Що дасть «перемир’я Порошенка»? Думки експертів

Що дасть «перемир’я Порошенка»? Думки експертів
Президент України Петро Порошенко 20 червня оголосив свій мирний план з врегулювання ситуації на Сході країни. План передбачає припинення активної фази антитерористичної операції і надання можливості бойовикам і найманцям скласти зброю, здатися або покинути територію України.

Таке рішення президента викликало неоднозначну оцінку громадськості. Експерти, журналісти, громадські діячі розходяться у своїх прогнозах щодо успішності такого кроку Порошенка.

Наводимо дві аргументовані думки, автори яких по-різному оцінюють мирний план Порошенка.

«Перемир’я Порошенка» провалиться» - громадський діяч Ігор Луценко

Припинення вогню НЕ спрацює. Бо хто відгукнеться на цю ініціативу? Може Путін? Та ні, Росія вже заявила, що це не перемир’я, а ультиматум (на жаль, вона не має рації).

Може Гіркіни-Пушиліни? Теж ні, радикальна частина бойовиків продовжує атакувати і укріплюватися, обростати танками і артилерією. Аудиторія, до котрої Порошенко апелює – це прозвана ним «легітимна» східна еліта. Які, по суті – «шістки» чи «смотрящі» від місцевого криміналітету, тобто від Рината Ахметова, Юрія Іванющенка та інших. Ніякої легітимності вони, звісно, не мають – це дрібні поплічники великих убивць. Останні залишили перших на господарстві, коли пішли керувати Києвом.

Отже, чи готові Ахметов, Сім’я, Єфремов стати на бік України? Однозначно ні! Жодної підстави.

Ахметову і компанії Україна та Захід зараз гарантують безумовну безпеку їх активів. Нагадаю, ці люди всіляко підтримували Януковича в боротьбі з Майданом, а зараз відкрито спонсорують сепаратистів.

Тим не менш, жодне їх підприємство в Україні не зачепили, жоден банківський рахунок на Заході не арештували. Іванющенко вже успішно розставляє своїх людей у новій владі. Що найжахливіше – не тільки влада,але й самі українці у своїй масі чомусь ще не ставляться до них як до спонсорів сепаратизму. Так що у цих бандитів нема про що турбуватися.

Більше того, ДНР-ЛНР по типу Придністров’я – це їх кришталева мрія. Бідний, затурканий народ, як показує придністровський досвід, можна десятиліттями тримати у покорі за допомогою російської зброї та російських телеканалів. Дешева зазомбована робоча сила для шахт і металургійних заводів. Байдуже, що «народні республіки» не визнає світ – Україна радо надасть юридичний дах для зовнішньоекономічної діяльності.

Як зараз вона вже дає, проявляючи безпрецедентну безхребетність. За повідомленнями авторитетних російських ЗМІ, Ахметов буде заробляти на поставках електрики у окупований Крим.

Донецькі бандити зробили свій вибір – бути васалами Кремля. Навіть стати васалами Києва і продовжити безроздільно правити у регіоні вони вже не готові.

Мирні ініціативи Порошенка - це рука, простягнута в нікуди. Дуже шкода, що Порошенко не чує Донбас. Він чує Росію, Ахметова, Іванющека, Єфремова, бойовиків ДНР і ЛНР, але тільки не справжніх патріотів Донбасу.

І дай Боже всім нашим бійцям пережити це «одностороннє перемир’я»!

«Після перемир’я буде або мир, або нові санкції Кремлю, які його доб’ють» - журналіст і політичний коментатор Віталій Портников

Те, що в Кремлі назвали ультиматумом мирний план президента України Петра Порошенка, навряд чи стало несподіванкою для самого глави держави і для міжнародних спостерігачів. Порошенко дійсно висунув мирний план, спрямований на нормалізацію ситуації на Донбасі і знаходження шляхів розвитку регіону у складі Української держави.

Але Росії не потрібний мирний план. І Росії не потрібні консультації українського керівництва із законною владою Донбасу. І вже тим більше Росії не потрібні дострокові вибори до місцевих органів влади на Донбасі – для неї це взагалі катастрофа.

Росії потрібно, щоб президент України вів переговори з тими, кого в адміністрації президента Росії призначили «представляти» жителів Донецької та Луганської областей – Пушиліним, Губарєвим, Болотовим та іншими пройдисвітами.

Те, що будь-якій нормальній людині здається божевіллям, для російського керівництва і російського суспільства не є дивним. Згадаймо, що в самій Росії нікого нікуди не обирають вже багато років. Навіть сам Володимир Путін був просто посаджений Борисом Єльциним в президентське крісло.

У Росії впевнені, що вибирає той, на чиєму боці сила. І якщо сила на Донбасі – у російських диверсантів, то розмовляти треба з ними. Що тут незрозумілого?

Тому бажання Києва розмовляти з обраною, а не посадженою силою «владою», викликає в Кремлі роздратування. У Москві переконані, що Порошенко просто спеціально ігнорує побажання Путіна і діє разом із Вашингтоном та європейцями. А значить, потрібно і далі продовжувати дестабілізацію, переправляти нових бандитів і озброєння, словом – лити бензин там, де це можливо.

Але тоді навіщо мирний план? А для того ж, навіщо потрібні були переговори в Женеві. Росії в цьому світі ніхто вже не довіряє – але їй завжди залишають вибір діяти в правовому полі. Не ми, не Захід, а Росія повинна демонструвати обличчя агресора, який втратив залишки здорового глузду. І це наближає нас або до заспокоєння ситуації на Донбасі, або – до нового пакету санкцій проти путінського режиму. А санкції, рано чи пізно, теж приведуть все до того ж заспокоєння – тому що неминучий в цьому випадку крах російської економіки змусить Путіна і його оточення забути про Україну і, нарешті, згадати про Росію.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це маразм!
Відповісти