Загроза обміління Шацьких озер справді існує, – Міністерство

Загроза обміління Шацьких озер справді існує, – Міністерство
Міністерство екології та природних ресурсів України підтвердило 17 квітня загрозу обміління і забруднення Шацьких озер на Волині через розробки Хотиславського крейдяного кар'єру, розташованого на території Білорусі.

Про це пише LB.ua з посиланням на видання «Коммерсант-України».

Хотиславський кар'єр розташований на території Білорусі, менш ніж за 30 кілометрів від Шацьких озер.

17 квітня заступник міністра екології та природних ресурсів Ігор Вільдман підтвердив, що загроза обміління і забруднення Шацьких озер справді існує.

«На жаль, вирішення проблеми залежить не тільки від України. Проект розробки кар'єру, яким займається білоруська сторона, узгоджений з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Тому ми чекаємо політичного рішення...» – повідомив Вільдман.

Як повідомив перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища Волинської області Олександр Романюк, роботи на кар'єрі почалися в 2008-2009 роках.

«Це небезпечно для Шацьких озер і перш за все для озера Світязь. Його обміління може відбутися через 10-15 років через зниження рівня ґрунтових вод, що живлять озеро. Глибина Світязя – більше 50 метрів, а глибина Хотиславського кар'єру повинна досягти 40 метрів. Відстань між ними – 25 кілометрів. Всі підземні джерела взаємопов'язані», – розповів Романюк.

У свою чергу Вільдман сподівається, що конфлікт буде вирішено без втручання міжнародних інстанцій.

Однак колишній посол України в Білорусі (2010-2011 роки) Роман Безсмертний не вірить в це.

«Ситуація в економіці Білорусії катастрофічна, тут би вижити, а не шукати домовленості. До того ж розробник кар'єру – група компаній «ТРАЙПЛ». Її власником є Юрій Чиж – один з придворних бізнесменів Олександра Лукашенка», – каже Безсмертний.

За його словами, Україна заперечувала розробку кар'єру без відповідних природоохоронних заходів.

«На жаль, білоруська сторона слухала, але робила свою справу», – констатував колишній посол.

Заступник міністра природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Білорусі Анатолій Лис заявив, що Україна не виставляла офіційних претензій щодо можливого забруднення Шацьких озер.

«Іноді це питання політизується українською стороною. Побоювань, що Шацькі озера зникнуть, немає», – заявив Лис. За його словами, при освоєнні Хотиславського кар'єру виконуються всі природоохоронні заходи.

Разом з тим Безсмертний зазначає, що внаслідок розробок на Хотиславському кар'єрі «Україна може втратити не тільки Шацькі озера, а й весь природний комплекс річки Прип'ять».

«Цьому може перешкодити надання територіям Північного Полісся Україні і Південного Полісся Білорусі статусу пам'ятки природи. Вони примикають до заповідника «Західне Полісся» на території Польщі, природоохоронний статус якій надано ЮНЕСКО», – пояснив Безсмертний.

Нагадаємо, про загрозу екологічної катастрофи, пов’язану з розробкою Хотиславського кар’єру, говорили експерти 30 березня у Києві на міжнародному круглому столі з проблем Шацьких озер.

А 13 квітня народний депутат Віктор Олійник у Верховній Раді озвучив запит, у якому йшлося про необхідність створення спеціальної державної експертної комісії із залученням міжнародних експертів-екологів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Загроза обміління Шацьких озер справді існує, – Міністерство
18 квітень, 2012, 10:24