У Ковелі не можуть розібратися, хто має ліквідувати стихійний ринок

У Ковелі не можуть розібратися, хто має ліквідувати стихійний ринок
Несанкціонований стихійний ринок утворився у Ковелі.

Хто його повинен ліквідовувати, намагалися розібратися в мерії, - пише Інформаційне агентство Волинські новини.

У Ковельській міській раді заслухали начальника відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Лілію Барну про те, як виконується чергове рішення виконкому щодо посилення боротьби із стихійною торгівлею.

Цим документом виконувачу обов’язків начальника міського відділу УМВС України у Волинській області полковнику Івану Тусю рекомендували активізувати роботу з ліквідації торгівлі у невстановлених місцях, зокрема на Привокзальній площі. Розпорядженням мера Олега Кіндера створена робоча група.

«Ми в шостій годині ранку вже були на Привокзальній площі і бачили таку картину: представники міліції – чотири із ППС (патрульно-постова служба) і два дільничних зовсім пасивно відносилися до своєї роботи. Вже з шостої години мешканці прилеглих сіл могли спокійно приходити і займати свої місця, як я називаю. Торгівля сільгосппродукцією ведеться там постійно, так як ми постійно обстежуємо площу на наявність стихійної торгівлі. Люди, які мають постійно свої місця, це, зокрема, на вході до «Пасажу», торгують промисловими товарами, косметикою, яка теж «стоїть» на постійній основі», – говорить Лілія Барна.

З її слів, влада зверталася неодноразово до міліції. Як стверджує посадовець, вона «навіть за руку особисто приводила дільничного», аби з’ясувати: на якій підставі тут продають промислові товари? А вільні місця для продажу сільгоспродукції на ринку є, тільки продавці туди не йдуть.

«О восьмій годині ранку долучився до роботи дільничний інспектор, який, власне, і здійснює роботу на Привокзальній площі та ринку, почав складати протоколи, ніби показуючи нам свою роботу. Але хочу зазначити, що протоколи він почав складати не на людей, які там постійно знаходяться, тобто проводять, скажімо, свою господарську діяльність, а на тих, хто приїхав із села продати свою розсаду. І надалі ми проводили обстеження. Стихійна торгівля як була, так і є. Стан не змінюється. Працівники міліції фактично роботи не хочуть проводити. Хоча, згідно з Законом України «Про міліцію», це – їхні прямі повноваження. Ми, як робоча група, можемо тільки обстежувати і рекомендувати», – наголошує Лілія Барна.

«Це є повідомлення про правопорушення», – зазначив перший заступник міського голови Анатолій Трофимук.

Капітан міліції Мирослав Токарчук же стверджує, що «проблема не в міліції».

«Це не наша проблема! Ми виконуємо свої службові обов’язки. Складаємо масу протоколів на тих людей, яким по 70-80 років, на ту саму бабульку, яка сюди з гіпсом приходить, щоб продати літр молока. Мені її силоміць звідси виганяти? Тільки породимо кучу скарг, як міліція займається не тією роботою, що треба. З півшостого ранку ми щодня тут. І до часу дня, коли мене міняє патрульна служба. З часу дня я йду «розбирати» матеріали по крадіжках та іншому. У мене територія «номер один» – це ринки в місті Ковелі. Люди дзвонять нам на чергову частину, кажуть: «Міліція ганяє бабок, а валютчики стоять, гроші мінять, злодії по базару ходять – крадуть, людей матюкають». Цим має міліція займатися, а не несанкціонованою торгівлею! Торговці всі кажуть: «Дайте нам місце – ми будемо там торгувати, гроші давати до бюджету». А що робити з такою масою людей? Силою виганяти? Всі ж – люди похилого віку», – зауважує Мирослав Токарчук.

Попри те, що у міських владних кабінетах по кілька разів на рік публічно заявляють про забезпечення «європейського обличчя» Привокзальної площі – транспортних воріт Ковеля, зі слів дільничного, керівництво міста дозволило окремим спритникам торгувати з лотків-ящиків під наметами-парасольками прямісінько з проїжджої частини, не зважаючи на чинні законні норми. І такі «дозволи» підписані міським головою Олегом Кіндером та головним архітектором міста Людмилою Мурай.

«Я буквально 10 хвилин тому підхожу і питаю такого торговця: «У вас є документи на торгівлю?» «Є», – відповідають мені. «До якого часу?» – «До 10 серпня». Документи дозвільні підписані Кіндером та Мурай. Ось вам ситуація, як в приказці: ти, малий, скажи малому, хай малий малому скаже… І дільничний інспектор виходить крайнім? Ось моя службова відомість за весь календарний рік. Подивіться, скільки я вже склав тих протоколів. Тут є люди, які по п’ять «кругів» пройшли за торгівлю з рук у невстановлених місцях», – розповідає Мирослав Токарчук.

Про співпрацю з відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Ковельського міськвиконкому каже, що вона відсутня.

«Є там Барна Лілія Андріївна. Співпраці немає ніякої. Вона знає, як зайти на базар, до своїх знайомих, взяти щось, поставити – не поставити, зробити два знімка – он там, щоб тут її люди не «клювали», і разом із фотографією показати, що тут такий бардак, що міліція нічого не робить. А реагування ж мусить бути! І міліцію не люблять через те, і владу так само», – мовить Мирослав Токарчук.

Щодо суду на порушниками, то міліціонер розповів, що одному чоловікові двічі в суді винесли усне попередження, після чого суддя «благословив»: «Ідіть, і не звертайте уваги». Міліцейські матеріали розглядаються в судах за місцем вчинення правопорушення. А багато порушників – з інших районів і навіть областей та держав. Через процесуальні «моменти» судді часто повертають міліції документи. Місцеві торговці сваряться із дільничним: чого це він на іногородніх не складає адмінпротокол, а все їх «допікає». У свою чергу, суд «завертає», мовляв, той протокол складено з порушенням.

«А порушення полягає в тому, що порушник у Ковелі не проживає. Він поїхав собі в Молдавію. І мені за нього штраф платити? Чи в Молдавію їхати за ним, щоб вручити попередження?» – нарікає на недолугість закону Мирослав Токарчук.

«Міська влада хоче, щоб на Привокзальній площі було гарно, впорядковано. І не хотять, щоб туда нагнати міліції з дубінками, в касках, із щитами, і створити прецедент. Як на мене, то – не аргумент. Це не вирішить питання. У міліції сьогодні немає авторитету, вона боїться посилати туди своїх працівників, щоб навести порядок. І не треба там сто людей, якихось скажемо таких, вибачте, гуманоїдів. А вистачить і трьох, які завтра підуть перевертати міліцію. Що робити? Олег Олексійович, кличте Туся, і вдвох у кабінеті вирішить цю проблему… Кіндер вирішує і Тусь у кабінеті мера. От і все!» - запропонував вирішення проблеми член виконкому Ковельської міської ради, голова правління ПрАТ «Ковельські ковбаси» Володимир Головатий

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Ковель
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Без хитрожопого кіндера тут не оійшлось.
Відповісти
В окремих представників приматів яке обличчя така й душа.
Відповісти
Останні новини
У Ковелі не можуть розібратися, хто має ліквідувати стихійний ринок
14 червень, 2014, 14:58