Матіос каже, що у Лиса є чому повчитися

Матіос каже, що у Лиса є чому повчитися
Відома українська письменниця Марія Матіос товаришує із волинськими літераторами, слідкує за їхньою творчістю та декому навіть по-доброму заздрить.

Про це вона говорила 19 квітня на зустрічі зі своїми шанувальниками у Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

За словами Марії Матіос, вона дуже любить і шанує волинських письменників, а з багатьма знається дуже давно. Серед улюбленців Матіос – Ніна Горик, Василь Гей, Володимир Лис, Надія Гуменюк, Василь Слапчук й інші.

«Ваш Лис – то такий письменник, якому три Києва можуть позаздрити… У нього можна вчитись, як писати… Коли дочитувала «Століття Якова», то подумала, що і собі хочу такий роман», – висловилась вона.

Разом з тим письменниця іноді вагається, чи варто їй писати.

«Часом не знаєш, чи Бог нагородив чи покарав тим словом… Іноді думаю: а на холеру я пишу ці книжки, якщо люди все одно дуріють, вар’ятіють? Але коли годинами простоюють в чергах за моїм афтографом, то, значить, щось у тих книжках є», – поділилась вона.

Також Марія Матіос розповіла, що не любить тривіального чтива, тому сама намагається писати інакше.

«У мене багато книжок, вони всі різні, але їх об’єднує те, що я люблю історію в людині й людину в історії. Мене цікавить, як людина поводить себе у пастці, як обирає свою дорогу, цікавить мотивація вчинків, поведінки», – сказала письменниця.

Під час зустрічі Марія Матіос поділилась і своїм ставленням до політиків.

«Якби я могла, то заклеїла б усім політикам роти, заборонила підіймати дражливі теми і дала би слово тим, хто вміє говорити з людьми і їх чути», – зауважила вона.

Довідка

Марія Василівна Матіос (19 грудня 1959, Розтоки, Путильський район, Чернівецька область) – українська письменниця (поет, прозаїк, публіцист).

У 1982 році закінчила філологічний факультет Чернівецького державного університету, відділення української мови та літератури (тепер – Національний університет імені Юрія Федьковича).

Член Національної спілки письменників України (з 1986 р.) та Асоціації українських письменників. Заслужений працівник культури України 2008 року.

Автор семи книг поезії: «Жіночий аркан у саду нетерпіння» (2007), «Жіночий аркан» (2001), «На Миколая» (1995), «Десять дек морозної води» (1995), «Сад нетерпіння» (1994), «Вогонь живиці» (1986), «З трави і листя» (1982).

У доробку Марії Матіос прозові твори: «Життя коротке» (2001), «Нація» (2001, 2002, 2007), «Солодка Даруся» (2004, 2005, 2007, 2008), «Щоденник страченої» (2005), «Mr.&Ms.U in country UA, або Містер і місіс Ю в країні укрів» (2006), «Нація. Одкровення» (2006), «Nacjia» (польською мовою, 2006) та ін.

Твори письменниці перекладені сербською, румунською, російською, польською, хорватською, білоруською, азербайджанською, японською, китайською, єврейською мовами. Друкувалися у Канаді, США, Китаї, Хорватії, Росії, Сербії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Матіос
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Питання тільки одне: де анонси зустрічі Матіос - на ТБ, на сайтах і в газетах.....
Відповісти
То таки правда, Юра. І я не чула і не знала. Інакше обов"язково пішла б. Бо люблю її страшенно. А як побачила на фотці розкладку книжок, чуть не заплакала - усі б купила...
Відповісти