Лучанам мало демократії

Лучанам мало демократії
У лучан немає достатньо можливостей використовувати так звані "інструменти місцевої демократії" - громадські слухання, місцеві ініціативи, громадські експертизи тощо, вважає виконавчий директор Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Шелеп.

Про це він заявив під час круглого столу на тему: «Вдосконалення механізмів залучення громадян до ухвалення владних рішень в місті Луцьку» у вівторок, 15 липня.

За словами Шелепа, лучани поки не можуть активно використовувати такі інструменти, як громадські слухання, місцеві ініціативи, проведення громадської експертизи та збори громадян за місцем проживання.

Зокрема процедура ініціювання та проведення таких заходів та процедур недостатньо врегульована та не відображена у Статуті міста Луцька.

«У Луцьку потрібно розробити більш детальні та чіткі процедури участі громадськості у прийнятті рішень органам місцевого самоврядування», - вважає Михайло Шелеп.

Він вважає, що у Луцьку варто прийняти окремі положення про проведення громадських слухань, загальних борів громадян, місцевих ініціатив. Або ж принаймні записати додаткові пункти у Статут міста.

Серед принципів, на яких має базуватися місцева демократія у Луцьку, Шелеп назвав пріоритет права територіальної громади, чіткість процедур, простоту, зручність для участі громади, достатній час, публічність, відкритість, відповідні ресурси, обов’язковість проведення, координацію та підзвітність.

Радник луцького міського голови Богдан Гончарук відзначив, що перед виборами політики можуть використовувати громадські слухання чи збори для самопіару, в подльшому просто ігноруючи питання, підняті на слуханнях.

Депутат міськради Андрій Осіпов вважає, що влада боїться громадських слухань, і нагадав, що перед проведенням у 2013 році громадських слухань щодо медичної реформ (організатори тоді зібрали 1400 підписів для їх проведення) людей обдзвонювали та просили відмовитися від підпису.

Осіпов запропонував внести зміни у статут Луцька, щоб збори могли ініціювати 100 людей. Саме ці люди мали б визначати дату та час проведення зборів та головуючого, бо наразі ці моменти не врегульовані.

Також він запропонував врегулювати процедуру висунення місцевої ініціативи, тобто пропозиції, яку група громадян може висунути на сесію міської ради.

Осіпов пропонує, щоб право місцевої ініціативи мали можливість висувати мінімум 7 громадян. Вони можуть провести збори, оформити протокол зборів і передати свої пропозиції у профільну комісію міської ради. Тоді депутати юридично оформляють пропозиції громади та висувають їх на сесію міської ради.

Депутат відзначив, що на майбутню сесію міськради він висуне проект рішення, де передбачив такі зміни до Статуту.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: громада
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ото вже розумахи зібралися. Одні й ті ж особи, а іншим байдуже до тих обговорювань
Відповісти
Чувак тепер може зібрати лише 7 однодумців оце популярність )))))
Та давайте відразу одина людина мала право місцевої ініціативи. Ну наприклад повернути взяті кошти у Західінкомбанку з відповідними відсотками та врахуванням інфляції А Осіпов слабо тобі таку ініціативу втілити і повернути не свої гроші вкладникам ??????
Відповісти
Ти дибіл це вже не актуально ! Вкладникам вже повернули гроші!!!!!
Відповісти
Всі потуги Осіпова вилітають в трубу. Це ж треба так налаштувати проти себе людей і стати таким одіозним типом! Голосування за його тези семи однодумців - пройдений етап. Його зараз підтримує лише один Бондарук Роман. Чувака ніхто серйозно не сприймає. Як і його годувальника Бондарука.
Відповісти
Жирний пиши під своїм ніком Шрек!
Відповісти
А те що ви доплачуєте деїким депутатами щоб вони не голосували за проекти рішень Осіпова це показник! Якщо потрібно Шрек можу сказати кому і скільки і хто саме на касі по призвіщем !?
Відповісти
Ці коментатори готові будь-яку ідею заплювати. Самі нічого не роблять тільки пишуть анонімні коментарі. Тролі Романюка, який має кишенькових депутатів і платить їм з бюджету лучан
Відповісти