Горілка і цигарки подорожчають, а отруєнь побільшає – експерт

Горілка і цигарки подорожчають, а отруєнь побільшає –  експерт
Через збільшення з 1 липня акцизного податку на алкоголь та тютюн прогнозують суттєве збільшення ціни на ці вироби: виробники та продавці додаткові затрати компенсовуватимуть за рахунок споживачів.

Акцизний податок на алкоголь та тютюн зріс з 1 липня згідно з законом "Про запобігання фінансової катастрофи та створенні передумов для економічного зростання в Україні".

На думку голови Волинського регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців у Волинській області, співголови Координаційної ради з питань підприємництва при луцькому міському голові Юрія Анцуха, чергове здорожчання акцизу насамперед вдарить по кишенях споживачів. Не додає воно й радості підприємцям, адже без сумніву, обсяги продажів зменшаться.

Також, як вважає Анцух, підняття акцизного збору вплине і на тіньовий ринок. Пожвавиться підпільна торгівля алкогольними виробами та цигарками.

«В кожному кварталі Луцька будуть люди, які продаватимуть самогонку чи ще щось таке. Підуть сурогати. Сприяє цьому не лише ситуація з акцизами, а й заборона нічної торгівлі алкоголем у місті. Торгуватимуть спиртним всеодно. Просто все це відбуватиметься на чиїхось квартирах, де є своя стабільна клієнтура», - переконаний Юрій Анцух.

За словами Анцуха, в цій ситуації постраждає легальна торгівля, а також зменшаться відрахування у бюджет із продажу алкоголю.

«Завод автоматично додасть підвищення акцизу в оптовий продаж, оптовики собі піднімуть ціну на 5 чи 10%, ще більшою вартість цієї продукції стане у роздрібній мережі, де «накрутка» десь 30%. Фактично цей ріст акцизного податку в повній мірі відчує на собі клієнт. Нормальний та об’єктивний споживач зменшить вживання, а ті, хто мають залежність, то хоч атомну бомбу кинь – пити все одно будуть», - констатує Юрій Анцух.

Начальник управління підприємництва і реклами Луцької міськради Олександр Козлюк вважає, що підвищення акцизного податку на тютюнові та алкогольні вироби, матиме лише позитивні наслідки. Адже змусить, як переконаний Олександр Козлюк, багатьох позбутися шкідливих звичок.

«Алкоголь та тютюн - це те, без чого людина зможе прожити», - резюмує начальник управління.

Довідка

З 1 липня зростають ставки акцизного податку на:

- вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені), вермути та інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних екстрактів - із 2,86 грн. до 3,58 грн. за 1 літр;

- вина ігристі, вина газовані - з 4,16 грн. до 5,20 грн. за 1 літр;

- сидр і перрі (без додання спирту) - із 0,50 грн. до 0,63 грн. за 1 літр;

- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої - із 56,42 грн. до 70,53 грн. за 1 літр стовідсоткового спирту.

Ставка акцизного податку на вина виноградні натуральні залишається без змін та становить 0,01 грн. за 1 літр.

Також з 1 липня 2014 року на 25% збільшуються ставки акцизного податку на тютюнові вироби, зокрема:

- тютюнову сировину та тютюнові відходи, тютюн та замінники тютюну тощо промислового виробництва; тютюн "гомогенізований" або "відновлений"; тютюнові екстракти та есенції із 217,6 грн. до 272,00 грн. за 1 кілограм;

- сигарети без фільтра, цигарки - із 77,50 грн. до 96,88 грн. за 1000 штук;

- сигарети з фільтром - із 173,20 грн. до 216,5 грн. за 1000 штук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Горілка і цигарки подорожчають, а отруєнь побільшає – експерт
01 липень, 2014, 16:36