Міліція знищила докази проти «Беркута», який розстрілював Майдан

У Міністерстві внутрішніх справ були знищені речові докази причетності працівників спецпідрозділів МВС до масового вбивства людей на Майдані у лютому цього року.

Про це йдеться у звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування розстрілів демонстрантів у Києві 18-20 лютого, який оприлюднює її голова Геннадій Москаль, пише Українська правда.

Як сказано у звіті, 22 лютого Москаль просив Арсена Авакова виділити підлеглих для охорони й опечатування зброї спецпідрозділів МВС "Сокіл", "Беркут", складів зброї відомства та низки підрозділів внутрішніх військ, особливо тих, у складі яких були снайперські групи, підпорядковані полковнику Сергію Асавалюку. Аваков спершу погодився, але так і не вжив заходів для збереження зброї та відповідної документації.

"Це дало можливість командиру спецпідрозділу "Беркут" Сергію Кусюку та цілій групі співробітників "Беркут", які брали безпосередню участь у розстрілі учасників акцій мирного протесту на Інститутській, викрасти з приміщення спецпідрозділу "Беркут" ГУ МВС у Києві: 24 АКМС (модернізованих автомати Калашникова – ред.) калібру 7,62 х 39 мм; 1 помпову рушниця "ФОРТ"; 3 снайперські гвинтівки СВД "ФОРТ-500", - йдеться у звіті.

Також було знищено: журнали прийому та видачі вогнепальної зброї; накази про закріплення зброї за кожним конкретним працівником "Беркуту"; картки-замісники на отримання зброї; контрольні кулі та гільзи від зброї "Беркуту", які незаконно зберігалися не в Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС, а у "Беркута".

"Після цього Кусюк та група його підлеглих безперешкодно залишити територію України", - констатує ТСК.

Начальник Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС, попри низку запрошень, на засідання ТСК не з’явився і пояснень не дав.

Комісія зазначає, що клопотання про звільнення з МВС полковника Кусюка було подано лише 24 квітня, коли він "уже працював у поліції Російської Федерації".

Разом із Кусюком з України виїхали 62 працівники київського "Беркуту", які могли розстрілювати учасників Майдану. Нині частина з них працює в поліції РФ, інша частина воює на боці терористів у Донецькій і Луганській областях.

"Через злочинно-халатне відношення до виконання службових обов’язків керівництвом МВС усі речові докази, які мали лягти в основу обвинувального акту щодо участі спецпідрозділу "Беркут" (окремої роти, яка була одягнута в чорну уніформу), безповоротно втрачені й фактично відновленню не підлягають", - йдеться у звіті.

Генпрокуратура затримала 2 працівників даної роти, "відносно котрих є докази, що 20 лютого на вулиці Інститутській у Києві вони мали в руках автомати Калашникова й стріляли з них, але сама зброя – автомати Калашникова – відсутня".

Відсутність зброї, контрольних куль та гільз не дає балістичній експертизі можливості встановити факт приналежності автоматів АКМС, які залишилися на озброєнні "Беркуту", до куль, що були вилучені з тіл поранених та загиблих від пострілів з автомату Калашникова.

"Те, що дана рота мала в своєму розпорядженні автомати Калашникова та снайперські гвинтівки, підтверджується зйомками подій 20 лютого 2014 року по вул. Інститутській усіх провідних телеканалів України, які надали Комісії відеоматеріали", - зазначає ТСК

"Факт того, що затримані Генеральною прокуратурою два співробітники "Беркуту" стріляли і в зазначений час знаходилися на Інститутській, підтверджено, але, на жаль, матеріалізувати ці факти сьогодні неможливо через втрату всіх речових доказів", - йдеться у звіті.

На думку Комісії, силовики на Майдані могли використовувати не табельну зброю "Беркуту", а зброю з Департаменту матеріально-технічного та ресурсного забезпечення МВС, або ж зброю, вилучену з незаконного обігу і за паперами знищену.

На думку ТСК, "без ідентифікації автоматів Калашникова та прив’язки їх застосування до затриманих працівників спецпідрозділу "Беркут" дана справа не має судової перспективи".

Також у Комісії є дані, що до розстрілу мітингувальників на Інститутській та Майдані Незалежності міг бути причетний "Беркут" із Севастополя, якому застосувати зброю наказав заступник голови МВС Віктор Ратушняк, але перевірити це можна лише слідчим шляхом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Майдан
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Міліція знищила докази проти «Беркута», який розстрілював Майдан
07 липень, 2014, 14:42