Ціна волинського піску: розбиті дороги, тріщини в будинках, ризик руйнування мостів

Ціна волинського піску: розбиті дороги, тріщини в будинках, ризик руйнування мостів
Техніка, яка задіяна у видобутку та вивезенні піску у Рожищенському районі, постійно розбиває дороги та ускладнює життя жителям навколишніх населених пунктів.

Про це розповів голова Рожищенської РДА Вадим Дулюк під час оперативної наради в облдержадміністрації у понеділок, 16 червня.

Він повідомив, що піщані кар’єри на території району діють у межах території Луківської, Сокільської та Руднянської сільради.

«Неупорядкування роботи піщаних кар'єрів може призвести до катастрофічних наслідків», - відзначив він.

Головною проблемою він назвав транспортування піску машинами вагою понад 50 тон, що призводить до швидкого руйнування доріг. Так, деякі автомобілі везуть пісок вулицями міста Рожище.

«Що призводить до руйнування дорожнього полотна та перетвореня доріг «на полігон», - пояснив Дулюк.

Зокрема через ями, утворені таким чином у центрі Рожища перекинувся автомобіль з вантажем деревини, - відзначив голова РДА. Також виникає проблема доїзду маршрутних автобусів до сіл, які знаходяться поряд із місцем видобутку.

«Особливої складності проблема виникає через руйнування приватних будинків біля доріг. Автомобілі рухаються вулицями, відповідно вібрація руйнує будинки. Це викликає обурення жителів та постійне блокування шляхів ними», - відзначив він.

Вадим Дулюк додав, що ДАІ намагається боротися із такими порушеннями, встановлюючи знаки обмеження ваги автомобілів 20 тон та швидкості руху 40 км/год.

«Але на практиці вони не діють, бо в районному відділу ДАІ недостатньо працівників, щоб контролювати цю ділянку», - поясни він.

Начальник ДАІ області Володимир Кравченя додав, що знаки «постійно хтось забирає», а правоохоронці не можуть постійно чергувати в цьому районі. Він запропонував встановити ваги, за допомогою яких могли б контролювати вагу автомобілів.

«Виникає загроза руйнування мосту через річку Стир», - додав Вадим Дулюк.

Він пояснив, що сплата податків підприємствами, які видобувають пісок, не покриває витрат на ремонт доріг, які руйнуються. Так, у 2010-2013 роках підприємство,яке розробляє кар’єри біля села Сокіл, заплатило податків обсягом 684 тисячі гривень, а на ремонт дороги, якою вивозять пісок, витратили 1 мільйон 607 тисяч гривень, хоча на капітальний ремонт цих доріг потрібно 25 мільйонів, - відзначив голова Рожищенської РДА.

Він зазначив, що із керівництвом підприємств намагаються «працювати», зокрема пропонують співфінансування будівництва альтернативних доріг, якими б пересувалися вантажівки, проте видобувальники ігнорують такі пропозиції. Натомість добувати пісок у районі планують ще 20 років.

Голова РДА додав, що розробники кар'єрів ще й захоплюють додаткові землі. «Йдеться про захват подекуди десятків гектарів», - пояснив він.

Тому, каже чиновник, влада району декілька разів подумає про те, чи надавати дозволи на розробку іншим підприємствам у майбутньому: «Ми не є противниками розробки надр, але такі дії ставлять під сумнів доречність надання дозволу на розробку надра іншим орендарям».

Керівник Державної інспекції сільського господарства у Волинській області Світлана Соколовська розповіла, що причиною ігнорування власниками контролюючих органів є надзвичайно низькі штрафи.

Так, директора одного з підприємств оштрафували на 9818 гривень, а обсяги видобутку підприємства вимірюються мільйонами, - повідомила вона.

«Державна інспекції сільського господарства не може самостійно контролювати, тому варто зробити доручення головам РДА, міським, селищним, сільським радам виявляти такі місця та інформувати державну інспекцію сільського господарства», - додала вона.

Голова ОДА Григорій Пустовіт поцікавився, як прокуратура області «реагує на факти крадіжки у держави корисних копалин». Представник цього органу відзначив, що прокуратура не може самостійно виїжджати на об’єкти.

Очільник облдержадміністрації доручив знайти можливість встановити ваги у даному районі, щоб контролювати вагу автомобілів та налагодити роботу ДАІ в районі.

Він додав, що у багатьох районах Волині дороги не кращі, хоча там 50-тонні вантажівки не їздять.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пустовіту треба припиняти проведення таких ганебних нарад! Треба ставити завдання і вимагати їх виконання, а не проводити лікбез і задавати питання!
Відповісти
Усе нижче викладене буде у формі припущень, усі факти, імена та події носять статус видумок і знову ж таки припущень...
1. Чогось Адим Улюк так взявся за карєри, що навіть поїхав в овласть оповідати про трагедію з піском. Хоча, коли великовагові машини возили йому на Сметанкову вулицю пісок на будівництво будинку він цією проблемою не переймався. Більше того, має місце такий факт як "наїзд" з боку Адима Улюка на діяльність підприємця Ергія Отюка, який теж свого часу возив пісок, правда він його тупо крав і покривали його в цьому Етро Уренчук та Етяна Еменюк, яких до речі дуже хочуть змістити з посад: першого - Адим Улюк, другу - Ітлана Околовська. З огляду на це схема має бути дуже проста: Етяна Еменюк має зайняти місце Етра Уренчука (такі домовленості є між Адимом Улюком та Етяною Еменюк, а сам же Етро Уренчук має поїхати назад у свій Юбешів).Але тут є одне "АЛЕ": кожен новий олова ДРА знімав з роботи Етра Уренчука і як результат - немає уже давно тих олів, а Етро Уренчук і далі працює. Так буде і цього разу. Більше того, не так давно при пянці Арас Ойтович сказав, що він буде оловою ДРА як представник Етра Орошенка в районі і тоді він усім покаже де раки зимують: і Адиму Улюку, якого доля уже визначена так чи інакше, і Ерці Арцкоп і ще багатьом кому - казав шо буде жарити по повній усіх і уся, а найбільше перепаде... Думайте самі кому.
2. Низька система трафів для Ітлани Околовської - не проблЄма - вона знає як це ВИПРАВИТИ, вона знає як украсти 26 тис грн на ремонт машини (кондиціонер, електросклопідіймачі тощо), якого не було, вона знає як прийняти на роботу невістку, племінницю, за абло інших людей, як загнати в ДЛТУ гроші за навчання якого не було - згадайте лиш як епутат Алерій Іброва критикував спекцію в особі Ітлани Околовської за корупцію і усе одразу стане ясно. Вона зараз виганяє з роботи Етяну Еменюк за те, що Етяна підставила Асю Енисюка з бензином: Еменюк вкрала 2000 л бензину і списала на Асю Енисюка, якого, до речі, уже вигнали з роботи - нізащо постраждав чоловік.
От тепер скажіть яка революція відбулась? - Революція Гідності - то де гідність??? - одні ХАПУГИ скрізь!!!!
Відповісти
Та Пустовіт тільки балтає і посади косить косою. Йому вже не довго залишилось на щастя.
Відповісти
А раніше не бачили ,як будували епіцентр і тд.
Відповісти
а раніше і ти колік бачив і мовчав і коментів не строчив.
Відповісти
Вадим Зінгель творчо так попрацював над коментом під ніком НАЮЧИЙ...
Відповісти
Останні новини
Ціна волинського піску: розбиті дороги, тріщини в будинках, ризик руйнування мостів
16 червень, 2014, 10:26