Назвали «найдорожчі» волинські суди

Назвали «найдорожчі» волинські суди
У 2013 році найбільше бюджетних гривень використали на забезпечення діяльності Апеляційного суду Волинської області.

Нині на Волині налічується 20 судів, - пише IA ZIK.

Це – 17 міськрайонних, а також Волинський окружний адміністративний суд, Господарський суд Волинської області та Апеляційний суд Волинської області. Правосуддя у них вершать 169 служителів Феміди. А допомагають їм 665 працівників апарату.

Станом на січень 2014 року, найбільше суддів працювали в обласному Апеляційному суді (37) та Луцькому міськрайонному суді (24). Найменше – по три – у Іваничівському, Локачинському, Маневицькому, Старовижівському та Шацькому районних судах.

Протягом 2013 року на здійснення правосуддя волинськими судами із загального та спеціального фондів державного бюджету України заклали понад 81,6 мільйона гривень.

Найдорожчим для платників податків на Волині виявився Апеляційний суд області. Протягом року на здійснення ним правосуддя із держказни виділили понад 16 мільйонів гривень. На другому місці опинився Луцький міськрайонний суд (майже 10,8 млн грн.), а на третьому – Господарський суд Волині (понад 7,9 млн грн.).

Найменше коштів у держбюджеті торік передбачили на фінансування Старовижівського районного суду. Це – єдиний волинський суд, який коштував платникам податків менше від 1,6 млн грн.

Рейтинг «вартості» волинських храмів Феміди виглядає так (у млн. грн., протягом 2013 року):



Враховуючи, що бюджетні кошти належать народові, то цікаво, а скільки ж коштує місцеве правосуддя кожному мешканцеві конкретного району чи міста Волині. Нехитрі математичні розрахунки свідчать – ця цифра коливається у межах 33-101 гривень на рік. Наприклад, найбільше за справедливість доводиться платити мешканцям Шацького району (101,3 грн), а найменше – жителям Ківерцівського району (33,8 грн.).



Звісно, максимальні цифри вражають. Але чи справді суди (не судді, а саме суди!) купаються у бюджетних гривнях? Не зовсім. Це щоб не сказати категоричніше. Швидше, коштів на здійснення правосуддя на Волині бракує заледве не катастрофічно. Найзаможніший – Апеляційний суд – при річній потребі у 26,4 млн грн. фінансувався тільки на 65,5%. Господарський суд області фінансувався торік на 63,5% від потреби, а Волинський окружний адмінсуд – на 40%. А міські та районні суди при річній потребі у коштах для нормальної роботи обсягом 153,8 мільйона гривень отримали тільки 51,3 млн грн. Тобто – практично третину. Загалом же фінансування галузі здійснення правосуддя на Волині за фактичної потреби у 211,3 мільйона гривень у 2013 році становило лишень 38,6%.

А як відомо, святе місце порожнім не буває.

Суддівські гроші

Скільки ж заробляли на Волині люди в мантіях? Відповідь на це запитання дає зокрема стаття 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яка визначає обсяг суддівської винагороди. Практично, зарплата служителя Феміди складається з посадового окладу, доплат за вислугу років, перебування на адміністративній посаді, науковий ступінь, роботу з документами, що становлять державну таємницю. Із 1 січня 2013 року посадовий оклад судді місцевого суду становив у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, посадовий оклад судді апеляційного суду встановлюється пропорційно до посадового окладу судді місцевого суду з коефіцієнтом 1,1.

Таким чином, судді міськрайонних, міських та районних судів на Волині щомісяця торік отримували в середньому 12,974 тисячі гривень. Судді Волинського окружного адміністративного суду щомісяця одержували 15,787 тис грн.. А зарплатня людей у чорних мантіях у Господарському суді області торік становила 18,7 тисячі гривень. Найбільше заробляли судді Апеляційного суду Волині – понад 21 тисячу гривень щомісяця.

Натомість працівники апарату в міськрайонних судах щомісяця отримували 2408 гривень, у Госпсуді – 1600 гривень, в адмінсуді – 1329 гривень, а в Апеляційному суді – 1842 гривні. Тож не дивно, що на початку року тільки в Апеляційному суді Волині близько 10% ставок в апараті були вакантними. Адже середня зарплатня в нашій області лише за офіційною інформацією управління статистики у 2013 році становила понад 2,5 тисячі гривень.



Агенція РБК оприлюднила інформацію про зарплати суддів у РФ. Для порівняння, судді районних судів у Росії в розрахунку в українській валюті заробляють щомісяця близько 30 тисяч гривень. Середня зарплата у РФ у 2013 році становила майже 30 тисяч рублів.

Тобто співвідношення між середнім доходом громадян у Росії та зарплатнею суддів районних судів становило відповідно 1 до 3,3. Натомість судді районних судів нашої області у 2013 році отримували щомісяця практично 5 середніх зарплат волинян.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: суд
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Покажіть фото маєтків служителів Феміди
Відповісти
Покажіть скільки коштують справи в цих судах
Відповісти
покажіть скільки коштують рішення в судах
Відповісти