяці,не було б обіди в інших...Напевне поки,ми матері,дружини не демобілізуемо наших дітей додому,то дійсно так і буде,як їм натякали в "армії",що до осені будуть тримати,або поки не відправлять "груз-200",тому будемо діяти поки вони на Миколаївщині будуть,а то потім може бути пізно...чи може зі мною хтось не згідний?
Відповісти
Найгірше, що цього ніхто не хоче бачити. Всі ніби осліпли і оглухли. У владних кабінетах ніхто не звертає уваги ні на самих солдат, ні на їхні сім'ї. Не бачу взагалі ніякого виходу(
Відповісти
Так соромно за ДЕРЖАВУ, що аж плакати хочеться. Чи зміниться, щось на краще.......
Відповісти

Гарно написано. Реально ! Висновок:
а) велику частину офіцерів гЕНШТАБУ ПІД ТРИБУНАЛ
б) з генералів -песіонерів які вийшли на пенсії декілька років тому познімати звання і пенсії за розвал армії!
Відповісти
http://www.youtube.com/watch?v=bDkASKEwnuo
Відповісти
Я в шоці від прочитаного. В мене чоловік теж мобілізований в цю бригаду! Боже, бідні солдати, та з них знущаються як я не знаю з кого! І куди йдуть людські гроші, які перераховують на армію? Певно начальники бистренько машини купують і дачі будують втихаря! А що солдат? Ніхто на них не дивиться...Вбивають, а вони можуть тільки сказати "співчуваємо". Да кому треба ті співчуття, чоловіка не вернеш і розкажи дитині, що твого тата нема...((( Позор і ганьба
Відповісти
Державні "проколи" величезні, за них хлопці заплатили життям і співчуття трагедії, сім"ям не зарадить.Винні генерали, що їх злили мають бути покарані!!! Та ніхто не розповідає, як вони там бухають, куди йдуть гроші, як їм все можна, і форма одягу, і поводження зі зброєю (бо вони не строковики),які були борзі коли туди їхали, а як зараз хочуть додому. Хоча б в пам"ять про загиблих волинян можна поводитись достойніше, а не позорити нас на цілу Україну:"бо п'ють не для куражу, а від туги і безвиході", всім важко, нам тут, а їм на передовій, але такі не те що не прикриють в бою, а самі здадуться першими.
Відповісти
Ой напевне, дограється та влада, а народ вже не той що був ,навіть, півроку тому.....і що буде?
Відповісти
А воєнкомів за такі призови треба сажати, і то надовго, В тому, що люди гинуть, їх вина також, нащо загрібали непідготовлених і без будь-яких комісій.
Відповісти
Невідомо ще яким чином були сформовані списки мобілізованих. Різні чутки: від 500 до 1000 грн. за одного "добровольця".
Відповісти
Все дуже страшно і гірко до сліз. Але зараз час війни, потрібно самим зорганізуватись і не пити, а тренуватись і чомусь вчитись. Це ж мужчини, 4000 дубів, та такі гори знесуть, але треба не нити і не пити, а взяти себе в руки і самим щось робити. Хлопці, мужчини, ми за вас сильно переживаемо, та будьте мудрими і обачними. На Майдані люди на дворі жили в мороз 28 градусів, і були там і жінки і старші люди. Ми вас любимо. Тримайтеся.
Відповісти
V taky armiu treba poslatu suniv yanykovucha i yomy podibnux,a ne silskux xlopziv.
Відповісти
мій чоловік теж в цій бригаді розказує це просто жах треба якось діяти але як що ми вже не пробували вони викручуються обдурюють не тільки солдат ай жінок і матерів.Хотілаб звернутись до мами ідружини як звами звязуватись бо нам треба підтримку чим нас більше то ми сила і тільки так ми вернем хлопцім додому...єднаємось і тримаємось.
Відповісти
мій чоловік також в цій бригаді розказує це просто жахи правда що щось треба робити але що що не пробували ніхто не чує обдурюють не тільки солдат ай жінок і дружин хотілаб звернутись до цих мам і дружин що лишили свої коментарі як звами звязуватись ми збираєм таких же мам і жінок для підтримки чим нас більше тим краще тільки так ми можемо повернути хлопців додому.єднаймось і тримаймось.лишіть якось свої координати.
Відповісти
Нарешті, хоч десь та правдива інформація
І справді кепсько там, бо нахапали всіх
Але є хлопц які хочуть служити і захищати і не бухають як решта, АЛЕ цей обман просто їх вбиває


От ви скажімо вкурсі, що їм відмовляють у статусі солдатів, що брали участь в АТО, мовляв вони у овнішньому крузі
Волноваха теж зовнішній круг??

