В Україні обіцяють подорожчання газу для населення

В Україні обіцяють подорожчання газу для населення
Найближчим часом в Україні вчергове подорожчає газ для споживачів.

"Нафтогазу" не вистачає 70 млрд грн, щоб вийти "на нуль", - цитує ТСН заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Вадима Уліду.

"На сьогодні, як би болісно це ні сприймалося, це єдиний вихід, за яким живе весь світ. Якщо продукт коштує грошей, за нього повинні платити. Якщо за нього не платити, то спочатку його якість знизиться, а потім сам продукт зникне. Питання підвищення цін на газ чи комунальні послуги з опалення - це питання приведення у відповідність їхньої ціни до їхньої вартості. Тобто, вартості того газу, який виробляється для забезпечення цих послуг", - сказав посадовець.

Підвищення тарифів проводитимуть поступово, щоб вийти на собівартість постачання газу. Паралельно обіцяють населенню субсидії, механізми виплати яких нині розробляють. Коли саме підвищуватимуть тарифи на газ, Уліда не уточнив.

Тим часом Росія сьогодні виставила Україні черговий рахунок. Борг складає 5,3 млрд доларів, заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер. Він уточнив, що сюди входить 838 мільйонів доларів за 1,7 млрд кубометрів блакитного палива, які Україна отримала з 1 по 16 червня цього року.

Нагадаємо, 16 червня Москва повністю перекрила Україні газову трубу. Вимоги Кремля – погасити борги за вже спожитий газ. Крім того, у "Газпромі" підкреслили, що надалі постачатимуть газ в Україну за передоплатою.

Київ не влаштовує завищена ціна російського газу - остання пропозиція Росії із 100-доларовою знижкою протягом року – близько 385 доларів за тисячу кубометрів. Кілька переговорів щодо умов поставок та вартості так і не дали результатів. Тож Україна розпочала реверсні поставки газу з Європи, який дешевший від того, що пропонує Росія.

Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ при збереженні діючого контракту та про стягнення 6 млрд доларів як переплата в попередні періоди. Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд доларів.

Тим часом ЗМІ повідомляють, що "газова війна" розгорається і між Росією та Німеччиною.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні обіцяють подорожчання газу для населення
08 липень, 2014, 14:58