Зі шкільного курсу літератури зникне «Маленький принц», а з’явиться «Гаррі Потер»

Зі шкільного курсу літератури зникне «Маленький принц», а з’явиться «Гаррі Потер»
З ініціативи Міносвіти України зі шкільної програми зникнуть «Маленький Принц» і «Фауст», а класиків літератури замінять письменники другого ешелону.

Про це пишуть Комментарии.

Наразі півсотні київських вчителів надіслали відкритий лист на ім'я міністра освіти і науки, молоді і спорту Дмитра Табачника, в якому висловили своє обурення новими навчальними планами для 5-9 класів.

У листі, оприлюдненому у вівторок, 18 квітня, зазначається, що запропонований для обговорення проект програми «категорично неприйнятний для введення в школі».

Автори звернення вважають, що новий проект не відповідає вимогам держстандарту базової та повної загальної середньої освіти, перевантажує учнів, спотворює уявлення учнів про світовий літературний процес у результаті порушення логічних, просторових і часових зв'язків; часто і зовсім не враховує вікових особливостей учнів.

Крім того, нова програма не погоджує, а роз'єднує курс світової літератури з паралельним курсом з української літератури, через що складається враження, що українська література всесвітньої не стосується і перебуває у вакуумі.

Як розповіла учитель-методист Катерина Баліна, нова програма перевантажена художніми творами, до того ж із курсу всесвітньої літератури практично зникли твори деяких класиків.

«Автори програми пропонують невеликі за розміром твори, але їх дуже багато. Програма заповнюється письменниками другого ешелону: немає «Маленького принца» Антуана де Сент-Екзюпері, немає Толстого, немає Достоєвського, немає «Фауста» Гете. Зате з'явилася «Балада про прокурений вагон» Олександра Кочеткова», – зазначила Баліна.

У програмі для п'ятого класу, після казок народів світу та «Пригод Тома Сойєра» Марка Твена учням пропонується долучитися до поезії Марини Цвєтаєвої («Книги в червоній палітурці»), а також творчості фантастів Рея Бредбері і Роберта Шеклі.

Шестикласникам розкажуть про міфи і легенди (в 7-му класі їм доведеться повернутися до балад і билин, в тому числі, про Іллю Муромця) і познайомляться з «Гаррі Поттером».

Семикласникам пропонується прочитати «Тараса Бульбу» Миколи Гоголя, «Баладу про прокурений вагон» Олександра Кочеткова, а заодно познайомитися з творчістю Шолома-Алейхема («Пісня пісень»), Габріеля Гарсіа Маркеса і Анни Гавальди, з якими багато-хто знайомляться лише в студентські роки.

А ось шекспірівських Ромео і Джульєтту залишили на 8-й клас – поряд з вивченням священних книг людства на кшталт Біблії, Вед і Корану.

Також восьмикласникам запропонують для читання «Чайку на ім'я Джонатан» Річарда Баха і «Чужий біль» Сергія Лук'яненка.

У 9 класі школярі долучаться до творчості Шарля Бодлера, Володимира Маяковського, Михайла Булгакова («Собаче серце») і Пауло Коельо («Алхімік»).

Про «Божественну комедію» Данте школярам доведеться дізнаватися самостійно: творчість одного з основоположників літературної італійської мови представлено одним сонетом, пише видання.

Та ж доля спіткала і Гете: його «Фауст» із програми зник, а на заміну йому прийшли поезії.

«Чому ми так цінуємо програму 2005 року? Тому що ця програма дійсно давала дітям навички грамотного читання творів, – пояснила вчитель-методист Катерина Баліна. – Її автори працювали окремо з кожною частиною курсу, вивіряючи всі міжпредметні зв'язки. І не тільки з програмою з української літератури, а й з художньої культури, української мови, історії і навіть з біології з математикою. У контексті загального розвитку дитини кожен твір був на своєму місці».

Тому, упевнені вчителі, приймати нову навчальну програму не слід. Вони вважають, що в разі необхідності можна доопрацювати чинну програму 2005 року.

Нові навчальні плани для 5-9 класів були представлені Міністерством освіти в кінці лютого 2012 року і повинні бути поетапно впроваджені з 2013/2014 навчального року (у п'ятому класі) по 2017/2018 (у дев'ятому).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пауло Коельо замість Данте? «Фауст» і «Маленький принц» гірші за Гаррі Поттера? Треба до повного комплекту додати Донцову в програму.
Відповісти
Ідеалом виховання стануть гремліни і геї... чи що ще там буде за кілька років сабачніківсько-азарівсько-януковичівського правління?
Відповісти
цілковита дурня!!!
Відповісти
мені треба план
Відповісти
Мені не подобається, що з програми зникне Маленький Принц. Я учениця 8 класу в 6 класі вже читала Маленького Принца і думаю, що це такий твір, який не можна виключати з шкільного курсу літератури.
Відповісти
Останні новини
Зі шкільного курсу літератури зникне «Маленький принц», а з’явиться «Гаррі Потер»
19 квітень, 2012, 15:58