Ветеран «Солідарності» розповів лучанам про досвід польських реформ

Ветеран «Солідарності» розповів лучанам про досвід польських реформ
Відомий польський громадський та політичний діяч Збігнєв Буєк розповів у Луцьку про те, як не втратити здобутки Майдану та запровадити в Україні ефективні реформи.

Зустріч із ним відбулася у прес-клубі Волинської облради в неділю, 22 червня.

Зазначимо, що Збігнєв Буєк був одним із засновників громадського руху «Солідарності» у Польщі у 80-х роках та стояв біля витоків польських реформ.

У грудні 2013 року Буєк був на Майдані у Києві, а також відвідав східні області України. Також він був одним із засновників Громадського Комітету Солідарності з Україною, що сприяти підтримці Майдану у Польщі. За таку діяльність СБУ у січні 2014 року заборонила Збігнєву Буєку в’їзд в Україну під приводом «участі в громадських заворушення». Після усунення Віктора Януковича та зміни керівництва СБУ таку заборону зняли.

Під час зустрічі у Луцьку Збігнєв Буєк порівняв Майдан із польською «Солідарністю», адже він став тим рухом, який призвів до змін. Головне зараз, реалізувати все те, що обіцяли українські політики під час Майдану, - відзначив він.

«У вас тією силою, яка може призвести до реформ став Майдан. Він зміг підготувати необхідний ґрунт для перетворень у багатьох сферах життя», - пояснив Збігнєв Буєк.

Він додав, що реалізувати «вимоги Майдану» можуть не «старі чиновники», а молоді люди, які можуть запровадити нові підходи. І такі реформи повинне підтримувати суспільство.

Тому після майдану Збігнєв Буєк долучився до формування реанімаційного пакету реформ. «Однак у органах влади залишився старий апарат, який буксує реформи», - відзначив він.

Також Буєк нагадав, що 2,5 роки очолював Митну службу у Польщі та стикнувся із багатьма труднощами через небажання «старих» чиновників впроваджувати європейські принципи роботи. Тоді у Польщі було чимало проблем, які наразі має Україна.

Щодо реформ на митниці, то Збігнєв Буєк пояснив, що за роки його робити службу її вдалося перетворити із авторитарного контролюючого органу у службу, яка мала б забезпечити максимально комфортні умови для експорту та імпорту. Натомість, коли польським чиновникам на той час говорили, що у митниці буде менше контролюючих функцій, це «викликало у них паніку».

Однак, наразі підходи у польській митниці змінилися, тому її робота відповідає європейським стандартам, - відзначив він.

Польський політик додав, що в Україні теж варто пройти такий шлях, але варто орієнтувати не на написання великих документів та нових законів, а на зміну мислення посадовців та суспільства.

«Реформа - це не є закон, реформа - це процес… Написання закону - це лише останній етап. Спочатку треба реалізувати зміни, а потім юристи розпишуть їх у законах», - пояснив він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Польща
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ветеран «Солідарності» розповів лучанам про досвід польських реформ
22 червень, 2014, 18:48