У Луцьку намалювали ікону на честь розстріляних у Луцьку в’язнів. ФОТО

У Луцьку намалювали ікону на честь розстріляних у Луцьку в’язнів. ФОТО
Ікону, присвячену новомученикам, які постраждали за віру у ХХ столітті, пронесли хресним ходом до Замкового чоловічого монастиря Архангелів, де раніше знаходилася Луцька тюрма.

Ікону показали громаді під час жалобної ходи, панахиди та мітингу, присвячених річниці розстрілу в’язнів Луцької тюрми 23 червня 1941 року. Захід відбувся у Луцьку у понеділок, 23 червня.

У центрі ікони зображений лик Волинської Богоматері, нижче – зображення в’язнів, а навколо – різні житійні події українських Божих угодників, яких особливо шанують на Волині. Автор ікони –волинський художник Володимир Жупанюк.



Священики та громада Луцька пройшли скорботною ходою від Свято-Троїцького кафедрального собору до Замкової площі і далі – до приміщення Луцької тюрми.

На подвір’ї тюрми відбувся мітинг. Присутні помолилися разом з вірянами й поклали квіти до пам’ятних знаків.

«22 червня ми згадуємо як день початку війни. 23 червня для нас, лучан, - це завжди скорбота. Цього дня знищили тих людей, які любили Україну. Ми завжди вважали, що ми братські країни: Україна, Росія, Білорусь. І вважали ворогами захід. А виявилося, що наш ворог на сході – Росія» - сказав під час промови митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

«Вони за мир коли ми в рабстві, а ми за війну, за визвольну війну. Якщо за мир – то справедливий мир. А не прикриваючись війною, вбивати людей та загарбувати наші землі. Тому ми сьогодні говоримо за мир, але ми знаємо, хто наш ворог» - додав владика Михаїл.

Владика Михаїл показав присутнім нову ікону новомучеників. Її назва - житійна ікона новомучеників та сповідників, які в Україні та інших землях у ХХ ст. за Христа і православну віру постраждали. Образ буде встановлений у Храмі новомучеників, розташованому у приміщенні колишньої тюрми.



Окрім того, переж присутніми виступили голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт та секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко.

«На сході зараз вбивають за те що тільки говорять українською мовою, хоча вони говорять, що ми утискаємо людей за російську. Вони прийшли знову, як прийшли на Волинь у 41-році. «Рускій мір» - це аморальне утворення, мета якого – розповзтися на весь світ. Але перші жертви почалися з України». – сказав у своїй промові Григорій Пустовіт

«Є така приказка: якщо мати таких родичів, як росіяни, то краще бути сиротою. Ми повинні бути ефективними. Жертви Майдану і жертви на Сході будуть марними, якщо ми не будемо ефективними для держави», – сказав Сергій Григоренко.




















Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Попів більше як людей...
Відповісти
А де ж твої канонічні москалі?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку намалювали ікону на честь розстріляних у Луцьку в’язнів. ФОТО
23 червень, 2014, 15:48