Через Хрінницьке водосховище може затопити частину Луцька

Через Хрінницьке водосховище може затопити частину Луцька
У разі прориву дамби на Хрінницькому водосховищі постраждає стара частина Луцька.

Хрінницьке водосховище побудували у 50-х роках. Востаннє дамбу на ньому ремонтували у 1998 році. Відтоді були лише незначні поточні ремонти, - пише Рівне вечірнє.

Кілька років тому в районі занепокоїлися станом греблі: почали помічати, що вона руйнується. Замовлена експертиза показала, що у бетонному водоскиді є п'ять свищів, які пропускають воду. Отвори різного розміру, проте усі потребують негайного ремонту, аби не збільшувалися.

"Цей рік, на відміну від минулого, маловодний і сильного навантаження на дамбу немає. Якщо так буде щороку, то гребля протримається ще кільканадцять років. Але за сильних повеней руйнування буде швидшим", - каже Василь Бурець, спеціаліст з питань цивільного захисту Демидівської РДА.

Тож, зазначає спеціаліст, дамбу потрібно ремонтувати хоча б для того, аби запобігти можливій критичній ситуації.

"Зрештою, якщо дамба пропускатиме воду, то це негативно впливатиме і на рекреацію на водосховищі, і на риболовлю, і на роботу ГЕС. Якщо ж ремонт запустити і дамбу таки прорве, найбільше постраждає Волинь, де села у низовині. Може затопити й стару частину Луцька. На Рівненщині підтопить лише поля. Нижче по течії Стира — шість сіл Демидівського та Млинівського районів. Усі будинки, втім, побудовані на горбах, тож вода туди не повинна дістати", - додає він.

Проектно-кошторисну документацію на ремонт дамби виготовили ще торік. Підрахували, що на ремонт 120-метрового бетонного водоскиду потрібно 2,5 млн. гривень. Районний бюджет таких грошей не має, тож допомоги попросили в області.

"У мене була зустріч із заступником голови Волинської обласної ради Ігорем Гузем. Оскільки Хрінницьке водосховище стосується також Волині і вона постраждає найбільше, якщо дамбу прорве, ми вирішили, що фінансуватимемо ремонт греблі спільно. Це буде в цьому році", - каже Михайло Кириллов, голова Рівненської обласної ради.

Загалом гребля на Хрінницькому водосховищі має 600 метрів, 120 з яких — бетонний водоскид, а решта — земляний насип. Останній, кажуть експерти, міцний і ремонту не потребує. Як і міст над дамбою. Скільки часу потрібно на ремонт бетонної конструкції — скаже фірма, яка виконуватиме ці роботи. А визначать її через тендер. Зазвичай тендерна процедура триває кілька місяців, тож, скоріше за все, цього року відремонтувати греблю на Хрінницькому водосховищі не встигнуть.

До слова, свищі забетоновуватимуть під тиском. Для цього трішки спустять воду зі сховища. Як наслідок, Хрінницькій ГЕС доведеться вимкнути одну турбіну і працювати на половину потужності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Да Гузю ці питання по ...!!! Йому щось робити, будувати - це не його! А от ламати, бити, трощити, звільняти... - це його!!!
Відповісти
сепаратистів! Слава менданутим...
Відповісти
Останні новини
Через Хрінницьке водосховище може затопити частину Луцька
10 липень, 2014, 13:20