В Україні хочуть заборонити графіті

В Україні хочуть заборонити графіті
У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що встановлює штраф за самовільне нанесення зображень або написів на будівлі і споруди.

Про це повідомляє Сегодня.

Народний депутат Валерій Писаренко (позафракційний) пропонує доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення відповідною статтею, передбачивши штраф у розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (5100-8500 грн) «за нанесення написів на стіни споруд і приміщень у місцях загального користування, розмальовування фасадів будівель у населених пунктах та інші дії, які протиправно змінюють їх зовнішній чи внутрішній вигляд», пише «Комерсант-Україна».

Як повідомив Писаренко, художники графіті та громадяни, що пишуть на парканах, завдають своєю творчістю фінансового збитку місцевим бюджетам.

«Останнім часом художества на будівлях набувають масового характеру. На прикладі Харкова, де зараз проходить активне відновлення історичного вигляду будівель у центрі міста, можна сказати, що очищення будинків від самовільних написів обходиться місту в кругленьку суму, яку можна було б витратити на корисні потреби», – зазначив нардеп.

Валерій Писаренко вважає, що охочі наносити зображення на стіни повинні попередньо отримати дозвіл у місцевої влади, погодивши з ними макет малюнка.

«Псувати будівлі – ... це хуліганство і вандалізм. Малюнки повинні бути санкціонованими, тоді вони прикрашають місто. Сам я в дитинстві на стінах не малював. У мене взагалі було погано з образотворчим мистецтвом», – поділився депутат.

Якщо Рада схвалить пропозицію Валерія Писаренка, то ефект буде зворотним, і «графіті будуть наноситися більш масово і агресивно», вважають самі графітчики.

«Мене дивує позиція нашої влади, яка хоче заборонити вуличне мистецтво, нібито намагаючись захистити історичні будівлі. Будь-який графітчик, який себе поважає, не стане малювати на історичних та архітектурних пам'ятках», – заявив художник Богдан.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: графіті
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо Рада схвалить пропозицію Валерія Писаренка, то ефект буде зворотним, і «графіті будуть наноситися більш масово і агресивно», вважають самі графітчики. Підтримую....
Відповісти
Нащо приймати закон, виконання якого не можна буде забезпечити?
Відповісти
графітчики - це митці, а на стінах малює шантрапа, яку треба бити. до речі, ефект довготривалий, перевірено.
ми зловили падлу, що малювала в нас на фасаді, просто дали звіздюлєй і більше року - жодного нового напису.
Відповісти
а те шо на будинку зявився семпатичьний кольоровий натпис що змінює призначеня чі функцію будинку краще б туалети поставили щоб ті самі будинкі менше обсцикало всяке бидло))я згідний з богданом.а на рахунок кругленької суми це щоб більше в карман йшло)))дозвіл на грофіті лиша самого смисла графіті,і взагалі чьому я своєю фарбою на яку я витратив свої гроші повинен малювати малюнкі які підходять владі)))чьомусь коли мова заходить про виділеня грошей владою на фарбу то вони всі говорять"в нас зара немає фінансів або ми вам перезвоним"і все на цьому зустрічь закінчена)))
Відповісти
Останні новини
В Україні хочуть заборонити графіті
24 квітень, 2012, 10:19
У Луцьку воюють з рекламою
24 квітень, 2012, 09:38