На одеському кінофестивалі покажуть фільм про Майдан

На одеському кінофестивалі покажуть фільм про Майдан
Документальний фільм про революцію на київському Майдані покажуть в межах Одеського міжнародного кінофестивалю завтра, 18 липня.

Одеса щодня підносить глядачам великі порції кіно, яке ще ніхто в Україні не бачив і яке уже відзначилося на найавторитетніших кінофестивалях світу. Загалом у програмі – кіно із тридцяти шести країн. Нагородять переможців у субботу, - йдеться у сюжеті «5 каналу».

Одеса не відмовила собі у червоних доріжках і довколафестивальних вечірках попри війну на сході країни. Тут зараз така собі паралельна реальність, і одеський кінофестиваль просто дає альтернативу – куди ще окрім пляжів можна сховатися від бентежних новин.

76 фільмів протягом тижня, 9 з яких просто неба. За кіно в Одесі тісняться і стоять у чергах – і коли палить сонце, і коли сліпить місяць.

Багатообіцяюча прем’єра на Одеському кінофестивалі: український фільм "Поводир". Обидва його покази зібрали аншлаги. Режисер Олесь Санін хвилюється, чи Одеса похвалить його за "Поводиря". Фільм претендує на всі нагороди кінофестивалю, бо змагається одразу в міжнародному і національному конкурсах. Картина про хлопчика, який прибився поводирем до сліпого кобзаря і був його очима аж до трагічного фіналу – розстрілу музикантів. Малого зіграв львів’янин, який тепер живе в США.

Санін за сумісництвом теж кобзар. Каже, для нього було справою честі екранізувати маловідомий історичний факт – масове вбивство енкаведистами незрячих кобзарів під Харковом у 1934-му році.

У фільмі знялися сто сімдесят сліпих музикантів. Грала і співала у ролі головної героїні співачка Джамала.

Прокат "Поводиря" в Україні запланували на осінь. Перші глядачі в один голос радять це кіно не ігнорувати, бо все гостросюжетно, пізнавально і вишукано.

В Одесі ж тепер чекають "Майдану" – це ще одна прем’єра. Режисер Сергій Лозниця, який вчився в Росії, живе в Німеччині, але є громадянином України, зняв двогодинний документальний фільм про події на Майдані.

Досі "Майдан" бачили тільки на фестивалі у французьких Каннах. За тиждень стартує український прокат. Але Одеса таки покаже швидше. Режисер заздалегідь попереджає: він не намагався бути об’єктивним. І перед прем’єрою дає одеситам майстер-клас, як не зловитися на гачок пропаганди.

Кіно не нове, але потрібне саме тепер – таким на кінофестивалі був показ просто неба фільму "Хайтарма" про депортацію кримських татар, і спеціальний перегляд фільму Олега Сенцова – кримського режисера, якого три місяці тому викрали російські спецслужби і досі тримають у московській тюрмі. Перед показом у залі збирали гроші на підтримку Сенцова. Разом з вирученими за продаж квитків – передадуть сім’ї режисера.

Кіногурмани, які без перепочинку передивляються фестивальні новинки, уже зробили для себе виправдальний висновок: у кіно вони не розважаються, а співпереживають.

Кінокритик Олександр Гусєв каже: "Эти фильмы это такие руки солидарности, протянутые нам с разных континентов и с разного времени. И мы понимаем, что мы переживаем тоже, что люди переживали всюду, что мы не одни".


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кіно, Одеса
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На одеському кінофестивалі покажуть фільм про Майдан
17 липень, 2014, 16:34
Зник волинянин
17 липень, 2014, 16:02