У Заболотті освятили цілюще джерело

У Заболотті освятили цілюще джерело
В урочищі Дубина селища Заболоття Ратнівського району освячено джерело, яке тут вважають цілющим – про оздоровчі властивості тутешньої диво-водиці ходять легенди здавен.

Одна з місцевих старожилів Парасковія Яковук розповіла, що джерело тут існує споконвіків. Першим у цьому урочищі, неподалік від джерела, побудувався Пилип Глущук, котрий був майстром на всі руки. Приходили люди сюди, щоб попити чистої джерельної води, набрати з собою додому. Дівчата брали її для миття волосся, адже вода тут дуже м'яка.

Ще десь у двадцятих роках Пилип Глущук на місці, звідки струменіла вода, встановив колодязя. Правда, з часом він обвалився. Тоді чоловік на метрову глибину поставив бездонну дубову бочку з отвором, з якого й текла вода. У посушливі роки, коли з водою скрізь було сутужно, «виручало» це джерело… Відтоді у Прип'яті чимало води спливло. Пилип і його дружина давно відійшли у кращі світи, їхні діти пороз'їжджалися хто куди. За останній десяток років джерело замулилося, заросло мохом і ледве-ледве «жевріло».

Зрештою, про це «згасаюче» джерело довідався від людей начальник відділу водних ресурсів Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Михайло Бірук. Він вирішив за допомогою спонсорів окультурити його. Та результати аналізів цієї води шокували: рівень бактерій у ній перевищував норму аж у 238 разів. Довелось ретельно почистити джерело. В результаті воно ожило.

Тепер уже воду знов відправили в Ковель, у Волинську гідрогеологомеліоративну партію для гідрохімічного дослідження, в райсанепідемстанцію - для бактеріологічного. Результати засвідчили, що це справжнє природне джерело кришталево чистої живої води.

А потім була копітка і напружена робота мешканця селища, працівника управління водного господарства Миколи Головія. Він і пилорамником, і столяром, і маляром, і бляхарем працював. Знайшлися і помічники. Стару криницю розкопали, розширили. Встановили ту саму дубову бочку без днища, яку змайстрував ще дід Пилип. З дуба зробили і дерев'яний кадуб. Стінки зовні ізолювали плівкою, щоб не допустити проникнення в криницю поверхневих вод, стоків. На криниці зробили ще й оригінальний дах. Над ним височіє православний хрест. Поряд - велика альтанка, дах якої накрили метало-черепицею. Посередині - масивний довгий стіл, з обох боків - лави. Тут створено чудові умови для відпочинку.

Довідка:

В Україні щорічно проводиться конкурс «До чистих джерел». Постійно бере в ньому участь і Волинь. У краї вже віднайдено, окультурено і освячено більше п'ятдесяти джерел.

Одним із лідерів у цій благородній справі є Ратнівське міжрайонне управління водного господарства, яким керує В'ячеслав Лавренюк.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Джерело: Волинь-нова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Заболотті освятили цілюще джерело
15 грудень, 2011, 18:12