Закон про вибори до ВР набув чинностi

Закон про вибори до ВР набув чинностi
Закон про вибори народних депутатiв, пiдписаний президентом Вiктором Януковичем 8 грудня, сьогодні опублiковано в газетi «Урядовий кур'єр», отже, закон набув чинностi.

Верховна Рада ухвалила закон іще 17 листопада, згiдно з яким вибори народних депутатiв проводитимуть за змiшаною системою: 50% - за партiйними списками та 50% - за мажоритарними округами, iз прохiдним бар'єром для партій у 5% та без участi блокiв.

Закон встановлює, що 225 депутатiв iз 450 вiд загального складу Верховної Ради обираються за пропорцiйною системою в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузi за виборчими списками кандидатiв у депутати вiд полiтичних партiй. Іще 225 депутатiв обираються в мажоритарних округах.

Згiдно з законом, право висувати кандидатiв у депутати мають партiї та громадяни шляхом самовисування. Закон встановлює, що виборча кампанiя триває 90 днiв.

Згiдно iз законом, черговi вибори до Верховної Ради вiдбуваються останньої недiлi жовтня п'ятого року повноважень парламенту країни.

У виборчих списках бiльше не буде графи «Проти всіх».

Закон визначає, що 225 одномандатних округiв утворює ЦВК, i вони iснують на постiйнiй основi. Документ також встановлює, що виборчi дiльницi утворюються з чисельнiстю вiд 20 до 2500 виборцiв. Малi виборчi дiльницi налiчують до 500 виборцiв, середнi - вiд 500 до 1500 виборцiв, великi - з чисельнiстю виборцiв понад 1500.

Закон визначає, що право на участь у розподiлi депутатських мандатiв отримують партiї, якi здобули п'ять i бiльше вiдсоткiв голосiв на виборах, а в мажоритарних округах обраними вважаються кандидати в депутати, що отримали бiльшiсть голосiв.

У разi, якщо двоє або бiльше кандидатiв у депутати в одномандатному окрузi набрали найбiльшу та однакову кiлькiсть голосiв, то в цьому одномандатному окрузi проводиться повторне голосування за цими кандидатурами.

Новий закон дозволяє балотуватися як за партiйним списком, так i в одномандатному окрузi одночасно. Вiдповiдно до закону, в разi, якщо громадянина обрали депутатом як за одномандатним округом, так i за партiйним списком, така особа вважається обраною за одномандатним округом.

На засiданнях виборчих комiсiй можуть бути присутнi без дозволу чи запрошення члени виборчих комiсiй найвищого рiвня, кандидати в депутати, їхнi довiренi особи, уповноваженi особи партiй, офiцiйнi спостерiгачi вiд партiй, кандидатiв у депутати, громадських органiзацiй, офiцiйнi спостерiгачi вiд iноземних держав та мiжнародних органiзацiй, а також представники ЗМI.

Закон передбачає, що голосування вдома органiзовується у разi надходження заяви виборця, поданої поштою або через iнших осiб, до виборчої комiсiї разом iз медичною довiдкою про стан здоров'я. Таку заяву має бути подано до дiльничної виборчої комiсiї не пiзнiше 20:00 останньої п'ятницi перед днем голосування.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Джерело: Інтерфакс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Закон про вибори до ВР набув чинностi
15 грудень, 2011, 15:33
У Луцьку згорів покер-клуб
15 грудень, 2011, 14:55