У Луцьку створять комісію, яка вирішить долю безплатного проїзду пільговиків

У Луцьку створять комісію, яка вирішить долю безплатного проїзду пільговиків
Депутати Луцької міськради створять робочу групу із представників перевізників, громадських організацій, виконкому міськради та самих обранців, щоб напрацювати рішення щодо перевезення пільговиків у місті.

Таке рішення прийняли під час засідання комісії міськради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту у вівторок, 3 червня.

За словами заступника голови комісії Андрій Осіпова, нині частина перевізників безкоштовно перевозять 10 категорій пільговиків, які визначені рішенням виконкому міськради, натомість частина із них, заявив депутат, цим зловживають, відмовляючись перевозити інших людей, які у цьому переліку не зазначені, але зазначені в інших нормативних актах.

Так, за словами Осіпова, до цих 10 категорій не входять «діти війни», деякі категорії інвалідів, пенсіонери, діти з багатодітних сімей тощо. Тому такий перелік у маршрутках «вводить в оману споживачів», бо водії відмовляються возити пільговиків, які там не зазначені.

Представник Асоціації «дітей війни» Юрій Місюк відзначив, ніхто насправді не знає, скільки у Луцьку пільговиків, тому їм фактично не надають належних компенсацій із бюджету.

Місюк відзначив, що необхідно підрахувати точну кількість «дітей війни» та надавати компенсації перевізникам, щоб ті могли перевозити їх безкоштовно.

«Але цим питанням ніхто не займався, ніхто не вивчив. Якщо буде і надалі, ми будемо подавати у прокуратуру», - підсумував він.

Андрій Осіпов нагадав, що наразі не можна перевести систему компенсацій пільговикам на адресну, адже для цього потрібні зміни в законодавстві і багато часу, тому «поки багатий худне, худий здохне».

Тому, на думку депутата, наразі треба створити у бюджеті «пул» коштів, із якого перевізникам будуть компенсувати витрати пропорційно тому, скільком пільговикам вони надали послуги.

Таку пропозицію підтримали представники перевізників ПАТ «Луцьке АТП - 10701» та ТОВ «Сайрайз».

Заступник директора ПАТ «Луцьке АТП - 10701» Олександр Тучиський розповів, що представники влади необ'єктивно рахують кількість пільговиків, яку возять на маршрутах, тому наразі суму компенсації визначити дуже складно.

«В середньому зараз АТП перевозить 50-60 чоловік на день пільговиків. По старому тарифу це в рік 1,6 мільйона гривень Компенсацій, на жаль, нема. Нам хотіли компенсації за «дітей війни», ми від неї відмовилися через ситуацію в країні та відсутність методики. Одна з причин - дійсно не визначена методика розрахунку», - відзначив він.

Депутат міськради Анатолій Бірюков зауважив, що проблема із пільговиками існує здебільшого там, де немає тролейбусних маршрутів мовляв, там, де вони є, пільговики можуть пересуватися електротранспортом та не заповнювати маршрутки.

Бірюков запропонував на таких ділянках надавати пільговикам талони на перевезення в маршрутках, щоб вести точний облік кількості перевезених.

У підсумку депутати вирішили створити робочу групу, щоб детальніше розібратися із цим питанням.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: транспорт
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку створять комісію, яка вирішить долю безплатного проїзду пільговиків
03 червень, 2014, 12:19