День поля на «Волинь-зерно-продукті». ФОТО*

День поля на «Волинь-зерно-продукті». ФОТО*
Група компаній торгової марки «Вілія» - підприємство, яке працює на 17200 гектарах землі у Волинській та Рівненській областях. Це один з найбільших виробників аграрної продукції в нашій області.

Cвої потужності підприємство демонструвало під час Дня поля, що відбувся у вівторок, 17 червня.

Презентацію потужностей розпочали із елеваторного комплексу у селі Звиняче Горохівського району. Сюди завітали постійні партнери ТзОВ «Волинь-зерно-продукт», зацікавлені інвестори та представники влади, зокрема депутати облради Борис Клімчук та Роман Микитюк.

За словами засновника підприємства Євгена Дудки, першу чергу елеваторного комплексу здали у 2013 році. Другу чергу планують здати до 5 липня 2014 року.

«Ми готуємось тут до будівництва борошномельного комплексу. Є план у наступному році також його здати», - додав Дудка.

«Елеваторний бізнес – це окремий бізнес. Він повинен заробляти гроші. Ми інвестуємо великі кошти. Самоокупність таких проектів, як правило, 7 років. Такі об’єкти – це основний елемент капіталізації підприємства. На кожному елеваторі повинні бути як підлогові склади, так і склади силосного типу... Це дозволить працювати з різними зерновими та олійними культурами, - пояснив підприємець.

Головний інженер підприємства Олександр Попов розповів, що «Волинь-зерно-продукт», значною мірою працює на експорт, передусім в Польщу, тому якість зерна має бути відповідною. Саме тому значну увагу приділяють елеваторам для зберігання.

Серед головних партнерів у будівництві комплексів для зберігання він назвав підприємства «Деметра» і «Зернові комплекси та системи». «Вони допомагають у виборі, постачанні обладнання, в установці», - пояснив головний інженер.

6 липня на підприємстві планують запустити елеватори місткістю біля 60 тон зернових та олійних.

«Далі елеватор буде розвиватися в напрямку переробки зерна. Планується збудувати млин потужністю 120 тон на добу», - розповів про плани підприємства Олександр Попов.

Представники фірми «Деметра» нагадали, що ця компанія понад 12 років у аграрному бізнесі та встигла збудувати понад 20 елеваторних комплексів, встановивши, окрім цього, кілька сотень сушарок для них.

Підприємство «Зернові комплекси та системи» займається постачанням сушарок і комплексного елеваторного обладнання. Зокрема на комплекс у Звинячому встановили зернову сушарку італійського виробництва шахтного типу. Вона обслуговує 36 тон зерна за годину, - пояснили представники фірми.

Допоки тривала презентація об’єкту, будівельники активно продовжували роботу.
Будівельники не припиняють роботу
Будівельники не припиняють роботу
На дійство завітав Борис Клімчук
На дійство завітав Борис Клімчук


Наступною точкою маршруту потужностями підприємства стало поле із демонстраційними посівами ріпаку поблизу села Терешківці. Дорогою до поля у автобусі екс-заступник голови ОДА із аграрного блоку Віталій Карпюк розповів, що елеваторний комплекс намагаються будувати дуже оперативно. Так будівництво другої черги розпочали менше 2 місяців тому.

«А знаєте, чого так? Гроші кредитні, як правило, кредит взяв, треба швидко орухомити, і до нового врожаю запустити», - пояснив Борис Клімчук, який теж долучився до обговорення.

Демонстраційні посіви ріпаку ТзОВ «Волинь Нова» зацікавили аграріїв із інших підприємств та потенційних партнерів фірми. Деякі сорти залишаються експериментальними, хоча, за словами фахівців, дають досить хороші врожаї – більше 40 центнерів із гектару.

«Бестселлером» серед сортів назвали сорт НПЦ 9800 (F1) від фірми «Lembke», адже він, мовляв, один із найпопулярніших в Україні. Також посіяли демо-сорти компаній «Ерідон», «Bayer», «KWS», «DSV» та інших.



Після презентації ріпаку учасники Дня поля попрямували у село Терешківці на пленарну частину дійства. Тут влаштували презентацію можливостей та напрямків діяльності «Волинь-зерно-продукт» і його партнерів.

Зокрема засновник підприємства Євген Дудка, а також керівники підрозділів підприємства Василь Музичук, Сергій Козак, та Сергій Супрунюк розповіли про те, як саме планує розвиватися «Волинь-зерно-продукт».

Окрім іншого, підприємство пропонує надзвичайно широке коло послуг та товарів, зокрема різноманітні види аграрної сировини, послуги із обслуговування елеваторів тощо.

Зі слів Євгена Дудки фірма має широку базу підприємств, які надають техніку для обробки полів, тому готова стати посередником, щоб техніка була там, де вона необхідна для збору урожаю.

Дудка відзначив, що принципи роботи «Волинь-зерно-продукту» - це оперативність, успішність, самовіддача. Тому вони готові до активної співпраці із постачальниками та покупцями.

Про нові технології у рослинництві розповів представник ТзОВ «Волинь Нова» Ярослав Мазуренко.

На дійство завітав заступник голови облдержадміністрації із аграрного блоку Микола Собуцький. Він нагадав, що нещодавно повернувся із Польщі і зробив висновок – українські аграрії цілком можуть вийти на рівень європейських стандартів продукції.

Засновник Євген Дудка
Засновник Євген Дудка


Після «пленарки» учасники партнерської зустрічі вирушили на поле – тепер із посівами сої. Представник німецької компанії «DSV» у західному регіоні України Володимир Голуб розповів, що деякі аграрії на Волині використовують генно модифіковані культури (зокрема модифіковану сою). Але у «Волинь Нова» її не вирощують, отримуючи при цьому не гірші врожаї.

Аграрії із інших компаній уважно роздивлялися посіви сої сорту «Хорол» біля села Ватин. Дехто виривав одну чи дві рослини із землі, щоб роздивитися кореневу систему.

Представники «Волинь Нова» та «DSV» розповіли по особливості технологічного процесу вирощування сої: внесення добрив, боротьбу із шкідниками, якість грунту.



Наступним пунктом зупинки стало поле із демо-посівами озимої пшениці. Зокрема тут учасникам дійства показали сорти «Арктіс», «Артист» та «Самурай». Кожен із них, за словами експертів, має різну стійкість до шкідників, особливості росту та харчову цінність.

Євген Дудка розповів, що такі демо-поля не приносять прибутку, натомість дозволяють побачити закономірності вирощування сортів рослин на Волині.



Після цього аграріїв повезли на поле, де пшеницю вирощують вже для промислового збору. Так вирощують сорти «Азано» та «Оркас». Саме ними компанія «Волинь Нова» засіяла більше половини пшеничних полів.

Поряд розташували виставку сільськогосподарської техніки компанії «Titan Machinery». Тут розмістили великий комбайн та трактори. Один із них «прокатали», продемонструвавши його можливості.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Правда, люди перед жнивами з"їхались - зустрілись, один-одному в очі подивились, поговорили... Молодець Євген Степанович! Зумів всіх разом зібрати!
Відповісти
Молодець Дудка!
Відповісти
Потужна компанія!!! Так тримати!
Відповісти
Останні новини
День поля на «Волинь-зерно-продукті». ФОТО*
20 червень, 2014, 09:01