Треба відновлювати, а не робити «новодєли», – музейник про реставрацію у Луцьку

Треба відновлювати, а не робити «новодєли», – музейник про реставрацію у Луцьку
Під час реставрації шляхетського будинку в Луцьку обіцяють врахувати помилки, які допустили під час ремонтно-реставраційних робіт.

Про це заявив 19 квітня на «круглому столі» з нагоди відзначення Міжнародного дня охорони пам’яток історії та культури директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк.

За його словами, дуже прикро, коли пам’ятки історії та архітектури нефахово реставрують, від чого вони втрачають свою автентичність. Силюк вважає дуже негативним явище псевдореставрацій.

«Давайте відновлювати, а не робити новодєли. Ми повинні відтворювати епоху», – заявив директор музею.

Анатолій Силюк зазначив, що під час відновлень, не можна робити дешеві проекти, оскільки саме здешевлення призводить до використання сучасних невластивих пам’ятці матеріалів.
«Як ми потім будемо пояснювати людям, чому на національній пам’ятці висить лампа кінця ХХ століття, а не та, яка там висіла, коли пам’ятка функціонувала в свою історичну епоху? Не можна робити такі об’єкти, які потім важко буде пояснити з науково-історичної точки зору», – вважає Силюк.

Музейник пояснив, що подібні помилки врахують під час реставрації замкового шляхетського будинку, в якому зараз розміщується Художній музей, підпорядкований Волинському краєзнавчому музеєві.

Нагадаємо, цьогоріч Волинь отримає майже 15 мільйонів гривень на відновлення історичних пам’яток, серед яких є шляхетський будинок у замку Любарта.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: музей
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Треба відновлювати, а не робити «новодєли», – музейник про реставрацію у Луцьку
19 квітень, 2012, 17:33