Не очікували таких ворожих кроків від росіян, - волинський генерал-ветеран

Не очікували таких ворожих кроків від росіян, - волинський генерал-ветеран
Голова організації ветеранів державної прикордонної служби Волинської області Аркадій Яворський, аналізуючи воєнну ситуацію на сході України, називає її збройним вторгненням.

«Ми не стільки недооцінили ситуацію, скільки не очікували таких ворожих кроків від, як казали колись, братнього російського народу. Але керівництво цього народу, в першу чергу, президент Путін прийняв таке рішення щодо України», - каже він.

«Те, що він не бачить її як державу, закінчилося збройним вторгненням, у якій формі воно не було: «зелених чоловічків» чи інших, - але це були представники збройних сил Росії, в т. ч озброєні. І яка підступність? Вони - без знаків розпізнавання державної приналежності, військових звань і т.д.», - додав військовий.

На його думку, ситуація, в якій опинилися українські прикордонники не прописана в жодних статутах.

«По-друге, мабуть, впливало і те, що важко було повірити, що це може бути агресія від росіян. Третій фактор, що називається людський: сім’ї, діти, матеріальні цінності. По-четверте: відсутність чіткості в діях керівництва, старших начальників, які не давали однозначних команд», - каже він.

І все-таки, за словами Аркадія Яворського, статути і тепер передбачають таке: коли є вторгнення, то зброю можна застосовувати після попереджувальних пострілів угору, або відразу.

«Подальшому розвиток дій показав, що треба було діяти з перших хвилин, з перших днів так, як необхідно», - висловився фахівець.

На думку колишнього прикордонника, фізичні і моральні втрати, які понесло військове відомство, дали підстави зробити відповідні висновки.

«Свідченням того стали приклади героїчної оборони одного із відділів прикордонного контрою на ділянці Луганського загону. Тоді один із генералів-прикордонників був у відрядженні і, потрапивши у цю ситуацію, взяв керівництво на себе. Вони зробили все: утримали три доби приміщення і відбили напад. Це не просто достойне виконання службових обов’язків, а героїчні вчинки.
Хотілося б, щоб були зроблені правильні висновки. І не через якийсь час, а вже сьогодні, у тому числі і в підготовці особового складу, в забезпеченні морального духу», - каже ветеран-прикордонник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: армія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Не очікували таких ворожих кроків від росіян, - волинський генерал-ветеран
18 червень, 2014, 12:22