Проблема Шацьких озер не має вирішення – еколог

Проблема Шацьких озер не має вирішення – еколог
Україна нічого не може зробити, аби запобігти висиханню Шацьких озер через розробку крейдяних родовищ Білоруссю, вважає еколог, керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Про це він заявив ексклюзивному коментарі УНН.

«Ця проблема існує вже років десять. Білорусь видобуває крейду, падає рівень води та Шацкі озера мілішають. Тут Україна нічого не зробить. Адже навряд чи вона піде на Білорусь війною… Влада нічого не робила, не робить та не буде робити», - зазначив Борейко.

Експерт відзначив, що існують випадки коли Україна отруює річки чи моря кислотними дощами, і в результаті страждають інші країни.

Борейко зауважив: «Україна може написати ноту, може чогось вимагати, але навряд чи хтось буде цим серйозно перейматись. Але це не ефективний метод. Коли Україна незаконно проводила канал через Дунайський заповідник, румуни писали ноти, різні міжнародні організації виступали проти. І з пана Кучми була як з гуся вода. Навряд чи це в якійсь мірі буде ефективно. На мій погляд це проблема, яка не має вирішення».

Нагадаємо, між Білоруссю та Україні розгорається екологічний конфлікт. Українські вчені вважають, що освоєння білоруського крейдяного родовища «Хотиславське» вкрай негативно впливає на рівень води в Шацьких озерах, до складу яких входить і унікальне озеро Світязь.

Депутат Верховної ради від партії «Батьківщина» Віктор Олійник уже направив на ім'я прем'єр-міністра України Миколи Азарова спеціальний запит. На думку депутата, для вивчення наслідків цього процесу необхідно створити спеціальну державну експертну комісію із залученням міжнародних експертів-екологів. Висновки цієї комісії стануть неспростовними аргументами в майбутніх міждержавних переговорах України і Білорусі з даної проблеми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Світязь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Проблема Шацьких озер не має вирішення – еколог
22 квітень, 2012, 15:27