Відомі імена можливих наступників митрополита Володимира

Відомі імена можливих наступників митрополита Володимира
Після смерті настоятеля Української православної церкви Московського патріархату митрополита Володимира заговорили про можливих його наступників.

Називають імена двох потенційних кандидатів.

6 липня Священний Синод має визначитися із датою, коли ж будуть обирати нового керівника УПЦ МП, - повідомляє ТСН.

Процедура обрання Предстоятеля прописана в статуті Української православної церкви Московського патріархату. Відповідно до нього, після смерті Предстоятеля місцеблюститель скликає Собор єпископів. Право кандидувати на посаду Предстоятеля можуть правлячі архієреї. Голосування може бути відкритим або таємним.

Рішення ухвалюють простою більшістю. Новообраний Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату має бути представлений Патріарху Московському і всієї Русі для отримання благословенної грамоти. Предстоятеля УПЦ МП обирають пожиттєво.

Згідно з даними ТСН, останнім часом у Лавру постійно навідується другий секретар посольства Російської Федерації в Україні Ігор Шаповалов, який привозить інструкції. Саме з цими інструкціями пов'язані останні чистки в УПЦ МП, звідки звільнили майже все оточення Блаженнійшого Володимира, яке мало проукраїнські позиції. Указані ротації і зміни проведені саме митрополитом Антонієм, який бачить себе на престолі.

Ще за життя Блаженнішого Володимира, Кремль та влада бачили предстоятелем саме його, нікому досі не відомого Антонія, на той момент ректора духовної академії, минуле якого тісно пов'язане з Москвою. Тому для Патріарха Кирила він був і є ідеальною кандидатурою. Антоній довгий час працював у Москві. Навчався в тамтешніх семінаріях.

Інший претендент на місце Предстоятеля - митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій. Людина, яка веде чернечий спосіб життя, аскетичний та віддалений від політики. У нього немає дорогих авто та будинків, живе Онуфрій в єпархіальному управлінні в Чернівцях. Проте зараз ходять чутки, що місцеблюститель Онуфрій уже нібито написав рапорт і висловив підтримку Антонію. Кажуть, тут "стирчать вуха" Кремля.

Архієрейський собор, подейкують, планують провести в Херсонесі, на день хрещення Русі (орієнтовно 28 липня), куди прибуде патріарх Кирил, і там хочуть обрати нового предстоятеля УПЦ МП. Хто це буде - Антоній чи Онуфрій - сказати важко. Проте зрозуміло одне - вони мають сильний проросійський вплив. Не виняток, що можлива третя кандидатура, яку підтримає й нинішня українська влада.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПЦ МП
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Віра наша славна! Віра православна! В нас віра одна церква єдина і Бог один.Не чіпайте церкви.Наводити лад почніть кожен з себе.Українці, росіяни, серби, грузини іт.д.... ми всі браття, в нас одна церква глава якої Христос!!!
Відповісти
Руки прочь от церкви ...
Відповісти