Назвали головних порушників прав журналістів в Україні

Назвали головних порушників прав журналістів в Україні
За результатами анонімного опитування тринадцяти експертів у галузі медіа названо осіб, відповідальних за порушення прав журналістів в Україні за період з червня 2013 року по червень 2014 року.

Про це йдеться у повідомленні Незалежної медіа-профспілки України, - пише Дзеркало тижня.

Перелік було складено робочою групою НМПУ за результатами моніторингу порушень прав журналістів в Україні. Експерти оцінювали кожну особу за 10-бальною шкалою: 1 бал - людина не порушувала права журналістів, 10 - грубо порушувала права працівників ЗМІ.

Перше місце з середнім результатом 9,6 бала дісталося колишньому президенту України Віктору Януковичу, "відповідального за фантастичне зростання порушень прав журналістів протягом 2013-2014 років, за злочинні дії міліції і місцевої влади щодо журналістів".

Друге місце - в екс-голови МВС Віталія Захарченка з 9,5 бала. Згідно з підсумками опитування, Захарченко не реагував на численні злочини проти журналістів, у тому числі, під час масових акцій на Майдані.

Третє місце - у колишнього генпрокурора України Віктора Пшонки, 9,3 бала. "За головування Пшонки ГПУ ігнорувала скарги журналістів про бездіяльність міліції. Також не було відчутного прогресу у справах про побиття журналістів", - зазначили у НМПУ.

Четверте місце - у самопроголошеного "мера" Слов'янська В'ячеслава Пономарьова з 9,1 бала. Навесні 2014 року у Слов'янську було припинено трансляцію українських телеканалів. Більше того, журналісти, які об'єктивно висвітлювали події в цьому місті, потрапляли в полон, де їх катували і грабували.

П'яте місце з результатом 8,8 бала розділили двоє "діячів" - кримський сепаратист Сергій Аксьонов і один з керівників "Беркута" Сергій Кусюк.

Аксьонов - самопроголошений голова нелегітимного уряду Криму. З березня 2014 року так звана "самооборона Аксьонова", місцева міліція та служба безпеки переслідують, грабують, захоплюють у полон, б'ють журналістів. Кусюк - відповідальний за численні побиття журналістів "Беркутом" під час масових протестів у Києві, де постраждали понад 50 журналістів.

На шостому місці з 8,5 бала - екс-депутат Верховної Ради Вадим Колесніченко. Він є одним зі співавторів тоталітарних законів 16 січня 2014 року, які вводили кримінальну відповідальність за наклеп, реєстрацію інтернет-ЗМІ тощо.

На сьомому місці - сепаратист Володимир Константинов і екс-глава внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк. В обох по 8 балів.

"Константинов поділяє відповідальність з іншими кримськими сепаратистами за численні порушення прав журналістів у Криму. Шуляк відповідальний за порушення прав журналістів внутрішніми військами у Києві під час масових протестів (обмеження пересування і побиття на Банковій і Грушевського)", - повідомили НМПУ.

Восьме місце розділили двоє - олігарх Сергій Курченко і нардеп-комуніст Ігор Калєтнік - 7,8 бала.

Курченко - власник "Українського медіа-холдингу" (УМХ) - одного з найбільших в Україні. "У 2013 році він придбав УМХ і ввів цензуру, що призвело до масового звільнення журналістів видань Forbes і Кореспондента. Моніторинг джинси Інституту масової інформації регулярно зауважує приховану рекламу у виданнях УМХ. У травні 2014 року податкова знайшла зв'язок між Курченком та газетою "Вести", яку медійні організації звинувачують у пропаганді", - підкреслили у НМПУ.

Калєтнік - депутат Верховної Ради, КПУ. Прокуратура звинувачує його у фальсифікації голосування за тоталітарні закони 16 січня 2014 року, які, серед іншого, було направлено проти свободи слова.

На дев'ятому місці з 7,7 бала - громадянин Росії Олексій Чалий, самопроголошений мер Севастополя. "Після захоплення ним влади у місті було знищено прес-центр IPC-Sevastopol, припинено роботу місцевого незалежного сайту 911sevastopol.org кілька журналістів було побито, пограбовано або захоплено в полон невідомими особами, імовірно, наближеними до місцевої влади", - йдеться в повідомленні.

