На Світязь приїжджають відпочивати навіть із Конго

На Світязь приїжджають відпочивати навіть із Конго
Бакадіса Марвін, Бубу Асен Кусека та Лувере Тансіа Джон родом із далекої африканської країни Конго уже кілька років навчаються в Одеській національній академії зв’язку, а на Шацькі озера, приїхали відпочити.

Вони зупинившись на базі відпочинку «Автомобіліст», - пише Віта Шепеля на сайті "Слово Волині".

Якихось мовних бар’єрів у спілкуванні з африканцями не авторка відчула, адже вони відносно добре розмовляють російською.

Найстарший серед них та найбільш говіркий – 31-річний Марвін, навчався та живе в Україні ось уже чотири роки, тож і на правах «старшого брата» дозволяє собі вчити двох своїх молодших земляків, виправляючи їхні мовні помилки, інколи навчаючи їх тутешньому життю.

В Україну потрапили вчитися за різних обставин: Марвіна та Джона відправили у європейську країну батьки, а Кусека виборов це право у конкурсі державного рівня в Конго, та отримує тут стипендію (між Конго та Одеською академією укладено договір про навчання студентів в Україні).

Марвін розповідає, що його батьки з-поміж трьох країн (Росії, Франції та України) обрали для навчання сина саме останню. Навчатися хлопцям у перший рік було дуже важко, адже потрібно було вивчати російську мову, що також виявилося справою нелегкою. Здебільшого фахова література для навчання – російською чи англійською мовами, що також додавало чимало труднощів.

З початком літнього сезону хлопці мали можливість ще й підзаробити, розважаючи та фотографуючись із відпочивальниками на пляжах Одеси та Криму у своїх національних костюмах, вибиваючи на національних інструментах – барабанах – мелодії своєї батьківщини. Планували розважати й тут місцевих та відпочивальників, проте погода внесла свої корективи у плани темношкірих хлопців.

Дивуються студенти з Конго незвичайним українським порядкам: іноземцям майже неможливо влаштуватися на роботу за спеціальністю, маючи навіть диплом про вищу освіту.

Вражають їх і українські закони: скільки треба обходити, аби відкрити власну справу чи просто отримати дозвіл на легальний заробіток! «У нас, например, можно заниматься чем угодно: но только по закону. А здесь как-то странно все это действует. Да и работу по специальности с нормальной оплатой в Украине найти невозможно. Для таких, как мы, два варианта: или на стройку, или на рынок торговать. В нашей стране даже официант получает около 500 евро, а если ты имеешь диплом бакалавра или магистра – то и работа, и хорошие деньги гарантированы. А то, что есть у вас, это очень плохо», – каже Марвін.

А в майбутньому, якщо не вдасться знайти роботу з нормальною заробітною платою, планує з дружиною та сином поїхати на свою батьківщину, де буде більш упевнений в майбутньому.

За роки навчання темношкірі студенти побували в різних містах України – Миколаєві, Херсоні. А тепер приїхали на Волинь на запрошення тестя Марвіна (він одружився з українкою, мешканкою Рівного).

У Крим цього року хлопці їхати не ризикують, бо й батьки переживають за них, наказуючи триматися якнайдалі від небезпечних місць. А поки що перебуванням на Поліссі задоволені, та й люди також добре до них ставляться. А це, мабуть, чи не найголовніше сьогодні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже хамовито себе ведуть, пристають на рівні тих пляжних фотографів з мавпочками, типу сфотографуйтесь з нами. Якщо у своїй країні офіціанти заробляють такі суми, то навіщо швендяти світязькими пляжами?
Відповісти
Останні новини
На Світязь приїжджають відпочивати навіть із Конго
05 липень, 2014, 19:24