А те що води нема це не просто амство і дибілізм це просто............. навіть на майдані у нас була вода і польові кухні, сам тоді готовив, може хто пам*ятає "ВОЛИНСЬКИЙ ЧАЙ, ГАРЯЧИЙ ВОЛИНСЬКИЙ ЧАЙ!!"))) певно таки дубль 3 з майданом буде
Відповісти
Ті що хочуть захистити країну, зараз залишилися на постах - 366 людей з цілої бригади, свідомих і відповідальних, хоч там теж не по своїй волі. А решта, які вони учасники АТО? вони дизертири, які хочуть додому, до мами, побухати. На рахунок води, то за нею просто треба сходити - 300м до колодзя.
А за Волноваху я згідна: 10 рота і ті що були на постах мають отримати статус, але ж не та алкашня, що на Миколаївщині п"є.
Відповісти
Їдь Наталю на схід і поспілкуся з нами,пожий в тих умовах в яких ми живемо, попий місцевої водички, переживи артобсріл, поспи на донецькій земельці 5 місяців, і тоді побачимо, чи Ти сама не станеш бухати і необкакаєшся від страху від тієї місцевої водички. Бо ти дальше своего дивана нічого не бачиш.
Відповісти
До чого тут воєнкоми їм приказ зверху!!!
Відповісти
якщо нічо не вирішеться то точно буде
Відповісти
Всеодно надто дивними були списки, які не торкнулись ні дзвінком, ні повісткою тих, що, наприклад, були за кордоном, чи на роботі не в домашньому регіоні, про яких голови сільських рад знали, що їх просто нема - навіщо зайвий клопіт.
Відповісти
Служба наших детей началась с военкомата.Как можно было за 4 часа и состояние здоровья проверить и морально-психологическое состояние каждого призывника.Вызвали и через 4 часа поехали.А в ночи ребят забирали.У нас вечером пришли 3 милиционера,чтобы вручить повестку.Это что 33 год ,как при Сталине.Собраться никто нормально не успел.А у призывников была работа,какие то неоконченные дела.Они с честью пошли защищать свою страну,а что получили взамен.Мы родители потом привозили все необходимое .А как мы живем все это время от звонка до звонка.Погибли бойцы под Волохлавой,светлая им память,раненые.После этих трагичных событий их называют участниками АТО.А остальные бойцы кто?А многие и сейчас стоят на блокпостах в горячих точках .Сыночки наши держитесь.А у военкомов хочется спросить,для вас что то есть святое,неужели вы не боитесь божего суда?Где ваша офицерская честь?
Відповісти
побійтеся Бога скільки тих хлопців можна паплюжити які вони алкаші якщо є якісь одиниці то дому не треба по одній людині судити всіх солдат мій не дизертир і не алкаш на мою думку хлопці пють з відчаю нам легко говорити ми не були не бачили тут в дома може криша поїхати а там навідь в авгані наркотиками пічкали щоб легше переносити а тут вивезли і кинули як щенят щей весь бруд вилили не підготовлені і взагалі незнають що від них вимагають
Відповісти
Слухай КОТЕ ати нехочеш до нас з нами по воювати а специ в Украйні є і вони самі просяця на схід а команди йм нехто недає бо комусь це вигідно............
Відповісти
я не спорю що є мій тоже там із тиском і двох дітей залишив дома 5р і 10 місяців як би я не хотіла комусь треба дітей доглядати хоча чесно є таке бажання повір мені я знаю ви невчому не винні а те з вас роблять просто обідно і боляче хлопці повірте ми за вас і дай Бог щоб скоро все закінчилосьі всі повернулись живі здорові до своїх діток дружин і мам тримайтесь ми вас ждем
Відповісти
В Миколаєві не всі п*яниці!!!
крім того, тепер їх вже там не буде, відіспались, відпочили морально,постріляли
І далі в бій
(усім потрібен відпочинок)
усіх по кількох не можна судити, а те що є всякі - то без сумніву(коли людина все життя бухала, то наврядчи вона припинить у таких умовах, у таких, чи будь-яких інших)

нех Бог береже наших хлопців
Відповісти
просто нытики
Відповісти
це вони всых катують
Відповісти
Останні новини
51-ша бригада: «п'яні, обмануті, в скотських умовах». ФОТО
02 червень, 2014, 14:26