Замикає десятку антирейтингу депутат-регіонал Володимир Олійник з 7,6 бала. Він також є співавтором тоталітарних законів 16 січня 2014 року.

Голосування у формі анкетування пройшло з 26 травня по 1 червня 2014 року. В опитуванні взяли участь 13 експертів з Києва, Рівного, Чернівців, Луцька, Херсона і Севастополя.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЗМІ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нічого дивного колись і тимошенко була ворогом преси - треба ж комусь бути винуватим... хто в курсі нині один ворог у журналістів - гроші. тобто їх відсутність всі інші вороги тільки для піару преси.
Відповісти
Політичне життя йде своїм напрямком,дійсно вчора обвинувачували помаранчевих в усіх можливих гріхах,сьогодні -регіоналів.Завтра ще щось придумають. Політики без цього бруду не можуть. Краще переймалися б ситуацією в Україні, а не влаштовували анонімні опитуваня.
Відповісти
Сьогодні подруга-українка, що живе в Ізраїлі, питала, що то в нас за Ляшко, який виганяв з парламенту журналіста? Було соромно згадувати цю сцену і важко пояснити. То на якому місці Ляшко?
Відповісти
Не думаю, що цей список на сьогоднішній день відповідає дійсності... Зараз з багатьма просто зводять особисті рахунки.
Відповісти
Кожен день диктує свої правила та закони. Хто при владі, той й і чистий. Соратники найкращі, а от нелюбів починають топити. Так і зараз!
Відповісти
Цей список не відповідає дійсності,його робили вибірково,щоб зашкодити деяким відомим політикам.
Відповісти
Ви ніколи не задавались питанням, чому Шустер і Мустафа Наєм працюють в Україні, а не на своїй батьківщині. Я вам відповім, бо такий безпрєдєл допускається лише в Україні. За гроші можна писати і казати все, що завгодно, і це нині називається журналістикою, в той час, коли вся Європа живе за законами, які приймались 16 січня. І ніхто не вважає їх диктаторськими. Просто наші журналісти бояться втратити підзаробіток.
Відповісти
Як бачимо в країні важка ситуація, а вони вибираютьрейтинг політиків, писали б краще про країну, а не про незрозумілий рейтин
Відповісти
Не совсем понятно как проводился данный опрос....но то, что в список "врагов прессы" попали все неугодные нынешней власти указывает на "достоверность" наведенной выше информации.
Відповісти
Я думаю не стоит всех этих людей грести под одну гребенку, ведь в один ряд ставятся и те кто давал приказы расстреливать мирных демонстрантов, и те кто выполнял незаконные приказы, возможно даже и по принуждению. В любом случае, думаю многие мылящие люди вынесли определенный урок из происходящего и многое переосмыслили. Не считаю, что идя вперед есть необходимость смотреть назад. Как бы в новой власти таких же не приютить
Відповісти
краще б складали список тих, хто дестабілізує ситуацію на сході. це якось більш актуально. а цей список складений абсолютно непрофесійно
Відповісти
Дійсно,тут ще нічого не доказано....тому, що журналісти пишуть про того ,за кого більше заплатять
Відповісти
В даному списку є винні,але ж є і невинні,потрапили люди котрі були на той момент просто при посадах,а на них вішають злочини
Відповісти
Зараз всю інформацію отриману з інтернету потрібно фільтрувати, адже за допомоою інтернет-ресурсів ведеться інформаційна війна! Статті різного роду, навіть мимоволі, нав"язуть людині свою брехливу думку, тому тим хто буде читати цю статтю раджу не сприймати серйозно, бо на мою думку, деякі прізвища тут явно зайві!
Відповісти
Тут взагалі - як подивитися. Точніше - під яким кутом оцінює порушення прав журналістів автор статті. Неупередженим в цьому випадку бути важко.
Відповісти
Повністю згодна з коментарем Аллочки, для журналістів головна ціль це кошти, все ішне немає значення
Відповісти
Останні новини
Назвали головних порушників прав журналістів в Україні
06 червень, 2014, 17:30